Τετάρτη 19 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Νέες καραβιές ΑμερικανοΝΑΤΟικών προς τη συνοριογραμμή με Ρωσία

INTIME NEWS

Νέες φουρνιές αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων περνούν από τη χώρα, προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και την αντιπαράθεση με τη Μόσχα, ως συνέπεια των συμφωνιών των αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των παραφυάδων τους) με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό μας από τη στοχοποίηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με ανακοίνωση του Αμερικανικού Στρατού, από τη Θεσσαλονίκη διεκπεραιώνονται αυτές τις μέρες ελικόπτερα και εξοπλισμός από 4ο Τάγμα, 3ο Σύνταγμα Αεροπορίας, 3η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (3 CAB - έχει στη δύναμή της συνολικά 109 πλατφόρμες, συγκεκριμένα ελικόπτερα «Apache», «Blackhawk» και «Chinook», όπως και μη επανδρωμένα MQ-1C Extended Range Grey Eagle και RQ-7B Shadow), καθώς η ταξιαρχία ξεκινά την 9μηνη μεταστάθμευσή της στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης των Αμερικανών «Atlantic Resolve», που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει κάθε χρόνο φρέσκιες δυνάμεις τους στο «ευρωπαϊκό πεδίο επιχειρήσεων» μέσα από ογκώδεις «εκ περιτροπής αναπτύξεις».

Αλλωστε, τις επόμενες τρεις βδομάδες, η δύναμη που αποβιβάστηκε στη Θεσσαλονίκη θα διεξαγάγει σειρά ασκήσεων στη Ρουμανία, με επίκεντρο την αεροπορική βάση «Mihail Kogalniceanu» - μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία - ενώ γενικά κατά τη διάρκεια των επόμενων 9 μηνών, περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες της 3 CAB θα συμμετάσχουν σε συνεκπαιδεύσεις και ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε Ρουμανία, Γερμανία, Πολωνία, Λετονία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Ειδικότερα, τμήμα της 3 CAB θα μετασταθμεύσει στην αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο, έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, αντικαθιστώντας αντίστοιχο τμήμα της 1 CAB, που αναπτύχθηκε εκεί προηγουμένως στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022», υλοποιώντας σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, ακόμα πιο αναβαθμισμένων μάλιστα από ό,τι στο παρελθόν, ως συνέπεια του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών (εγκαινιάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζεται επί ΝΔ) και της «επικαιροποιημένης», νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις (ετοιμάστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε επί ΝΔ).

Για παράδειγμα, στο διάστημα 6 - 28/2/23, σε δύο εκπαιδευτικές σειρές (6 - 16/2 και 18 - 28/2) οι Αμερικανοί υλοποίησαν, σε Βόλο και Στεφανοβίκειο, το σχολείο «Air Assault School», στον τομέα του Ειδικού Πολέμου, το οποίο για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό. Γι' αυτόν τον λόγο στην εκπαίδευση χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα UH-60 «Blackhawk» της 1 CAB, ενώ συμμετείχε προσωπικό Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και Αερομεταφερόμενων Σχηματισμών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Επίσης, «κατόπιν πρόσκλησης της αμερικανικής πλευράς» - σε άλλη μια απόδειξη ότι οι βάσεις λειτουργούν ως «αμερικανικό έδαφος» - συμμετείχαν με αντίστοιχο προσωπικό η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία.

Στο μεταξύ, η κινητικότητα συνεχίζεται και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο παραμένει γεμάτο από αμερικανοΝΑΤΟικό στρατιωτικό υλικό που κατευθύνεται προς τη μεθόριο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ενώ ακόμη ένα μεγάλο μεταγωγικό πλοίο των ΗΠΑ αναμένεται να δέσει εκεί τον επόμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το «ARC INTEGRITY» θα καταφθάσει στο ακριτικό λιμάνι στις 12 Μάη. Το πλοίο θα φορτώσει στρατιωτικό υλικό από λιμάνια της Ν. Καρολίνας και της Βαλτιμόρης στις 24 και 26 Απρίλη αντίστοιχα, και με ενδιάμεσο σταθμό στις 10 Μάη το λιμάνι του Μπαρ στο Μαυροβούνιο, θα δέσει στο τέλος στην Αλεξανδρούπολη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ίδιο πλοίο μεταφέρθηκαν τον Φλεβάρη μεταξύ άλλων από το Τσάρλστον 60 οχήματα μάχης «Bradley» στη Γερμανία με τελικό προορισμό την Ουκρανία, ως μέρος ενός πακέτου στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,64 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Κιέβου.

Σε αυτό το φόντο, άλλωστε, πριν από μερικές μέρες, στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, η διοίκησή του παρείχε «ενημέρωση» στον Tyler Brace, στέλεχος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ (παρουσία και των Bryan Jansson, στελέχους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, και Andre Cameron, διευθυντή Στρατιωτικών Logistics Ανατολικής Μεσογείου της SDDC, η διοίκηση Χερσαίων Αναπτύξεων και Διανομών του Στρατού των ΗΠΑ). Αντικείμενο ήταν η «γεωπολιτική αναβάθμιση του λιμένα», οι «τρομακτικές δυνατότητες συνδυασμένων μεταφορών που διαθέτει», η «ευκολία και ταχύτητα αποστολής/παραλαβής φορτίων σε/από κάθε σημείο της Κεντρικής, Ανατολικής & Βόρειας Ευρώπης» καθώς και «το πώς διαμορφώνεται, ενδυναμώνει και εμβαθύνει τα τελευταία τρία χρόνια η στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ εδώ στην Αλεξανδρούπολη, στο βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου», όπως διαχέεται η ατζέντα της συζήτησης από την ίδια τη διοίκηση του Οργανισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ