Πέμπτη 11 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΙΝΑ
Σε αναζήτηση δύσκολων «ισορροπιών» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Το τρίπτυχο «συνεργασία» - «ανταγωνισμός» - «συστημικοί αντίπαλοι» επαναφέρει το Βερολίνο

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας-Γερμανίας

(c) dpa-pool

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Κίνας-Γερμανίας
Τη δύσκολη «ισορροπία» που επιχειρούν να βρουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στη σχέση τους με την Κίνα αποτύπωσαν νέες δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ - η οποία προχτές υποδέχτηκε στο Βερολίνο τον Κινέζο ομόλογό της, Κιν Γκανγκ - επαναλαμβάνοντας το περιβόητο σχήμα περί ταυτόχρονων «συνεργασίας», «ανταγωνισμού» και «συστημικών αντιπάλων».

Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με την Κίνα «οπουδήποτε αυτό είναι δυνατόν», δήλωσε η Μπέρμποκ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «καθένας πρέπει να αναγνωρίσει ότι είμαστε ανταγωνιστές και, δυστυχώς, όλο και περισσότερο συστημικοί αντίπαλοι».

Καθώς τα ευρωπαϊκά μονοπώλια υπολογίζουν τις τεράστιες μπίζνες που αναπτύσσουν με την Κίνα, αλλά και τις συνέπειες από τον εντεινόμενο ανταγωνισμό του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, ιδιαίτερα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Μπέρμποκ επανέλαβε ότι η στάση της ΕΕ συνολικά απέναντι στην Κίνα πρέπει να είναι «όχι η μείωση της σύνδεσης, αλλά η μείωση του κινδύνου, γιατί αυτό αφορά την ασφάλεια και την ελευθερία μας», αναφερόμενη σε «κινδύνους» ιδιαίτερα σε τομείς που το ευρωπαϊκό κεφάλαιο «εξαρτάται» από την Κίνα, όπως για την εισαγωγή κρίσιμων πρώτων υλών (σπάνιες γαίες) κ.ά.

Νέο γύρο επαφών στην Ευρώπη συνεχίζει ο Κινέζος ΥΠΕΞ

Χτες, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Τσιν Γκανγκ, αναμενόταν να φτάσει στο Παρίσι, όπου θα συναντούσε την Γαλλίδα ομόλογό του, Κατρίν Κολονά.

Μετά τη Γαλλία, ο Κινέζος ΥΠΕΞ θα συνεχίσει επαφές στην Ολλανδία.

Απαντώντας σε ερωτήματα για τις επαφές του ΥΠΕΞ στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, Γουάνγκ Γουενμπίν, είπε: «Κίνα και Γερμανία αποτελούν μεγάλες χώρες με παγκόσμια επιρροή και χρειάζεται να ενισχύσουν τον διάλογο και τη συνεργασία τους σε έναν κόσμο ταραχώδη και γοργά μεταβαλλόμενο (...) Χρειάζεται να ακολουθήσουν το σωστό μονοπάτι, να σταθούν από κοινού ενάντια σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Υποστήριξε δε ότι «η Κίνα αποτελεί κρίσιμο εταίρο της Ευρώπης προς αντιμετώπιση κινδύνων και προκλήσεων», σπεύδοντας ακόμα να προσθέσει ότι «καλωσορίζουμε τη συμμετοχή της Ευρώπης στις ευκαιρίες που έχουν η αγορά της Κίνας και τα μερίσματα ανάπτυξής της και ελπίζουμε να δούμε την επιτυχία και από τον εκσυγχρονισμό της Κίνας και από την ενιαιοποίηση της Ευρώπης».

Την ίδια στιγμή, πάντως, δήλωσε ανήσυχος για τα περί «μείωσης κινδύνου» που η ΕΕ λέει ότι επιδιώκει στη σχέση της με την Κίνα, προσθέτοντας ότι «το να χάσει κανείς την Κίνα στο όνομα της "μείωσης του κινδύνου" σημαίνει ότι θα χάσει ευκαιρίες, συνεργασία, σταθερότητα και ανάπτυξη...».

Σχέδια εξόδου της Ιταλίας από την κινεζική πρωτοβουλία BRI

Στο μεταξύ, το πρακτορείο «Bloomberg» μετέδωσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, μετέφερε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κ. Μακάρθι, σε πρόσφατη συνάντησή τους στη Ρώμη, ότι η κυβέρνησή της εξετάζει σοβαρά την αποχώρησή της από την κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» (BRI), το τεράστιο κινεζικό σχέδιο επενδύσεων με έμφαση στους τομείς των Υποδομών, των Μεταφορών κ.ά.

Η Ιταλία είναι το μοναδικό μέλος του G7 που συμμετέχει στο BRI, ενώ ΗΠΑ - ΕΕ - G7 προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος προωθώντας τα δικά τους ανταγωνιστικά σχέδια.

Εκπρόσωπος της Μελόνι αρνήθηκε να σχολιάσει το σχετικό δημοσίευμα, όπως αντίστοιχα και το γραφείο του Μακάρθι.

Το δε κινεζικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι Ιταλία και Κίνα έχουν δει «αποδοτική συνεργασία» σε τομείς όπως το εμπόριο, η μεταποίηση και η «πράσινη» Ενέργεια και ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να αντλήσουν περαιτέρω οφέλη από τις δυνατότητες που δίνει η BRI και να εντείνουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ