Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Δυτικές συνωμοσίες ενάντια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ΗΠΑ και Βρετανία συμφώνησαν να συλλογιστούν την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις εμπορικές πτήσεις προς την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ενώ ταυτόχρονα να ενισχύσουν τις οικονομικές και ταξιδιωτικές κυρώσεις σε βάρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Αυτό έγινε γνωστό μετά και τις χτεσινές συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ με την ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ με αφορμή την επαναλαμβανόμενη έκκληση της σερβικής αντιπολίτευσης για άρση του εμπάργκο. Σύμφωνα με το ΒΒC, η Ολμπράιτ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να συλλογιστεί την άρση του εμπάργκο, αλλά υπό την προϋπόθεση πως «αυτό το βήμα θα γίνει ταυτόχρονα με άλλα μέτρα που θα ενισχύσουν, θα διευρύνουν και θα εστιαστούν στην επιβολή κυρώσεων που θα έχουν πιο αποτελεσματικές επιπτώσεις στο καθεστώς και στους υποστηριχτές του καθεστώτος Μιλόσεβιτς». Και η Ολμπράιτ κατέληξε λέγοντας πως οι αρχηγοί της σερβικής αντιπολίτευσης έχουν «διακηρύξει την πρόθεσή τους να στρέψουν τη Γιουγκοσλαβία προς τη Δύση και να σπάσουν αποφασιστικά τους δεσμούς με τις καταστροφικές πολιτικές του Μιλόσεβιτς».

Τι ακριβώς εννοούσε η Ολμπράιτ; Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να διευρύνει τη μαύρη λίστα απαγόρευσης χορήγησης ταξιδιωτικής άδειας σε αξιωματούχους και υποστηριχτές του Μιλόσεβιτς, οι οποίοι έως σήμερα ανέρχονται σε 600 άτομα. Οσον αφορά τώρα τη σερβική αντιπολίτευση, η Ολμπράιτ φέρεται πως προσφέρει την παραπάνω «πρόταση» με αντάλλαγμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Σερβία να καθορίσουν, στις επόμενες τοπικές εκλογές, κοινές λίστες υποψηφίων και κοινή προεκλογική πλατφόρμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ