Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ερωτήματα για την ασφάλεια των κτιρίων των φοιτητικών εστιών

Τα αναγκαία άμεσα μέτρα για την ασφάλεια των κτιρίων των φοιτητικών εστιών αφορά η Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ προς την υπουργό Παιδείας.

Για το ζήτημα είχε πραγματοποιηθεί στις 28 Μάρτη κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ από τους Συλλόγους Οικοτρόφων της Αθήνας, που δημοσίευσαν σχετικά Δελτία Τύπου μετά την κινητοποίηση για να γνωστοποιήσουν τις απαντήσεις που έλαβαν, οι οποίες εγείρουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια των φοιτητών, όπως σημειώνεται στην Ερώτηση. Συγκεκριμένα παρατίθενται τα εξής:

«Για τις νέες φοιτητικές Εστίες του ΕΜΠ (ΝΦΕΕΜΠ) ο διαγωνισμός για την πυρασφάλεια των κτιρίων εκκρεμεί από το 2021 γιατί έχει κολλήσει στη φάση των ενστάσεων (...) Τι μέτρα για την ασφάλεια των οικότροφων, που μάλιστα βρίσκονται κοντά σε δασικές εκτάσεις, έχει λάβει η κυβέρνηση για το διάστημα που εκκρεμεί η απόφαση του διαγωνισμού;

Για τη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ), ο τελευταίος στατικός και μηχανολογικός έλεγχος για αντισεισμική θωράκιση πραγματοποιήθηκε το 2019 (...) Γιατί εδώ και 4 ολόκληρα χρόνια εκκρεμούν και δεν προχωράνε οι εργασίες που έχουν υποδειχθεί από επιστήμονες κατά τον έλεγχο;

Για τη Φοιτητική Εστία Πανεπιστημίου Αθηνών (ΦΕΠΑ) δεν δόθηκε καμία απάντηση (...) Εχουν γίνει έλεγχοι καταλληλότητας κτιρίων και για κάποιο λόγο αποκρύπτονται ή δεν έχουν γίνει καν;».

«Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ακόμη και για τα στοιχειώδη, που αφορούν στην ασφάλεια των οικότροφων στις φοιτητικές εστίες στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, υπεύθυνη είναι η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας, που ακολούθησαν όλοι όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα. Είναι η πολιτική που βλέπει ως "κόστος χωρίς όφελος" τις αναγκαίες και αυτονόητες για την ασφαλή διαμονή των οικότροφων εργασίες συντήρησης των κτιρίων των φοιτητικών εστιών, μέτρων πυρασφάλειας, ιδιαίτερα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Επιβεβαιώνεται ότι η εμπλοκή εργολάβων στις υπηρεσίες των πανεπιστημίων, όπως η φοιτητική μέριμνα, δημιουργεί επιπλέον εμπόδια στην κάλυψη των αναγκών των φοιτητών. Δεν μπορεί να αφήνεται στις "ορέξεις" του κάθε εργολάβου το αν θα έχουν, τουλάχιστον, ασφαλή διαμονή στις φοιτητικές εστίες οι οικότροφοι φοιτητές», τονίζεται στην Ερώτηση που καταθέτουν οι βουλευτές Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης. Ρωτούν την υπουργό τι μέτρα θα ληφθούν ώστε: Να προχωρήσουν άμεσα οι αναγκαίοι έλεγχοι σε όλες τις φοιτητικές εστίες της χώρας και να δημοσιευθούν τα πορίσματά τους, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι οικότροφοι φοιτητές και οι οικογένειές τους επίσημα για την κατάσταση των εστιών τους. Να προχωρήσουν, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτών, σε ενέργειες και εργασίες που απαιτούνται για να είναι οι (ελάχιστες) φοιτητικές εστίες της χώρας κτίρια ασφαλή και σύγχρονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ