Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο γιουγκοσλαβικό σινεμά

Στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος» κάθε Πέμπτη απόγευμα

Συνεχίζεται στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Βικτώρια) το αφιέρωμα στο γιουγκοσλαβικό σινεμά που διοργανώνει.

Η ανάπτυξη του γιουγκοσλαβικού σινεμά είναι συνυφασμένη με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, με τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία που είχε στη συγκεκριμένη περίπτωση, μέχρι την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, τη δεκαετία του '90. Το κράτος προσπάθησε να αναβαθμίσει τις υποδομές, να εκπαιδεύσει νέους κινηματογραφιστές, να φροντίσει για την πρόσβαση του λαού στον κινηματογράφο, παρά τις δυσκολίες στη χρηματοδότηση και τη διανομή των ταινιών, την έλλειψη σε καλλιτέχνες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στοιχεία γι' αυτά τα θέματα αναδείχθηκαν από το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στην αρχή του αφιερώματος και συζητήθηκαν πιο αναλυτικά στην εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί.

Μέσα από τις ταινίες που προβάλλονται, αναδεικνύονται τα χρόνια που οι λαοί των Βαλκανίων έζησαν ειρηνικά, κατά την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Γιουγκοσλαβία. Φωτίζονται πλευρές της οικονομικής ανάπτυξης και της ζωής στη Γιουγκοσλαβία, τα ήθη και έθιμα των διαφόρων περιοχών και λαοτήτων, ο πολιτισμός τους. Ξεχωριστή πλευρά αποτελεί η ζωή των Ρομά καθώς και οι προσπάθειες της ένταξής τους στην κοινωνία των Γιουγκοσλάβων. Η ενότητα αυτή του αφιερώματος θα εμπλουτιστεί με μια ξεχωριστή βραδιά, στην οποία θα ταξιδέψουμε και μουσικά στα Βαλκάνια.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με δύο ταινίες που αφορούν την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, τις μηχανορραφίες και τις προβοκάτσιες των Αμερικανών ιμπεριαλιστών, οι οποίες φωτίζουν και πλευρές της σημερινής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, την όξυνση και την αναζωπύρωση του μετώπου στην περιοχή του Κοσόβου.

Οι προβολές προγραμματίζονται κάθε Πέμπτη, από σήμερα μέχρι το τέλος του Μάρτη στις 7.30 μ.μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ