Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΒΕ
Φτάνει πια με το ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας

Κοινό ψήφισμα για την κατάργηση της τροπολογίας που «απελευθερώνει» παραπέρα το ωράριο

Την κατάργηση της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση έχει δώσει το ελεύθερο στον εκάστοτε δήμαρχο να διευρύνει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, διεκδικούν κλαδικά σωματεία και τοπικές ενώσεις επαγγελματιών με κοινό τους ψήφισμα. Απαιτούν να μπει στον πάγο κάθε σκέψη για παραπέρα ξεχείλωμα του ωραρίου και να κατοχυρωθεί νομοθετικά η κυριακάτικη αργία.

Το ψήφισμα είχε συζητηθεί σε σύσκεψη συνδικαλιστικών φορέων που είχε συγκαλέσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν το ψήφισμα να συζητηθεί σε ενώσεις και σωματεία, να συνυπογραφεί από όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς, να γίνει το έναυσμα για να οργανωθούν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε δημάρχους, αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε γειτονιές.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ψήφισμα έχουν ήδη συνυπογράψει 21 κλαδικά σωματεία και τοπικές ενώσεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα σωματεία - ενώσεις - συλλόγους: Κομμωτών «Η Αδελφότητα», Επιπλοποιών Αθήνας, Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών Αυτοκινήτων, Υδραυλικών Εγκαταστατών Αθήνας, Ιδιοκτητών Φορτηγών, Ιδιοκτητών Καθαριστηρίων «Η Αναγέννηση», Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, Βιβλιοχαρτοπωλών - Εκδοτών Αθήνας, Εργολάβων Ηλεκτρικών Εργων Αττικής, Αυτοαπασχολούμενων και Μικρών Εμπόρων Δήμου Αθήνας. Ενώσεις ΕΒΕ: Καλλιθέας, Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Ελευσίνας, Λιοσίων, Καισαριανής, Μενιδίου.

Το ψήφισμα αναδεικνύει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία υπαγορεύτηκε στην κυβέρνηση από τους μεγάλους παίχτες της αγοράς, τα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, «ώστε να μπορούν να διευρύνουν τη λειτουργία τους όποτε και για όσο το επιθυμούν απλώς με μια απόφαση του εκάστοτε δημάρχου, χωρίς τη σύγκληση ούτε καν του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου.

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που αρνείται τη στήριξη και την ελάφρυνση των χρεών των μικρών επαγγελματιών ώστε να αντεπεξέλθουν στον ανελέητο ανταγωνισμό της αγοράς, με αυτήν την τροπολογία γεμίζει αέρα τα πανιά των μεγάλων ομίλων του εμπορίου για την αύξηση των κερδών τους εις βάρος μας».

Οι υπογράφοντες ξεκαθαρίζουν σε κυβέρνηση και δημοτικές αρχές ότι «θα καταργήσουμε στην πράξη το παραπέρα ξήλωμα του ωραρίου και της κυριακάτικης αργίας. Δεν θα δεχτούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Το δικαίωμα στην ξεκούραση, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογενειακή ζωή, στην ψυχαγωγία, στην άθληση είναι αδιαπραγμάτευτο».

Απαντούν επίσης στο ψέμα ότι τάχα «όποιος δεν θέλει δεν ανοίγει», τονίζοντας: «Αν διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων, αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούμε και εμείς, οι μικροί επαγγελματίες, να ανοίξουμε. Ο ανελέητος ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια επιλογής. Εχουμε πικρή πείρα από τη διεύρυνση του ωραρίου τα τελευταία χρόνια και τις επιπτώσεις που είχε στη ζωή μας, στο ξεχαρβάλωμα της οικογενειακής μας ζωής.

Μόνο η νομική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και του ωραρίου λειτουργίας μπορεί να βάλει ορισμένα ευνοϊκά όρια στη ζωή και τη δουλειά μας.

Το σίριαλ της "απελευθέρωσης" του ωραρίου και το συστηματικό ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας χρόνο με το χρόνο έχουν ήδη σοβαρό αντίκτυπο στις ζωές μας. Φτάνει πια. Δεν θα γίνουμε νυχτοφύλακες στα μαγαζιά μας».

Απαιτούν, εκτός από την απόσυρση της τροπολογίας, να μην ξεχειλώσει άλλο το ωράριο λειτουργίας αλλά και νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ