Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Βομβαρδισμών και αντιδράσεων συνέχεια

Συνεδριάζει η Επιτροπή Επιτήρησης της Εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη «Χεζμπολάχ»

Ο μικρός Λιβανέζος καθαρίζει τα σπασμένα τζάμια στο αυτοκίνητο του πατέρα του

Associated Press

Ο μικρός Λιβανέζος καθαρίζει τα σπασμένα τζάμια στο αυτοκίνητο του πατέρα του
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Συνεχίστηκαν για πολλοστή ημέρα, χτες, οι εχθροπραξίες στο Νότιο Λίβανο με τα ισραηλινά μαχητικά να «σαρώνουν» με πυραύλους και αυτόματα πιθανά κρησφύγετα της «Χεζμπολάχ» και τη σιιτική ισλαμιστική οργάνωση να διατείνεται ότι πραγματοποίησε αλλεπάλληλες επιδρομές εναντίον ισραηλινών θέσεων στην κατεχόμενη ζώνη. Εντούτοις, η γενική εντύπωση είναι ότι η ένταση αποκλιμακώνεται σταδιακά, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της Επιτροπής Επιτήρησης της Συμφωνίας Εκεχειρίας του 1996, που δέσμευε και τις δύο πλευρές να μην πλήττουν αμάχους.

Με 20 πυραύλους αέρος - εδάφους και συνεχόμενες ριπές έπληξαν, χτες, τα ισραηλινά μαχητικά σε 8 εξόδους τους την περιοχή Τζαμπάλ αλ Ντααχέρ στην κοιλάδα Ζελάγια, 20 χλμ βορείως των ισραηλινών συνόρων, και την κοιλάδα Μπεκάα, δύο περιοχές στα όρια της κατεχόμενης ζώνης με τον ελεύθερο Λίβανο. Από την άλλη πλευρά, οι λιβανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών τραυματίστηκαν δύο μαχητές της «Χεζμπολάχ». Με ανακοίνωσή της η οργάνωση υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε 7 επιθέσεις στην κατεχόμενη ζώνη, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.

Λίγες ώρες μετά το τέλος των ισραηλινών επιδρομών, οι κάτοικοι του Βορείου Ισραήλ κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια, στα οποία πέρασαν τα τελευταία 24ώρα φοβούμενοι μια αντεπίθεση της «Χεζμπολάχ» με πυραύλους «Κατιούσα». Ανώτεροι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού, που τήρησαν την ανωνυμία τους, εκτίμησαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης κατά της «Χεζμπολάχ» έχει ολοκληρωθεί και εκτίμησαν ότι δεν υπάρχει, πια, κίνδυνος πλήγματος στο Βόρειο Ισραήλ.

Σύνοδος εν μέσω αντεγκλήσεων και αντιδράσεων

Συνεδριάζει, τελικά, σήμερα μετά από αλλεπάλληλες αναβολές η Επιτροπή Επιτήρησης της Συμφωνίας Εκεχειρίας, που είχε επιτευχθεί μετά το τέλος της Επιχείρησης «Σταφύλια της Οργής», τον Απρίλη του 1996. Στην Επιτροπή συμμετέχουν το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Συρία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Η συνάντηση της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του ΟΗΕ στην πόλη Νακούρα του Ν. Λιβάνου.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό» το γεγονός και μόνο της συνάντησης, αλλά απέφυγε να απαντήσει και να σχολιάσει τη δυσαρέσκεια και τα αρνητικά σχόλια των αραβικών ηγεσιών για τη στάση των ΗΠΑ. Ο υπουργός Πληροφόρησης του Λιβάνου Ανουάρ Κχαλίλ κατηγόρησε, χτες, την Ουάσιγκτον ότι επιμένει να υπερασπίζει το Ισραήλ και να επιρρίπτει μονομερώς τις ευθύνες της έντασης στη «Χεζμπολάχ». Ο Κχαλίλ γνωστοποίησε, επίσης, ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στους υποσταθμούς παραγωγής ενέργειας ανέρχεται στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αναλόγως επικριτικές για τη στάση των ΗΠΑ ήταν όλες οι αραβικές κυβερνήσεις. Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Εσμάτ Αμπντέλ Μεγκίντ κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τόνισε ότι «η ειρήνη δεν είναι δώρο του Ισραήλ στους Αραβες, αλλά αντίθετα το Ισραήλ την έχει απελπισμένα ανάγκη». «Ναζιστική» χαρακτήρισε τη στάση του Ισραήλ, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαλίμ Χος, με αφορμή τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, ότι «θα πυρποληθεί κάθε σπιθαμή της λιβανικής γης σε περίπτωση που ένας πύραυλος της "Χεζμπολάχ" πλήξει το Β. Ισραήλ».

Η συγκεκριμένη δήλωση του Λεβί βρέθηκε στο στόχαστρο και των χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωσαν, χτες, έξω από το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο. Οι διαδηλωτές έκαψαν ισραηλινές σημαίες και είχαν ως κεντρικό σύνθημα: «Χτες το Ιράκ, σήμερα ο Λίβανος, γιατί όχι αύριο εμείς με την ανοχή των ΗΠΑ;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ