Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Ιμράν Καν

Μετά την πρόσφατη σύλληψη και την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Ιμράν Καν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, η Εκλογική Επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε χθες ότι ο Καν θα στερηθεί και τα πολιτικά του δικαιώματα για πέντε χρόνια. Κατ' επέκταση, δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Οι συνήγοροι του Καν άσκησαν έφεση, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι για να εκδώσει απόφαση αναμένει σχετική γνωμοδότηση από την κυβέρνηση.

Ολα αυτά ενώ αργά χτες αναμενόταν και επίσημα να διαλυθεί η πακιστανική Βουλή, ώστε μέσα στον επόμενο ενάμιση μήνα να διεξαχθούν νέες εκλογές.

Και ενώ οι μέχρι τώρα αποφάσεις κρατούν τον Καν στη φυλακή και τον βγάζουν εκτός εκλογικής κούρσας, εντύπωση προκαλεί η «ηρεμία» που επικρατεί στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη σύλληψη του Καν, στις αρχές του καλοκαιριού, το κόμμα του (PTI, κυβερνών κόμμα μέχρι τον Απρίλη του 2022) οργάνωσε μεγάλες διαδηλώσεις σε διάφορες περιοχές, ενώ δεν έλειψαν και συγκρούσεις δυνάμεων της αστυνομίας και του στρατού με υποστηρικτές του Καν.

Λίγο πριν τη νέα του σύλληψη, ο Καν δήλωσε στο BBC ότι στο Πακιστάν έχει επιβληθεί «στρατιωτικός νόμος, χωρίς να έχει κηρυχθεί επίσημα» και «φασίστες» οδηγούν τη χώρα σε «σκοτεινές εποχές». Επέμεινε ότι το ΡΤΙ είναι «το μοναδικό κόμμα που δεν δημιουργήθηκε από στρατιωτικούς δικτάτορες» και ότι «μόνη λύση είναι να γίνουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ