Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέες απεργίες των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους

Συνεχίζεται ο πολύμηνος αγώνας για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και καλύτερες συνθήκες δουλειάς

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών στη Γερμανία
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των σιδηροδρομικών στη Γερμανία
Μετά τις απεργίες σε λεωφορεία, τοπικά ΜΜΕ και αεροδρόμια, νέες απεργιακές κινητοποιήσεις 50 ωρών εξήγγειλε το συνδικάτο EVG των εργαζομένων στους γερμανικούς σιδηρόδρομους.

Συγκεκριμένα, από το βράδυ της Κυριακής (22.00 ώρα Γερμανίας) και μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, αναμένεται να ακινητοποιηθούν τρένα τοπικών αλλά και μεγάλων αποστάσεων (ICE, IC) σε όλη τη Γερμανία.

Το συνδικάτο ΕVG διαπραγματεύεται μισθολογικά και εργασιακά ζητήματα για περίπου 230.000 εργαζόμενους, ενώ πρόκειται για την τρίτη πανεθνική απεργία στα τρένα από την αρχή του 2023. Οι εργαζόμενοι στα τρένα ζητούν εκ νέου 650 ευρώ επιπλέον στον μηνιαίο μισθό τους ή αύξηση της τάξης του 12% για ένα διάστημα 12 μηνών.

Ο τρίτος γύρος διαβουλεύσεων με την εργοδοσία, που εκπροσωπείται από τους Γερμανικούς Σιδηροδρόμους (Deutsche Bahn) και άλλους 50 επιμέρους φορείς, αναμένεται στις 23 Μάη.

Στο μεταξύ, και τα συνδικάτα που εκπροσωπούν εργαζόμενους σε τοπικά ΜΜΜ αλλά και στα αεροδρόμια δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την εργοδοσία, συνεχίζοντας να διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις και καλύτερες συνθήκες εργασίας ειδικά τα βράδια, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα.

Απεργιακή συνέχεια στα τρένα και στη Βρετανία

Διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων, με αντίστοιχα αιτήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη από τους σιδηροδρομικούς στη Βρετανία, οι οποίοι κλιμακώνουν τον πολύμηνο αγώνα τους.

Το συνδικάτο ASLEF, που εκπροσωπεί περίπου 21.000 μηχανοδηγούς εμπορικών, επιβατικών τρένων και του μετρό του Λονδίνου, πραγματοποίησε απεργία την Παρασκευή 12 Μάη, ενώ προγραμματίζει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 31 Μάη και στις 3 Ιούνη, σε 16 σιδηροδρομικές εταιρείες, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στον πληθωρισμό που ξεπερνά τους τελευταίους μήνες το 10%.

Αντίστοιχα, το κλαδικό συνδικάτο RMT (εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, τα λιμάνια και τις μεταφορές), μετά τη νέα μαζική ψηφοφορία των μελών του στους σιδηρόδρομους που ενέκριναν με συντριπτική πλειοψηφία τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, πραγματοποιεί νέα απεργία το Σάββατο 13 Μάη, «καθηλώνοντας» τις επιβατικές αμαξοστοιχίες 14 εταιρειών.

Ο γγ του RMT, Μικ Λιντς, υπενθύμισε ότι ενώ οι σιδηροδρομικές εταιρείες απειλούν επιβάτες και εργαζόμενους με νέες περικοπές δρομολογίων, έχουν φτιάξει μια περιουσία στη διάρκεια της πανδημίας από την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων.

Το συνδικάτο καλεί σε μαζική συμμετοχή στον αγώνα για καλύτερες αμοιβές, συνθήκες εργασίας και προσλήψεις προσωπικού αντί νέων απολύσεων ή περαιτέρω «ελαστικοποίησης» των εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ