Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η πείνα θερίζει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το ψωμί αποτελεί είδος πολυτελείας, το τυρί το ίδιο και λόγος φυσικά δε γίνεται για κάποιες τροφές πολύ «εκλεπτυσμένες» όπως το κρέας ή το ψάρι.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν μία στις δέκα οικογένειες, περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι που κατοικούν στην Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αποκαλύπτεται από την έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα στην αμερικανική πρωτεύουσα από το Ινστιτούτο «Ψωμί για τον Κόσμο».

Το 1998, υπογραμμίζει η οργάνωση, επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, το 3,6% των νοικοκυριών μαστιζόταν από πείνα. Συνολικά 10,5 εκατομμύρια οικογένειες, δηλαδή μία στις δέκα, δηλαδή 19 εκατομμύρια ενήλικοι και 12 εκατομμύρια παιδιά, δεν είχαν τα οικονομικά μέσα για να εξασφαλίσουν την τροφή που χρειάζονταν. «Στις ΗΠΑ η πείνα δε λαμβάνει τις τραγικές διαστάσεις ενός λιμού ή θανάτων (...), αλλά, μολονότι είναι ευκολότερο να το αγνοήσουμε, το πρόβλημα παραμένει» αναφέρει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Ντέιβιντ Μπέκμαν.

Αραγε υπάρχει κάποια λύση, εφικτή και ορατή στο άμεσο μέλλον, που να ανακουφίσει τις μαστιζόμενες οικογένειες παρά την πολύκροτη μείωση της ανεργίας στο 4% - πάντα με αμερικανικά στάνταρ - καθώς και την ευημερία και τον απίστευτο πλούτο που απολαμβάνει ένα συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού;

Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει με ελάχιστη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, υποστηρίζει το Ινστιτούτο «Ψωμί για τον Κόσμο», καθώς σύμφωνα με ένα από τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης είναι ότι ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από πείνα θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό (δηλαδή στα 16 εκατομμύρια) μόνο με 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ένα ποσό που αντιστοιχεί με ένα γεύμα της τάξης των 18 δολαρίων το χρόνο για κάθε Αμερικανό πολίτη. «Δεν είναι πρόβλημα χρημάτων» δήλωσε ο Μπέκμαν, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρχει η πολιτική θέληση για την υπερψήφιση από το Κογκρέσο μιας πρότασης νόμου με την οποία δίνονται περισσότερες αρμοδιότητες σε ορισμένες κοινωνικές υπηρεσίες.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η οργάνωση ζητά επίσης να αυξηθεί το ωρομίσθιο κατά ένα δολάριο εντός των προσεχών δύο ετών, αφού συγκρίνει τα συμπεράσματά της με αυτά άλλων οργανισμών, όπως του Πανεπιστημίου Ταφτς, που τον περασμένο μήνα υποστήριξε ότι 30 εκατομμύρια Αμερικανοί ανησυχούν για το πού θα βρουν το επόμενο γεύμα τους.

Ο υποσιτισμένος πλανήτης

Αν η εικόνα αυτή σοκάρει για μία χώρα που θεωρείται «υπερπολιτισμένη και πλούσια» και ηγείται του άρματος «ελεύθερης αγοράς», δε συμβαίνει και το ίδιο για τις υπόλοιπες χώρες του «αναπτυσσόμενου κόσμου», που ήταν και παραμένει τραγική. Το Ινστιτούτο δε σταματά μόνο στα όρια της αμερικανικής επικράτειας, αλλά παραθέτει στοιχεία και για την κατάσταση που επικρατεί στον υπόλοιπο κόσμο, αναφέροντας ότι τα τελευταία 50 χρόνια περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από πείνα ή από ελλείψεις στον τομέα υγιεινής. Ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος από τον αριθμό των θυμάτων όλων των πολέμων του 20ού αιώνα.

Μολονότι 791 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, καθώς σήμερα μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρουν από πείνα, ενώ πριν από 25 χρόνια ήταν ένας στους τρεις. Σύμφωνα με την έκθεση, τραγικές είναι οι συνθήκες στην υπό τη Σαχάρα Αφρική και στη Νότια Ασία, ενώ ο υποσιτισμός αυξάνεται και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ινδία, με 204 εκατομμύρια υποσιτισμένους ανθρώπους και ακολουθεί η Κίνα με 164 εκατομμύρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ