Τρίτη 11 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
7η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για τις μάχες που έρχονται

MotionTeam

Με επιτυχία, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για τις μάχες που έρχονται, πραγματοποιήθηκε η 7η Συνδιάσκεψη της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Τις εργασίες παρακολούθησε κλιμάκιο της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ. Παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές στην Α' και Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το πώς καλύτερα υπηρετείται η υλοποίηση των Αποφάσεων του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος για την άνοδο της ικανότητας της Κομματικής Οργάνωσης να δουλεύει ως πραγματική πρωτοπορία, στον ιδεολογικό, πολιτικό αγώνα και στο μαζικό κίνημα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση εξετάστηκε η δράση της Κομματικής Οργάνωσης την προηγούμενη διετία στην περιοχή, μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες πολλές φορές, αλλά και εμβληματικά γεγονότα στα οποία πρωταγωνίστησαν οι κομμουνιστές. Αναδείχτηκαν θετικά παραδείγματα που άνοιξαν δρόμους στη δουλειά της Κομματικής Οργάνωσης, τέθηκαν το πλαίσιο και τα κριτήρια με τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν παραλείψεις και αδυναμίες.

Τονίστηκε ότι η μελέτη των εξελίξεων και των θέσεων του Κόμματος αποτελεί στοιχείο κρίσιμο, το οποίο συνέβαλε στην καλύτερη επεξεργασία αιτημάτων - πλαισίων πάλης που έβγαλαν μπροστά τους κομμουνιστές σε μια σειρά από ζητήματα, όπως ήταν οι κινητοποιήσεις με την ευκαιρία της ΔΕΘ και οι μεγάλες πανεργατικές απεργίες, η απεργία σε χώρους δουλειάς, π.χ. σε «Μαλαματίνα» και «Βαρβαρέσος», ο θάνατος του μαθητή στις Σέρρες από έκρηξη λέβητα στο σχολείο, η δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού στη Χαριλάου Θεσσαλονίκης, τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη κ.ά. Αυτή η ικανότητα εκτιμήθηκε επίσης ως κρίσιμη για να μπορέσει η Κομματική Οργάνωση να βάλει τη σφραγίδα της σε μεγάλα γεγονότα, όπως η πάλη ενάντια στους φασίστες με αφορμή τις επιθέσεις στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, οι αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι πολύμηνοι αγώνες των φοιτητών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία κ.ά.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πείρα που εξάγεται, ειδικά στη νεολαία, μέσα από τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη.

Η πλούσια συζήτηση, μέσα από την εκτίμηση της πείρας της ΚΟ, έθεσε στο επίκεντρο την ανάγκη επεξεργασίας ακόμη πιο ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης στην εργατική τάξη, ειδικά της Θεσσαλονίκης, με στόχο την αύξηση του βαθμού οργάνωσής της στα σωματεία, μέσω και της δημιουργίας νέων σωματείων. Αναδείχθηκε ως κρίσιμο θέμα ο πολλαπλασιασμός των κομματικών δυνάμεων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, με το στήσιμο νέων Οργανώσεων σε βασικούς δήμους και γειτονιές. Την προηγούμενη διετία έγιναν σημαντικά θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, και ο τρόπος δουλειάς για να επιτευχθούν αυτά αποκρυσταλλώθηκε σε πολύτιμα συμπεράσματα στη συζήτηση της Συνδιάσκεψης.

Ειδικά η πείρα των προσπαθειών οικοδόμησης σε μεγάλους χώρους δουλειάς και κλάδους που είχαν τεθεί ανάλογοι στόχοι και επιτεύχθηκαν ανέδειξε ότι είναι σημαντικά:

-- Η διάταξη δυνάμεων για την οικοδόμηση σε κλάδους αιχμής που βρίσκονται σε ανάπτυξη ή στους οποίους γίνονται σημαντικές αλλαγές, ανανεώνεται το εργατικό δυναμικό.

-- Η διαρκής παρακολούθηση και επεξεργασία των εξελίξεων.

-- Η άνοδος της ικανότητας των κομματικών δυνάμεων να εντάσσονται αυτές οι εξελίξεις στη διαπάλη, να καταρρίπτεται ο μύθος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, να δυναμώνει μέσα στην εργατική τάξη η συνειδητοποίηση της ανάγκης σύγκρουσης με τους στόχους της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας, συνολικά με τους αστικούς σχεδιασμούς.

Επιπλέον, συζητήθηκαν εκτενώς η πείρα από τις προσπάθειες αλλαγής συσχετισμού στο εργατικό κίνημα στην περιοχή, συμπεράσματα από μια σειρά θετικών παραδειγμάτων τρόπου δουλειάς, ειδικά μπροστά σε αρχαιρεσίες σωματείων, η θετική πείρα από τη δουλειά του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να μπει στο επίκεντρο ο στόχος να «πατήσουν» οι κομμουνιστές σε περισσότερα σωματεία και βασικά Εργατικά Κέντρα των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναδείχθηκε η κρίσιμη ανάγκη να μπει καλύτερα στο επίκεντρο της προσοχής πώς θα μετρηθούν πιο γρήγορα βήματα στην κοινωνική συμμαχία, στη διεύρυνση μιας «στεφάνης» συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, στους οποίους θα σταθεροποιηθούν καλύτερα η παρέμβαση και η κοινή δράση με τα εργατικά σωματεία.

Τέλος, μέσα από όλη τη συζήτηση, τονίστηκε η ανάγκη να ενταθεί η δράση όλων των Κομματικών Οργανώσεων και δυνάμεων για ισχυρό ΚΚΕ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Επιβεβαιώθηκαν το θετικό κλίμα που υπάρχει σε σημαντικό κομμάτι κόσμου, το μεγάλο κύρος του Κόμματος, οι δυνατότητες που ξεπηδούν παντού ώστε να είναι χιλιάδες οι νέες ψήφοι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναδείχτηκε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ενεργοποίησης πιο πολλών οπαδών στην εκλογική μάχη μέσα από τη συνέχεια της καλής δουλειάς που γίνεται με τις εκλογικές επιτροπές στήριξης σε όλη την περιοχή, αλλά και το πολύ πλούσιο πρόγραμμα πολιτικού ανοίγματος που έχει διαμορφωθεί από όλες τις ΚΟ. Μέσα και από τις τοποθετήσεις στελεχών της ΚΝΕ φωτίστηκε η ανάγκη να γίνουν πιο συστηματικές οι κοινές προσπάθειες ΚΟ - ΚΝΕ για να είναι χιλιάδες οι νεανικές ψήφοι που θα πέσουν στην κάλπη στις 21 Μάη.

Η Συνδιάσκεψη Περιοχής ολοκληρώθηκε με την εκλογή νέας Επιτροπής Περιοχής. Γραμματέας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας επανεκλέχθηκε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση με τη στρατηγική της αστικής τάξης και την πολιτική της «πράσινης μετάβασης» (2023-03-29 00:00:00.0)
Κρίσιμη η ολόπλευρη ισχυροποίηση της Οργάνωσης μέσα σε σύνθετες συνθήκες (2023-01-18 00:00:00.0)
Πλούσια πείρα από την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος (2017-03-19 00:00:00.0)
Οι εξελίξεις στην περιοχή βάζουν ψηλότερα τον πήχη (2013-03-15 00:00:00.0)
Πλούσια πείρα από την κομματική δράση (2011-02-20 00:00:00.0)
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για καλύτερη πορεία προς τα μπρος (2009-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ