Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Συνεχίζεται το «πογκρόμ» της εργοδοσίας με τις πλάτες των κυβερνήσεων

Συγκεντρώσεις σήμερα στη Θεσσαλονίκη, για να ανακληθούν απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων

Με την πλήρη στήριξη που βρίσκουν στους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και την επίθεση σε σωματεία και συνδικαλιστές, συνεχίζεται το πογκρόμ απολύσεων εργαζομένων που σε χώρους δουλειάς δίνουν τη μάχη για τον μισθό, τα μέτρα προστασίας και άλλες διεκδικήσεις μέσα από τα σωματεία τους. Σημειώνεται ότι τέτοιες εκδικητικές απολύσεις έχουν πέσει «βροχή», ειδικά μετά τις μεγαλειώδεις απεργίες του Μάρτη για το έγκλημα στα Τέμπη, με την εργοδοσία να επιτίθεται σε σωματεία, προσπαθώντας να ξεμπερδεύει με ό,τι μπαίνει εμπόδιο στο σάρωμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Μια επίθεση που προμηνύει την κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής, με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες.

Τέτοια απαράδεκτη απόλυση ήταν κι αυτή του προέδρου του Συλλόγου Προσωπικών Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδος από την εργοδοσία του ομίλου «Βιοδιάγνωση», στοχοποιώντας έτσι το ίδιο το σωματείο.

Σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ., προγραμματίζονται νέες συγκεντρώσεις στα καταστήματα της εταιρείας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Αγίου Δημητρίου 91) και στον Εύοσμο (Μεγάλου Αλεξάνδρου 50).

Στο πλευρό του Συλλόγου έχουν βρεθεί Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα από όλη την Ελλάδα καθώς και πάνω από 35 πρωτοβάθμια σωματεία.

Χτες ο Σύλλογος και εργατικά σωματεία που συμπορεύονται στον δίκαιο αυτόν αγώνα, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, καλώντας όλα τα σωματεία της περιοχής να καταδικάσουν την απόλυση, να μην επιτρέψουν να συνεχίσει η εργοδοσία να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους και να στοχοποιεί τους πρωτοπόρους σε κάθε χώρο.

«Ημουν ένας από τους 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους που βροντοφωνάξαμε πως δεν ήταν ο σταθμάρχης, αλλά το σύστημα και όσοι το κυβέρνησαν και το κυβερνούν που ευθύνονται για αυτό το έγκλημα. Η απόλυσή μου έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο απολύσεων συνδικαλιστών στον χώρο δουλειάς το τελευταίο διάστημα, λίγες μέρες αφού είχε προηγηθεί η απόλυση συναδέλφου εκλεγμένου συνδικαλιστή από την κλινική "ΥΓΕΙΑ"», σημείωσε ο απολυμένος Νίκος Θανάκος, ξεκαθαρίζοντας: «Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την δικαίωση. Μέχρι να πάρουν πίσω την απόλυση. Μέχρι να βάλουν τέρμα στους εξοντωτικούς όρους εργασίας μας. Τους το δηλώνουμε ακόμα μια φορά! Δεν μας βάζετε στο χέρι!».

«Αν νομίζουν ότι μπορούν να ξεμπερδέψουν με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, είναι βαθιά γελασμένοι. Η μαζική καταδίκη της απόλυσης από τους εργαζόμενους του ομίλου, αλλά και δεκάδες σωματεία και φορείς της πόλης δείχνει τον δρόμο. Συνεχίζουμε και αγωνιζόμαστε μαζικά μέσα από τα σωματεία μας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με βάση τα συμφέροντά μας», τόνισε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Απόλυση και στην «TaskUs»

Παράσταση διαμαρτυρίας, επίσης σήμερα Πέμπτη στις 8 π.μ., στα γραφεία της εταιρείας «TaskUs» στη Θεσσαλονίκη, οργανώνει το ΣΕΤΗΠ, απαιτώντας από την εργοδοσία να πάρει πίσω την εκδικητική και τρομοκρατική απόλυση εργαζόμενης.

Οπως αναφέρει το ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του, «οι δικαιολογίες για χαμηλή απόδοση της εργαζόμενης διαψεύδονται από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς και από το γεγονός πως δεν ακολουθήθηκαν ούτε τα δικά τους processes για αριθμό παρατηρήσεων, "action plans" κ.λπ. που "προβλέπονται" για να οδηγηθεί κανείς στην απόλυση.

Πρόκειται για εργαζόμενη που κρατούσε μαχητική στάση στον χώρο εργασίας, έχοντας και συνδικαλιστική δράση, που εκφράστηκε με συμμετοχή στις απεργίες του Μαρτίου για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη, αλλά και με συμμετοχή στην απεργία της 1ης Μάη, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας. Την επόμενη μέρα, 2 Μάη, της ανακοινώθηκε η απόλυσή της! Και όλα αυτά, 10 μέρες πριν κλείσει έναν χρόνο εργασίας στην "TaskUs", έτσι ώστε η εταιρεία να γλιτώσει και τη νόμιμη αποζημίωση που θα έπρεπε να δώσει!».

«Η εταιρεία φοβάται την αντίδραση των εργαζομένων, όπως αποδείχτηκε στις πρόσφατες απεργίες του Μάρτη, όπου με διάφορα επιχειρήματα προσπαθούσε να τους αποτρέψει από το να συμμετέχουν. Η απόλυση της συναδέλφισσας είναι εκδικητική! Στόχο έχει να τρομοκρατήσει όποιον σκέφτεται να αντιδράσει! Δεν θα περάσει!».

Το ΣΕΤΗΠ μαζί με την ανάκληση της απόλυσης διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό αλλά και προσλήψεις προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ