Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Φονικές επιδρομές στη Γάζα, με θύματα δεκάδες αμάχους

Τουλάχιστον 33 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 110 έχουν τραυματιστεί, από τις νέες διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύουν από τις 9 Μάη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ ανακοινώνει «στοχευμένες» επιθέσεις εναντίον στελεχών της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» - αναφέρεται ότι έχουν σκοτωθεί διοικητές της οργάνωσης - ωστόσο οι ισραηλινές βόμβες ισοπέδωσαν πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Γάζας. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται παιδιά 5 και 10 ετών, έφηβοι, ηλικιωμένοι άμαχοι...

Από τα περίπου 50 σπίτια και διαμερίσματα που ισοπέδωσαν οι βόμβες των Ισραηλινών, έμειναν άστεγες πάνω από 160 οικογένειες.

Από την άλλη πλευρά, οι ρουκέτες που έπεσαν ως απάντηση από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ προκάλεσαν την περασμένη Πέμπτη τον θάνατο ενός 70χρονου και τον τραυματισμό περίπου 10 ατόμων.

Λίγες μέρες πριν τη 15η Μάη και την μαύρη επέτειο της «Νάκμπα», η νέα κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων γίνεται ξανά με τις πλάτες ΗΠΑ και ΕΕ, που παρά τα όσα υποκριτικά ψελλίζουν για τα αδικοσκοτωμένα παιδάκια της Γάζας, εξακολουθούν να κρατούν «ίσες αποστάσεις» μεταξύ θύτη και θύματος, καθώς και να εκφράζουν την ακλόνητη στήριξή τους στην «ασφάλεια» του ισραηλινού κράτους, που διαιωνίζει το έγκλημα της κατοχής της Παλαιστίνης.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «νέο γύρο βίας» και ζητά «άμεση εκεχειρία, που θα τερματίσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και την τρέχουσα εκτόξευση ρουκετών κατά του Ισραήλ».

Αντίστοιχα, οι ΗΠΑ αξίωσαν όλα τα μέρη «να λάβουν μέτρα που θα εγγυηθούν ότι θα αποφεύγονται θάνατοι αμάχων» και «να αποκλιμακώσουν τη βία».

Την ίδια ώρα, η Αίγυπτος έχει αναλάβει ξανά ρόλο διαμεσολαβητή και εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ