Τετάρτη 3 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΗΝ EMFI
Με την αγωνιστική τους πίεση οι εργαζόμενοι επιβάλλουν μέτρα προστασίας

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του κλαδικού Συνδικάτου

Από την πρόσφατη απεργία στο εργοστάσιο
Από την πρόσφατη απεργία στο εργοστάσιο
Σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής καλεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ») το ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου τους.

Στο κάλεσμά του αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία του οργανωμένου αγώνα, θυμίζοντας την πρόσφατη απεργιακή κινητοποίηση, με αφορμή τον θάνατο εργαζόμενου την ώρα της δουλειάς. Ενός αγώνα ο οποίος έθεσε στο επίκεντρο τις ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση και την απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας, ασκώντας πίεση στην εργοδοσία για λήψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Η κάλπη του κλαδικού Συνδικάτου θα τοποθετηθεί στο εργοστάσιο αύριο Πέμπτη και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν τα χρονικά διαστήματα 10 π.μ. - 4.30 μ.μ. και 9 μ.μ. - 11 μ.μ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η εργοδοσία είχε αρχικά αρνηθεί να μπει κάλπη στο εργοστάσιο, όμως πήρε πίσω την απόφασή της. Την ίδια μέρα θα γίνει και η εκλογή της νέας Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας του επιχειρησιακού σωματείου. Επίσης, το επιχειρησιακό σωματείο καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 9 Μάη, στη 1 μ.μ., όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν τις παραπέρα κινήσεις τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Νίκη όλων των εργαζομένων

Το επιχειρησιακό σωματείο επισημαίνει ότι αποτελεί νίκη των εργαζομένων το γεγονός ότι η εργοδοσία μετά την απεργία «επιτέλους κάνει σωρεία εργασιών σε όλα τα τμήματα, επισκευάζει εξοπλισμούς και μηχανές, στρώνει πλακάκια και κλείνει τρύπες, προχωρά σε εργασίες βελτίωσης», αναζητεί «να καλύψει τα τεράστια κενά στη στελέχωση των τμημάτων». Ακόμα, είναι νίκη το ότι δεν πέρασε η προσπάθειά της να «φάει» μέρος των αδειών των εργαζομένων.

Παρακάτω αντιπαραθέτει ψευδείς ισχυρισμούς της εργοδοσίας με τα πραγματικά γεγονότα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η εργοδοσία έλεγε πως «όλα είναι καλά» και όσα λέγονται είναι «υπερβολές του σωματείου». Ρωτάει το σωματείο: «Τότε γιατί η Επιθεώρηση έγραψε 2 σελίδες παρατηρήσεις μόνο από τα μηχανοστάσια αμμωνίας, όπου βρήκε μεγάλη διαρροή στον χώρο και στους συμπιεστές;».

Η εργοδοσία έφτασε επίσης να λέει ότι με αυτά που κάνει το σωματείο ...θα κλείσει το εργοστάσιο. «Ξέρουμε ότι το εργοστάσιο της "Νestle" έκλεισε σε μια νύχτα, και εκεί ούτε σωματείο υπήρχε, οι εργαζόμενοι είχαν υποστεί 40% μειώσεις και δεν ήταν καν ζημιογόνο», είναι η «πληρωμένη» απάντηση που δίνει το σωματείο.

Οσο για τους εργοδοτικούς ισχυρισμούς ότι το σωματείο φταίει για την κατάσταση στο εργοστάσιο (!), απαντά πως «η εργοδοσία ξέρει πρώτη ότι δεν έδινε δεκάρα για τις συντηρήσεις, αρνείται την επιχειρησιακή Σύμβαση και κρατά ακόμα συμβασιούχους τούς τελευταίους 2 ψυκτικούς, που είναι εκεί πάνω από 5 χρόνια».

Για τις δε αυξήσεις, τις οποίες η εργοδοσία αρνείται, επειδή τάχα «δεν υπάρχουν χρήματα», το σωματείο θυμίζει ότι στον αντίποδα «κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες παίρνουν τα μερίσματα στο ακέραιο».

Θυμίζει επίσης ότι «πρώτο το σωματείο απαιτεί τη μονιμοποίηση όλων των εποχικών και πρώτη η εργοδοσία το αρνείται!», απαντώντας στους απαράδεκτους εργοδοτικούς ισχυρισμούς ότι τάχα οι μόνιμοι δεν νοιάζονται για τα χαμένα μεροκάματα των εποχικών.

Το επιχειρησιακό σωματείο δίνει το στίγμα συνέχισης του αγώνα και προβάλλει ξανά τα αιτήματα: Σε όσους εργαζόμενους έδωσαν αναγκαστική άδεια από 18 Απριλίου λόγω αδυναμίας παραγωγής με υπαιτιότητα της εργοδοσίας, τις συγκεκριμένες μέρες θα πρέπει να τις πληρώσουν ή να τους απασχολήσουν σε άλλα πόστα. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με τις οποίες εργάζονται οι δύο ψυκτικοί στο μηχανοστάσιο να μετατραπούν εδώ και τώρα σε αορίστου χρόνου. Με ευθύνη της εταιρείας να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για πυρκαγιά, σεισμό, πρώτες βοήθειες, σε συντονισμό με Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, τεχνικό Ασφαλείας και γιατρό Εργασίας. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού. Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ