Πέμπτη 11 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Πολύς δρόμος μπροστά» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού

Τις δυσκολίες της αστικής διαχείρισης να αντιμετωπίσει τον πολύ υψηλό πληθωρισμό αποτυπώνει σε νέα παρέμβασή της η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια δανεισμού στην Ευρωζώνη, παρά τις συνέπειες αυτών των μέτρων στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε συνέντευξή της στην ιαπωνική εφημερίδα «Nikkei» τόνισε ότι κατά το τελευταίο εννεάμηνο η ΕΚΤ έχει ενεργήσει «πολύ στοχευμένα και αποφασιστικά» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού με επτά αλυσιδωτές αυξήσεις των επιτοκίων μέχρι τον Μάη, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υπονόησε νέες πιθανές αυξήσεις στα επιτόκια, επικαλούμενη «σημαντικούς παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν κινδύνους για την πορεία του πληθωρισμού».

Ως τέτοιο παράγοντα κινδύνου ανέφερε προκλητικά τις... «αυξήσεις μισθών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες». Πληθώρα αναλυτών και αστικών ινστιτούτων παραδέχονται ότι οι ελάχιστες «αυξήσεις» που δίνονται στους μισθούς υπολείπονται κατά πολύ της αύξησης του πληθωρισμού και ουσιαστικά οδηγούν σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ επαναφέρει τέτοιες «προειδοποιήσεις», καθώς οι Βρυξέλλες μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών επιχειρούν να αυξήσουν την πίεση ενάντια στους εργαζόμενους της Ευρώπης και τους δίκαιους αγώνες τους για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών.

Σε άλλο σημείο η Λαγκάρντ υπέδειξε πως στο κάδρο «παραμένει μία σκιά», οι μεγάλες αβεβαιότητες που περιλαμβάνουν «την εξέλιξη του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και ορισμένες ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης προϊόντων μεταποίησης».

ΕΕ: Διεθνής διαγωνισμός για κοινές αγορές φυσικού αερίου

Τον πρώτο της διεθνή διαγωνισμό για κοινές αγορές φυσικού αερίου, συνολικής ποσότητας περίπου 11,6 δισ. κυβικών μέτρων, ξεκίνησε χτες η ΕΕ.

Στον διαγωνισμό αυτόν υπέβαλαν ήδη αιτήματα 77 ευρωπαϊκές εταιρείες για συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 11,625 bcm (δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων), η οποία περιλαμβάνει 2.781 bcm Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) και 9.554 bcm φυσικό αέριο μέσω αγωγού.

Οι διεθνείς προμηθευτές φυσικού αερίου, εξαιρουμένης της Ρωσίας, θα πρέπει να υποβάλουν τις προσφορές τους έως την ερχόμενη Δευτέρα.

Ακαρπη η συνάντηση Μπάιντεν - ηγεσίας Κογκρέσου

Δίχως αποτέλεσμα έληξε η προχτεσινοβραδινή συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες του Κογκρέσου των ΗΠΑ, για το ζήτημα της αύξησης του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι, επιβεβαίωσε πως «δεν υπήρξε καμιά νέα κίνηση» στη συνάντηση.

Από την άλλη, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, κατηγόρησε τον Μακάρθι πως αρνήθηκε να αφαιρέσει από το τραπέζι το ενδεχόμενο να μην αυξηθεί το όριο του χρέους. Τον κατηγόρησε επίσης πως συνεχίζει να θέτει «υπό ομηρία» τη χώρα, απαιτώντας βαθιές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, για να συναινέσει η παράταξή του σε αυτό που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν απλά τυπική διαδικασία.

Η δε υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ξανά πως δεν υπάρχει καμιά «καλή επιλογή» αν δεν αυξηθεί το όριο του χρέους και πως σε αντίθετη περίπτωση επέρχεται βαρύ χτύπημα στην αμερικανική οικονομία και στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Οι κόντρες αυτές ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για την αύξηση του ορίου δανεισμού αποτυπώνουν τις εντεινόμενες ενδοαστικές αντιθέσεις στις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα οι δύο πλευρές μετά από μακρόχρονα παζάρια προχωρούσαν σε κάποιους προσωρινούς συμβιβασμούς, ωστόσο τώρα εξετάζεται και το σενάριο μονομερούς απόφασης από τον Αμερικανό Πρόεδρο, εναντίον της οποίας θα μπορούσαν να προσφύγουν δικαστικά στη συνέχεια οι Ρεπουμπλικάνοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ