Τρίτη 4 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σίγησε η φωνή της Ρένας Κουμιώτη

Με συγκίνηση αποχαιρετά το ΚΚΕ την σπουδαία ερμηνεύτρια

Σίγησε, χτες, η φωνή της Ρένας Κουμιώτη. Η κρυστάλλινη φωνή της σημάδεψε τις δεκαετίες του '60 και του '70 καθιερώνοντάς την ως μια από τις βασικές εκπροσώπους του «Νέου Κύματος» του ελληνικού τραγουδιού.

Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία το 1941. Ηταν παιδί προσφύγων, ο πατέρας της ήταν Σμυρνιός και η μητέρα της Κωνσταντινουπολίτισσα. Μεγάλωσε στην Κοκκινιά με την καθοριστική βοήθεια της γιαγιάς της, καθώς ορφάνεψε νωρίς από μητέρα.

Μετά το Δημοτικό δεν συνέχισε το σχολείο και απασχολούνταν σε διάφορες δουλειάς. Το 1968 και ενώ τραγουδούσε στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε έρθει από τη Θεσσαλονίκη, της πρότεινε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος να τραγουδήσει μαζί με τον Γιάννη Πουλόπουλο και την Πόπη Αστεριάδη στον δίσκο «Ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.

Με τα τραγούδια «Δώσε μου το στόμα σου» και «Πρώτη φορά» της άνοιξε ο δρόμος στην ελληνική δισκογραφία χαρίζοντάς της από την αρχή, κιόλας, μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του κοινού. Ακολούθησαν τα τραγούδια «Σταμάτησε του ρολογιού τους δείχτες», «Αναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μ. Πλέσσα, «Θαλασσινό τριφύλλι» του Λ. Κόκοτου κ.ά.

Από το 1969 έως το 1974 κυκλοφόρησαν πολλοί δίσκοι της ενώ εμφανίστηκε και σε κέντρα, θέατρα με τον Γ. Ζαμπέτα, την Μ. Λίντα, τον Γ. Νταλάρα, τον Σ. Κόκοτα και φυσικά τον Γ. Πουλόπουλο. Από το 1974 έως το 1983 έζησε στον Καναδά. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα η παρουσία της στη δισκογραφία και σε συναυλίες ήταν επιλεκτική.

Με συγκίνηση την αποχαιρετά το ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά με συγκίνηση την Ρ. Κουμιώτη. Σημειώνει αναλυτικά:

«Αποχαιρετάμε με συγκίνηση την σπουδαία ερμηνεύτρια Ρένα Κουμιώτη, που "έφυγε" ύστερα από δύο μήνες μεγάλης μάχης για τη ζωή.

Η προσφυγοπούλα από τη Νέα Ιωνία συνέδεσε άρρηκτα τη φωνή της με το "Νέο Κύμα" και το ποιοτικό λαϊκό τραγούδι, που υπηρέτησε με ήθος, ψυχή, σεμνότητα, αξιοπρέπεια και ερμηνείες που μένουν χαραγμένες στη μνήμη και στην καρδιά μας.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ