Τετάρτη 29 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντιπαράθεση με τη στρατηγική της αστικής τάξης και την πολιτική της «πράσινης μετάβασης»

Με τη Συνδιάσκεψη Περιοχής ολοκληρώθηκε η εκλογοαπολογιστική διαδικασία της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής, όπου σε κλίμα συντροφικής κριτικής και αυτοκριτικής αναπτύχθηκε ουσιαστική συζήτηση για την εκτίμηση της δουλειάς των στελεχών. Γραμματέας της ΕΠ επανεκλέχθηκε ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μια «ζωντανή» περίοδο, στην οποία οι Κομματικές Οργανώσεις συγκέντρωσαν πολύτιμη πείρα από την οργάνωση της πάλης για να πάρουν η οργή και η αγανάκτηση για το έγκλημα στα Τέμπη αγωνιστική μορφή, από την οργάνωση του πλούσιου μαζικού πολιτικού ανοίγματος στους χώρους δουλειάς, σε πόλεις και χωριά, μπροστά στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτή η ζωντανή πείρα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της Συνδιάσκεψης.

Ο πυρήνας του προβληματισμού, που τέθηκε και εισηγητικά, στάθηκε στα βήματα που μέτρησαν οι Οργανώσεις, στην πορεία υλοποίησης των Αποφάσεων του 21ου Συνεδρίου, στα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση της ΚΟ το τελευταίο δίχρονο.

Τη συζήτηση απασχόλησαν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή και η αντιπαράθεση με την αστική στρατηγική στον χώρο ευθύνης της ΚΟ. Οπως τονίστηκε και εισηγητικά, στο επίκεντρο της αστικής στρατηγικής στην περιοχή βρίσκεται η πολιτική της «πράσινης μετάβασης», με εκτεταμένη κρατική παρέμβαση, που δεν αφορά μόνο την απολιγνιτοποίηση αλλά συνολικά την προώθηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Το τελευταίο δίχρονο βρίσκονται υπό διαμόρφωση το έδαφος και η υποδομή πάνω στα οποία θα «χτιστεί» η καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιοχή, το σχέδιο για το «νέο παραγωγικό μοντέλο». Σε αυτό το έδαφος αναδεικνύονται με πιο έντονα χαρακτηριστικά οι δύο διαφορετικοί δρόμοι ανάπτυξης, για το κεφάλαιο ή για τον λαό. Αναπτύχθηκε προβληματισμός για το πώς το επόμενο διάστημα θα βελτιωθούν ο προσανατολισμός και η διάταξη δυνάμεων για να γίνει αποτελεσματικότερη η παρέμβαση του Κόμματος σε βασικούς τομείς, όπως οι Κατασκευές, οι ΑΠΕ, το Πανεπιστήμιο.

Τονίστηκαν και εισηγητικά τα θετικά βήματα που μέτρησε η ΕΠ στον καθοδηγητικό της προσανατολισμό, ώστε σταδιακά να αναβαθμίζονται τόσο η γνώση των εξελίξεων στον χώρο ευθύνης της όσο και η βαθύτερη αντίληψη της στρατηγικής του Κόμματος. Πάνω σε αυτήν τη βάση αναπτύχθηκε ουσιαστικός και γόνιμος προβληματισμός για το πώς αξιοποιούνται οι επεξεργασίες του Κόμματος, με επίκεντρο την ΚΟΒ. Αποτυπώθηκαν τα θετικά βήματα που μέτρησαν οι ΚΟ, στην οργάνωση της ιδεολογικής δουλειάς, στην εσωκομματική μόρφωση με το πρόγραμμα μαθημάτων, στην οργάνωση ορισμένων επιπέδων σχολών, που πρέπει να σταθεροποιηθούν και να γενικευτούν.

Αποτυπώθηκαν η πείρα που απέκτησαν το προηγούμενο διάστημα οι ΚΟ στην οργάνωση του πολιτικού ανοίγματος μπροστά στις επερχόμενες εκλογές, η πείρα από την προετοιμασία συσκέψεων και εκδηλώσεων, η προσπάθεια για παρεμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς και σε χώρους νεολαίας.

Συζητήθηκε η πείρα της ΟΠ την τελευταία διετία από την παρέμβαση του Κόμματος στην εργατική τάξη, την προσπάθεια των κομμουνιστών για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και τα βήματα που μέτρησε η ΚΟ από την οργάνωση του κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών.

Σημαντική πορεία ανάπτυξης των Οργανώσεων της ΚΝΕ

Ταυτόχρονα, απασχόλησε τη συζήτηση η σημαντική πορεία ανάπτυξης των Οργανώσεων της ΚΝΕ. Αναδείχθηκε η ιδιαίτερη συμβολή που είχαν τα μέλη της ΚΝΕ για την ανάπτυξη της πάλης και διεκδίκησης στα σχολεία και τα πανεπιστήμια της περιοχής, ώστε να κυριαρχήσει στη συνείδηση της νεολαίας το σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι ζωές μας». Μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από την προσπάθεια της Οργάνωσης της ΚΝΕ να φτάσει σε περισσότερους νέους και νέες με τις ανατρεπτικές θέσεις του Κόμματος, η θετική πείρα από την αύξηση των ρυθμών στρατολογίας. Ταυτόχρονα, απασχόλησε ιδιαίτερα η αυξημένη καθοδηγητική ευθύνη του Κόμματος ώστε τα θετικά βήματα που έγιναν να στερεωθούν και να ενισχυθούν σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον, τονίστηκε η σημαντική προσπάθεια ανάδειξης της Ιστορίας του Κόμματος και συνάμα της ιστορίας της περιοχής, μέσα από την ανέγερση μουσείων - μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ. Για την ΟΠ του Κόμματος και της ΚΝΕ διαμορφώνονται σημαντικές δυνατότητες ώστε όλα τα μουσεία και τα μνημεία να αξιοποιηθούν για τη γνωριμία του λαού αλλά και της νέας γενιάς με την ιστορική αλήθεια, για να αποτελέσουν «φάρο» για την αφομοίωση των συμπερασμάτων στα οποία έχει καταλήξει συλλογικά το Κόμμα μέσα από τα Συνέδριά του και τα Δοκίμια Ιστορίας.

Συνολικά, η συζήτηση ανέδειξε ότι το κύρος που αποκτά το ΚΚΕ σε ευρύτερα εργατικά και λαϊκά στρώματα μπορεί να διευρυνθεί, να γίνει βήμα συμπόρευσης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ παντού. Σε αυτήν τη βάση αναπτύχθηκε προβληματισμός για το πώς το επόμενο δίχρονο η ΟΠ θα μετρήσει βήματα στην ανάπτυξή της, σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Επιβεβαιώθηκε η ανάγκη το επόμενο διάστημα, με ανεβασμένο τον πήχη των απαιτήσεων αλλά και των δυνατοτήτων, να οργανωθεί ένα πιο μαζικό και πολύμορφο πολιτικό άνοιγμα, που θα φτάσει το Κάλεσμα του ΚΚΕ σε περισσότερους εργαζόμενους, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, νέες και νέους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για τις μάχες που έρχονται (2023-04-11 00:00:00.0)
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στις πολιτικές μάχες του επόμενου διαστήματος (2023-04-04 00:00:00.0)
Για ακόμη πιο ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία τους (2023-04-04 00:00:00.0)
Πλούσια πείρα από την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος (2017-03-19 00:00:00.0)
Μαχητικά και αισιόδοξα μπροστά στα νέα σύνθετα καθήκοντα της πάλης (2017-03-16 00:00:00.0)
Πιο απαιτητικά στην ιδεολογική και πολιτική διαπάλη (2013-02-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ