Πέμπτη 11 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Επίθεση σε ναυτική βάση και εβραϊκή συναγωγή

Το θάνατο 5 ατόμων (συμπεριλαμβανομένου του δράστη) και τον τραυματισμό άλλων 9 προκάλεσε το βράδυ της Τρίτης η ένοπλη επίθεση ενός χωροφύλακα σε ναυτική βάση και μετά στην παλιότερη εβραϊκή συναγωγή της Αφρικής, τη συναγωγή Γρίμπα, που βρίσκεται στο νησάκι Τζέρμπα της Τυνησίας.

Τα κίνητρα του δράστη δεν έγιναν άμεσα γνωστά.

Στην ίδια συναγωγή είχε εξαπολυθεί επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο όχημα το 2002, με αποτέλεσμα τον θάνατο 21 ανθρώπων.

Ο δράστης αρχικά σκότωσε έναν από τους συναδέλφους του στο λιμάνι της Τζέρμπα, αρπάζοντας το όπλο και τις σφαίρες του θύματος, που τα χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στη συναγωγή, που βρισκόταν 15 χλμ. μακριά.

Σύμφωνα με το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών, δύο ξαδέρφια, ένας Γάλλος και ένας Τυνήσιος με διπλή τυνησιακή και ισραηλινή υπηκοότητα, σκοτώθηκαν από τα πυρά του δράστη. Πρόκειται για τον 42χρονο Μπενζαμέν Χαντάντ, που διέμενε στη Γαλλία και είχε πάει στην Τζέρμπα για το προσκύνημα, και τον 30χρονο Αβιέλ Χαντάντ. Τραυματίστηκαν άλλοι 4 πιστοί και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, όπως επίσης 6 χωροφύλακες, 2 από τους οποίους υπέκυψαν στα τραύματά τους.

Ο επίλογος της επίθεσης μπήκε όταν ο δράστης αυτοκτόνησε, στρέφοντας το όπλο στον εαυτό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ