Παρασκευή 12 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σήμερα η μηχανοκίνητη πορεία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος για όλα τα προϊόντα και καταγγέλλουν την πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε»

Στους δρόμους ξαναβγαίνουν σήμερα οι βιοπαλαιστές αγρότες του νομού Λάρισας, διεκδικώντας την αναπλήρωση του εισοδήματός τους για όλα τα προϊόντα για τα οποία είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση, καθώς και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Συγκεκριμένα, μετά τη μαζική σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας που πραγματοποιήθηκε στις 9/5, οι αγρότες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν σήμερα Παρασκευή μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στο κτίριο της Περιφέρειας, στις 8 μ.μ. Θα υπάρξουν δύο προσυγκεντρώσεις στις 7.30 μ.μ., στον Κόμβο Πλατυκάμπου και στη Γιάννουλη.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι καλούν τα κόμματα, το Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια να τους στηρίξουν και να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις. «Οποιος δεν είναι μαζί μας και δεν υποστηρίζει τον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε είναι απέναντί μας και έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες τονίζουν ότι «τα αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Οπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς τριών χωριών της Μαγνησίας, κατά τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον νομό Λάρισας, στην υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α' και Β' κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος». Συγκεκριμένα, διεκδικούν:

-- Να ενταχθούν τα κεράσια στην κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, όπως είχε δεσμευτεί το κυβερνητικό κλιμάκιο πριν δυο μήνες.

-- Να δοθούν άμεσα τα 50 ευρώ το στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς, τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα, με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος

-- Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση για τα κάστανα του νομού Λάρισας, όπως είχε δοθεί σχετική υπόσχεση αλλά και με βάση την καταγραφή του ΕΛΓΑ. Τα κάστανα υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιάς σήψης και τα 150 ευρώ το στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.

-- Να σταματήσει η πολιτική τού «διαίρει και βασίλευε» από την κυβέρνηση, όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis, όχι όμως και τα επιτραπέζια σταφύλια, τα οποία ωστόσο σε άλλες περιοχές της χώρας εντάσσονται. Επίσης, στον νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια! Να υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα καρύδια και στα ακτινίδια.

-- Να επανέλθει η συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα και στους καρπούς με κέλυφος.

-- Αμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ, των μόλις 76 εκατ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, κι αυτό κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των αγροτών, ενώ και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό δόθηκε υπόσχεση να γίνουν ενέργειες για την αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών. Κατάργηση του ΦΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ