Τετάρτη 17 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΤΩΡΑ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ - ΕΚΛΟΓΕΣ 2023
Στο ερώτημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» η απάντηση είναι δυνατό ΚΚΕ!

Στο Αγρίνιο μίλησε ο Μ. Παπαδόπουλος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας

Αποφασιστικό μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στάλθηκε από τη μαζική συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του Κόμματος στο Αγρίνιο το βράδυ της Δευτέρας.

Στη γεμάτη με κόσμο κάθε ηλικίας κεντρική πλατεία της πόλης, την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Μάκης Παπαδοπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής επικρατείας.

Κάλεσε τον λαό να μην ξεγελαστεί από τις κάλπικες κόντρες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να αξιοποιήσει την πείρα του:

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Σήμερα ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι όλα τα κόμματα του συστήματος, όσοι δεσμεύονται να διασφαλίσουν κερδοφόρες επενδύσεις των ομίλων, όσοι δεσμεύονται να αυξήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου και να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θα ξεζουμίσουν ξανά τους εργαζόμενους και θα προσθέσουν νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά. (...)

Σήμερα οι συνένοχοι παριστάνουν ξανά τους σωτήρες για τα βάσανά μας. Γι' αυτό και πρέπει να τους απαντήσουμε δυνατά και αποφασιστικά ότι θυμόμαστε, ότι ξέρουμε τι έκαναν σε βάρος μας, σε βάρος του λαού, και γιατί το έκαναν.

Θυμόμαστε ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο και εφάρμοσαν τους μνημονιακούς νόμους και τις "μεταμνημονιακές" δεσμεύεσεις. Θυμόμαστε ότι μαζί έδεσαν τα χέρια του συνδικαλιστικού κινήματος, για να μην μπορεί να διαπραγματευτεί για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση για τον κατώτατο μισθό, με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Θυμόμαστε ότι μαζί μείωσαν κατά 25% τον μέσο πραγματικό μισθό και τον έφεραν κάτω από τα επίπεδα του 2009. Θυμόμαστε ότι μαζί ισοπέδωσαν τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τους συνταξιούχους, με τον νόμο Κατρούγκαλου.


Δεν ξεχνάμε ότι είναι συνένοχοι για τη φορολογική πολιτική που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια και οδήγησε στο να πληρώνουν οι όμιλοι λιγότερο από το 5% των ετήσιων φορολογικών εσόδων, την ίδια στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά γονατίζουν από τους έμμεσους φόρους».

Πίσω από την κερδοφορία βρίσκεται η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί για τα λαϊκά στρώματα και στην Αιτωλοακαρνανία, επεσήμανε:

«Πίσω από τα μεγάλα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων βρίσκονται τα 12ωρα ακόμα και 7 μέρες τη βδομάδα, με ανασφάλιστη εργασία και μεροκάματα πείνας, όπως στα εργοτάξια του οδικού άξονα Αμβρακίας - Ακτίου.

Πίσω από τα κέρδη του ομίλου στις ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται οι εργαζόμενες που δουλεύουν στους 18ο C χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα. Βρίσκονται αυτοί που δουλεύουν στη θάλασσα χωρίς όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ακόμα και χωρίς ενδοεπικοινωνία με τις υπηρεσίες του εδάφους. (...)

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι επίσης συνένοχοι για τα μεγάλα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, για την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να διασφαλιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα. Είναι συνένοχοι για τη λειτουργία των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια, για ένα σύστημα Υγείας όπου στην ουσία ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Αυτή η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι ο αναγκαίος όρος για να θησαυρίζουν οι ιδιωτικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας. Τα μεγάλα κενά στα νοσοκομεία του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ, δεν δημιουργήθηκαν μέσα σε μια νύχτα.

Οι νοσηλευτές που καλούνται να καλύψουν πάνω από 25 ασθενείς ο καθένας δεν είναι νέο φαινόμενο. Ούτε η απαράδεκτη κατάσταση να μην μπορεί το δημόσιο νοσοκομείο στον 21ο αιώνα να πραγματοποιήσει μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες.

Η ζωή απέδειξε πως κάθε διακυβέρνηση που υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως κι αν αυτοαποκαλείται, προοδευτική, πράσινη ή αριστερή, στρέφεται ενάντια στη δική μας ευημερία.

Οι αγρότες δεν πρέπει να ξεχάσουν ποιοι τους έλεγαν όλα αυτά τα χρόνια ότι θα τους σώσει η ΕΕ, η ΚΑΠ, ότι θα τους στηρίξει το κράτος. Οι αγρότες, που στη συνέχεια τους είπαν ότι η οικονομία δεν αντέχει να δοθεί αφορολόγητο πετρέλαιο, ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα ουσιαστικό για το κόστος παραγωγής που εκτινάχθηκε στα ύψη και για τις χαμηλές τιμές πώλησης, ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει κανονισμό αποζημιώσεων λόγω ακαρπίας».

Υπάρχει διέξοδος με την πρόταση του ΚΚΕ

Παρουσιάζοντας την πρόταση διεξόδου που καταθέτει το ΚΚΕ, επεσήμανε: «Δεν είμαστε καταδικασμένοι, δεν είναι αναπόφευκτο να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στον βάλτο του σημερινού συστήματος της εκμετάλλευσης, που γεννά ανεργία, φτώχεια και ανασφάλεια για το αύριο.

Υπάρχει διέξοδος. Είναι ο σοσιαλισμός. Είναι η κοινωνική ιδιοκτησία, που μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία του λαού. Είναι η εργατική εξουσία, που μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά - επιστημονικά την παραγωγή, με κριτήριο το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας.

Είναι ο ενεργός, καθημερινός ρόλος των εργαζομένων στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων».

Και κάλεσε να αξιοποιηθεί όλη η προηγούμενη αρνητική πείρα: «Το πάθημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μάθημα. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν το 2015 το ΚΚΕ είχε κάνει το μοιραίο λάθος να στηρίξει την κυβέρνηση του τρίτου μνημονίου, η οποία έγινε ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Θυμηθείτε πώς ήρθε ο Μητσοτάκης. Θυμηθείτε ότι η αγανάκτηση από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ το 2019. Και τώρα μας λένε ξανά ότι το μόνο που μπορούμε να διαλέξουμε είναι αν θα εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης».

Συγκρούονται δύο επιλογές

Κλείνοντας, ο Μ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Και στη ζωή και στην κάλπη την 21η Μάη συγκρούονται δύο επιλογές, δύο πολιτικές. Η πολιτική που υπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και τα κέρδη τους, και η πολιτική που φέρνει στο προσκήνιο τις ανάγκες μας. Συγκρούονται δύο αντίθετες κατευθύνσεις, δύο αντίθετες στρατηγικές, που δεν μπορούν να έχουν ούτε 10 ούτε 5 κοινά σημεία.

Το πραγματικό ερώτημα είναι: Με τα μονοπώλια, τους ομίλους, το κεφάλαιο, ή με τον λαό;

Και η απάντηση που πρέπει να δώσουμε όλοι εμείς οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι μαθητές, οι συνταξιούχοι, είναι "μόνοι τους και όλοι μας".

Η απάντηση, φίλες και φίλοι, είναι ΚΚΕ! Είναι το ΚΚΕ, που πάνω από έναν αιώνα παλεύει σταθερά με τον λαό για τον λαό, με αμέτρητες θυσίες από τα ηρωικά χρόνια του ΕΑΜ και του ΔΣΕ μέχρι σήμερα, χωρίς να λυγίσει».

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι υποψήφιοι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Αθηνά Κουτρούμπα, Σπύρος Κοτοπούλης, Μάκης Αραβανής και Νίκος Παπαναστάσης, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης παρουσιάστηκε συνολικά το ψηφοδέλτιο του Κόμματος στον νομό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ