Πέμπτη 4 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απριλιάτικες πρεμιέρες
«Οχι μόνο παιχνίδι» από την ομάδα «Θέαμα»
«Οχι μόνο παιχνίδι» από την ομάδα «Θέαμα»
  • Το έργο του Σαίξπηρ «Αγάπης Αγώνας Αγονος» ανεβάζει αύριο η Πειραματική Σκηνή - Εργαστήρι Ηθοποιών του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, μετάφραση Στρατή Πασχάλη, χορογραφίες Μαριέλας Νέστορα. Το έργο γράφτηκε μεταξύ 1594-1595, πριν το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Πρώιμο σαιξπηρικό δημιούργημα, θεωρήθηκε αδέξιο πρωτόλειο, γεμάτο από κομμάτια λυρικών ποιημάτων και χονδροειδή αστεία. Αυτή η γνώμη άλλαξε καθώς η μεταστροφή του θεατρικού γούστου έκανε τους ειδικούς να διακρίνουν την εξαιρετική τόλμη, πρωτοτυπία, αινιγματικότητα, το βάθος αυτού του παράδοξου νεανικού καπρίτσιου. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Γαλλία, στην αυλή του βασιλιά της Ναβάρρας. Μια ομάδα νεαρών ευγενών αποφασίζει μαζί με τον βασιλιά να στερηθεί όλες τις ηδονές και να δοθεί στη μελέτη. Η Γαλλίδα πριγκίπισσα, με τις συνοδούς της, τους επισκέπτεται και τότε αρχίζει ανάμεσα στους «ορκισμένους» νέους και τις «προκλητικές» κοπέλες το παιχνίδι των πειρασμών και παραβάσεων. Ενα μαγευτικό αμφίπλευρο «κυνήγι», γεμάτο από έρωτα, ευαισθησία, χιούμορ, σκληρότητα... Η ζωντάνια και η φρεσκάδα συνυπάρχουν με τη μελαγχολία. Είναι μια ιδιόρρυθμη δραματική κωμωδία, που ξετυλίγει χαριτωμένα το αδυσώπητο «θέατρο» του έρωτα. Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Τάσος Γιαννόπουλος, Στάθης Γράψας, Γιώργος Δάμπασης, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Εβίτα Ζήμαλη, Δημήτρης Ημελλος κ.ά.
  • Πρεμιέρα, αύριο στο «Ανοιχτό Θέατρο» με την παράσταση «Ο πιο ευαίσθητος κρίκος», δύο μονόπρακτα του Γιώργου Μανιώτη σε δική του σκηνοθεσία. Πρόκειται για τα μονόπρακτα «Το νήμα» και «Οντισιόν». Τα σκηνικά υπογράφει ο Αλέκος Φασιανός. Παίζουν: Νίκος Αναστασόπουλος, Γιάννης Γούνας, Μπέλλα Μπερδούση, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Στο «Νήμα» παρουσιάζονται τα προβλήματα και αδιέξοδα των γυναικών που κλεισμένες στο σπίτι τους, αναλαμβάνουν τον ιερό ρόλο της συζύγου και μητέρας. Στο δεύτερο μονόπρακτο παρουσιάζονται τα προβλήματα και οι δυσκολίες των σημερινών νέων που προσπαθούν απεγνωσμένα να υπάρξουν.
  • «Οχι μόνο παιχνίδι» (Παραμύθι του έρωτα) τιτλοφορείται η παράσταση της ομάδας «Θέαμα», που βασίζεται στον ερωτικό λόγο του Σαίξπηρ και ανεβαίνει, σήμερα, στον «Τεχνοχώρο», σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου, σκηνικά - κοστούμια Κένυ Μακ Λάλαν, χορογραφία Μέντυ Μέγκα. Παίζουν: Πέτρος Αλατζάς, Μάρα Γιώτη, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Θεοδώρα Σιάρκου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ