Παρασκευή 7 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Στη Θεσσαλονίκη διαδήλωσαν χτες οι συνταξιούχοι

Με μια συγκέντρωση γεμάτη δυναμισμό και παλμό και με σύνθημα «οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, στον δρόμο του αγώνα επίθεση και πάλη», οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν χτες την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης, για επιστροφή όλων των κλεμμένων.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

«Τα προβλήματά μας έχουν συνέχεια γιατί όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τις ίδιες πολιτικές, τον ίδιο δρόμο, την ίδια στρατηγική, για να μας τσακίσουν τα δικαιώματά μας και να μας φέρουν και σήμερα και πάλι στον δρόμο του αγώνα, για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν», τόνισε χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση ο Απόστολος Σκούφας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίου.

«Είμαστε και πάλι στον δρόμο του αγώνα, γιατί έχουμε βαθιά κατανοήσει ότι το πρόβλημα στο Συνταξιοδοτικό και συνολικά στο Ασφαλιστικό δεν είναι οικονομικό αλλά βαθιά πολιτικό», είπε ο Βασίλης Ρέβας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Στεφανόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης. «Το Ασφαλιστικό επανέρχεται στο προσκήνιο και στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες. Δημοσιεύματα εφημερίδων το τελευταίο διάστημα ανέφεραν την προοπτική να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε βάθος χρόνου στα 72, ακόμα και στα 74 έτη σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους. Αυτό το μέλλον μάς ετοιμάζουν. Απόλυτη σιωπή επικρατεί στον προεκλογικό διάλογο για όλα τα παραπάνω.


Οι μέχρι τώρα αιματηρές περικοπές στις συντάξεις και η αύξηση των ορίων ηλικίας έχουν την υπογραφή και των τριών κομμάτων που έχουν κυβερνήσει και συγκυβερνήσει από το 2010 αλλά και παλιότερα. Εμείς πρέπει να επαναφέρουμε στον δημόσιο διάλογο, όχι μόνο το Ασφαλιστικό αλλά και τα καθημερινά προβλήματα που μας καίνε».

Οι συνταξιούχοι, που την περασμένη Τρίτη διαδήλωσαν μαζικά και στην Αθήνα, καταθέτοντας υπόμνημα στην κυβέρνηση, διεκδικούν αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού και κατώτατη σύνταξη στο 80% του κατώτατου μισθού. Επίσης, καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και ιδίως του Δώρου του Πάσχα, άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Για τις συντάξεις χηρείας απαιτούν να καταβάλλονται όλες (παλιές και νέες) με τη νομοθετική ρύθμιση του 2019 και σε καμία περίπτωση κάτω από την εθνική σύνταξη.

Επιπλέον, διεκδικούν να αποδοθούν επιτέλους στις δικαιούχους συνταξιουχικές οργανώσεις οι οικειοθελώς παρακρατημένες εισφορές των συνταξιούχων για τις λειτουργικές ανάγκες τους, καθώς αυτές παρακρατούνται παράνομα από τον υπουργό Εργασίας, παρά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού (στις 14/10/2022) ότι θα αποδίδονταν σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ