Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΙΕΚ
Αρνήθηκε η υπουργός τα αιτήματα των σπουδαστών για κανονική πληρωμή της

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε προχτές στη Βουλή

Να εξασφαλιστεί άμεσα η συνέχιση της πληρωμής της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών σε Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ και να καθιερωθεί άμεσα η υποχρεωτικότητα στην πληρωμή τους, ζήτησε το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε προχτές στη Βουλή.

Ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Δελής εξήγησε ότι τo συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με κωδικό ΟΠΣ 5131399, που αφορούσε τη συνέχιση της χρηματοδότησης της πρακτικής άσκησης, λήγει στις 30/11/2023, ενώ πολλά δημόσια ΙΕΚ ενημερώνουν ότι όσοι καταρτιζόμενοι ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση μετά τις 30 Ιουνίου 2023, δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν την επιδότηση.

Ο Γ. Δελής κατέθεσε σχετικές τέτοιες ενημερώσεις στα πρακτικά, ενώ παράλληλα μετέφερε στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα που θέτει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, για να πληρώνονται οι σπουδαστές στην πρακτική τους κάθε μήνα και όχι εφάπαξ στο τέλος του προγράμματος και να καθιερωθεί άμεσα, χωρίς παραθυράκια και αστερίσκους, η υποχρεωτικότητα της πληρωμής της πρακτικής άσκησης των σπουδαστών από το κράτος και την εργοδοσία, ρωτώντας την υπουργό Παιδείας πώς τοποθετείται απέναντι σε αυτά.

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, από την πλευρά της είπε ότι έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου να καλυφθεί οικονομικά το πρόγραμμα έως το 2025 και έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ώστε το έργο να ενταχθεί και σε επόμενες φάσεις του ΕΣΠΑ με προοπτική συνέχισης της χρηματοδότησής του. Αναφορικά όμως με τα αιτήματα των σπουδαστών για κανονική πληρωμή τους, η υπουργός ουσιαστικά τα αρνήθηκε, λέγοντας ότι «η πρακτική άσκηση είναι μέρος της φοίτησης, δεν αποτελεί τυπική εργασία, όπως την ξέρουμε»...

«Αυτό που λέγεται πρακτική άσκηση είναι μια εργασία κανονική, κανονικότατη», ξεκαθάρισε ανταπαντώντας ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Δελής, προσθέτοντας ότι «ο βαθμός όμως εκμετάλλευσης αυτής της νεανικής και άρα της πολύ φρέσκιας αυτής εργατικής δύναμης είναι πολύ μεγαλύτερος από τις υπόλοιπες, τις επίσημες και θεσμοθετημένες μορφές εργασίας και εργατικής εκμετάλλευσης. Αλήθεια, γιατί να μην παίρνουν το 100% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη αυτοί οι νέοι εργαζόμενοι και να παίρνουν μόνο το 80%; Μιλάμε για τον κατώτερο μισθό αυτήν τη στιγμή. Και μάλιστα, αυτά τα χρήματα της πρακτικής τους να τα παίρνουν μετά το τέλος του εξαμήνου και αν, όχι μόνο γιατί οι πληρωμές τους αντί να δίνονται κάθε μήνα, αυτές καθυστερούν μέχρι και δέκα μήνες», υπογράμμισε.

Αλλά η υπουργός απέναντι σε αυτά δεν είπε κουβέντα και επέλεξε να κάνει γενικά μια διαφήμιση του κυβερνητικού έργου στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η απάντηση των σπουδαστών

Αναφορικά με τις απαντήσεις που έδωσε η υπουργός Παιδείας στη Βουλή, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) σχολιάζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Στο άκουσμα ότι η πρακτική άσκηση είναι "εξασφαλισμένη" μέχρι το 2025 και άλλες τέτοιες προγραμματικές - εκλογικές δηλώσεις, οριακά γελάσαμε. Εδώ ακόμα δεν έχουν διασφαλίσει ότι θα πληρωθούν συνάδελφοι οι οποίοι έχουν τελειώσει την πρακτική τους σχεδόν 12 μήνες. Υ.Γ. Με ωραία τρίπλα δεν απάντησε καν στο τι θα γίνει με σπουδαστές που οι διοικήσεις των ΙΕΚ καλούσαν όλη την προηγούμενη περίοδο να συμπληρώνουν στα έγγραφα της πρακτικής την ένδειξη "χωρίς επιδότηση"».

Ενώ αναφορικά με το πόσο «κανονική» δουλειά είναι ή δεν είναι η πρακτική άσκηση, ο ΣΥΣΔΙΕΚ σχολιάζει φέρνοντας παράδειγμα τους σπουδαστές στον τουρισμό: «Ενας συνάδελφος που θα εργαστεί σεζόν θα έρθει αντιμέτωπος όχι μόνο με τις δυσκολίες της δικιάς του δουλειάς και τα κάθε λογής αφεντικά, αλλά και με τα χιλιάδες κενά - πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον θα κληθεί να καλύψει 2 με 3 πόστα προκειμένου να βγει απρόσκοπτα η δουλειά! Αυτό πώς λέγεται; Εκπαιδευτική μάθηση ή νεανική εκμετάλλευση;! Τα θύματα που θρηνήσαμε μέσα σε χώρους δουλειάς τα προηγούμενα 10 χρόνια, μήπως ήταν και αυτά στα πλαίσια της μάθησης;», ρωτάει ο ΣΥΣΔΙΕΚ και καλεί σε συνέχιση του αγώνα με αίτημα την κανονική και μηνιαία πληρωμή της πρακτικής άσκησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ