Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ελεύθερος με εγγύηση ο πρώην πρωθυπουργός Ι. Καν

Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, ηγέτης του κόμματος «Τεχρίκ-ε-Ινσάφ» (PTI) Ιμράν Καν, μετά από απόφαση του Ανώτερου Δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ που «πάγωσε» τη σύλληψή του για δύο βδομάδες. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, ενάντια στην προφυλάκισή του, μετά από μαζικές διαμαρτυρίες οπαδών του PTI σε όλο το Πακιστάν, που αντιμετωπίστηκαν με εκατοντάδες συλλήψεις και με κινητοποίηση του στρατού και παραστρατιωτικών.

Το Ανώτερο Δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ όρισε εγγύηση δύο βδομάδων αναφορικά με υποθέσεις διαφθοράς αλλά και «τρομοκρατικής δράσης» στο πλαίσιο των οποίων ο Καν διώκεται. Οι αρχές επικαλέστηκαν τις εν λόγω κατηγορίες για την αιφνιδιαστική σύλληψη του Καν, την περασμένη Τετάρτη, την ώρα που εκείνος είχε φτάσει στο δικαστήριο για να καταθέσει.

Την Πέμπτη ο Καν αποφυλακίστηκε, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που έκρινε τη σύλληψή του «άκυρη και παράνομη», υποστηρίζοντας ότι «η εκτέλεση του εν λόγω εντάλματος παραβίασε το δικαίωμά του στην πρόσβαση στη Δικαιοσύνη και στην ιερότητα και ασφάλεια του Δικαστηρίου».

Ο ίδιος ο Καν από την αίθουσα του δικαστηρίου δήλωσε σε διεθνή ΜΜΕ την Παρασκευή ότι «δεν είχαν καμία εξουσιοδότηση να με συλλάβουν. Με απήγαγαν. Φαίνεται ότι επικράτησε ο νόμος της ζούγκλας», επαναλαμβάνοντας ευθέως καταγγελίες για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και ειδικά ανώτατων στελεχών τους που, όπως είπε, όταν επιστρέψει στην εξουσία θα απομακρύνει αμέσως.

Τις μέρες πριν από τη σύλληψή του, ο Καν κατηγορούσε την ηγεσία του στρατού για την εναντίον του απόπειρα δολοφονίας πριν από μερικούς μήνες, αλλά και για τα σχέδια που οδήγησαν στην αποπομπή του από την πρωθυπουργία.

Τόσο η κυβέρνηση Σαρίφ όσο και οι ίδιες οι Ενοπλες Δυνάμεις, μετά τη σύλληψη Καν και τις διαμαρτυρίες που απαιτούσαν την απελευθέρωσή του, διαμήνυαν ότι δεν θα δεχτούν καμιά «διατάραξη της τάξης».

Στρατός ακροβολίστηκε σε πολλές μεγάλες πόλεις και μετά από συγκρούσεις τουλάχιστον οχτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους. Πάνω από 300 τραυματίστηκαν, ενώ πάνω από 1.000 συνελήφθησαν, περιλαμβανομένων ηγετικών στελεχών του ΡΤΙ, όπως του πρώην ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι.

Την Παρασκευή, η ηγεσία του ΡΤΙ ανακοίνωσε ότι ο Καν θα αναχωρούσε για τη Λαχόρη (περίπου 380 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ) και σε όλη τη διαδρομή θα τον συνόδευαν υποστηρικτές του. Ακόμα, στελέχη του ΡΤΙ κατήγγειλαν κύκλους της Δύσης, αναφέροντας ότι «το χάος αποτελεί μέρος του "Σχεδίου του Λονδίνου" για να προσπαθήσει να απομακρύνει τον Καν και το PTI από το πολιτικό πεδίο», ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που είναι κανονικά προγραμματισμένες για τον Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Καν έπεσε τον Απρίλη του 2022, όταν υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης που στήριξαν και δυνάμεις οι οποίες μέχρι πρόσφατα συγκυβερνούσαν με το ΡΤΙ, του οποίου η ηγεσία έκανε ανοιχτά λόγο για «συνωμοσία από το εξωτερικό», εμπλέκοντας ρητά και τις ΗΠΑ. Ακολούθησε σχηματισμός κυβέρνησης με πρώτο «βιολί» την Πακιστανική Μουσουλμανική Ενωση (με πρωθυπουργό από τη γνωστή οικογένεια μεγαλοεπιχειρηματιών, Σαρίφ), η οποία για χρόνια πρωτοστάτησε στη διατήρηση στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μετεκλογική αντιπαράθεση με γεωπολιτικές «ουρές» (2024-02-14 00:00:00.0)
Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Ιμράν Καν (2023-08-10 00:00:00.0)
«Ακυρη» η σύλληψη Καν, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο (2023-05-12 00:00:00.0)
Η αντιπολίτευση καλεί σε διαμαρτυρίες προς την πρωτεύουσα (2023-05-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2022-11-08 00:00:00.0)
Επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Καν (2022-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ