Πέμπτη 1 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Μεγάλες ζημιές από τη χτεσινή χαλαζόπτωση

Σε εγρήγορση ο Αγροτικός Σύλλογος, οργανώνει Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7 Ιούνη

Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε χτες την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου προξενώντας τεράστιες ζημιές σε καλλιέργειες που ήταν σε προχωρημένο στάδιο.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση αφού οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν μεγάλες καταστροφές, καθώς η διάρκεια και το μέγεθος της χαλαζόπτωσης ήταν έντονα. Οι ζημιές προστίθενται σε αυτές από τις τελευταίες βροχοπτώσεις που κατέστρεψαν καλλιέργειες της περιοχής, για τις οποίες έχουν γίνει πολλά έξοδα.

Για τις ζημιές που υπέστησαν η κύρια αιτία δεν είναι η σφοδρότητα της βροχής και του χαλαζιού. Αυτό που φταίει είναι η έλλειψη μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, καθώς και η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στον θεσσαλικό κάμπο και αλλού. Γι' αυτές τις ελλείψεις οι ευθύνες ανήκουν διαχρονικά στις κυβερνήσεις, αλλά και στην Τοπική Διοίκηση, τις Περιφέρειες και τους δήμους. Τα έργα αυτά και τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης θεωρούνται «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις, αφού είναι κοστοβόρα και χωρίς το προσδοκώμενο ποσοστό κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αμεσα κινητοποιήθηκε ο Αγροτικός Σύλλογος Τυρνάβου, που πραγματοποίησε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο και όρισε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 7 Ιούνη, όπου καλούνται όλοι οι αγρότες της περιοχής προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Οι αγρότες διεκδικούν: Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αμεσες εκτιμήσεις και γρήγορη πληρωμή αποζημιώσεων στους παραγωγούς καθώς το τεράστιο κόστος παραγωγής τη φετινή χρονιά δημιουργεί ζητήματα ρευστότητας. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί ζημιά, καθώς είναι δεδομένο ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη και τα έσοδά τους λιγότερα. Ενίσχυση όλων των αγροτών της περιοχής λόγω των επιπλέον καλλιεργητικών εξόδων. Επιπλέον αντιχαλαζικά μέτρα προστασίας, ειδικά σε περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλέον έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι η αντιχαλαζική προστασία από «αέρος» δεν επαρκεί.

Κινητοποίηση σήμερα στη Βέροια


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια αποφάσισε να πραγματοποιήσει ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», την Τετάρτη 7 Ιούνη, στις 10 π.μ., απαιτώντας κάλυψη των ζημιών και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Απαιτεί: Την κάλυψη των ζημιών σε όσα προϊόντα (κεράσια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα κ.ά.) υπάρχει απώλεια παραγωγής και την άμεση αποζημίωσή τους από τον ΕΛΓΑ. Την πρόσληψη ειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού στον οργανισμό, μέσα μεταφοράς, κάλυψη κόστους μετακίνησής τους ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι εκτιμήσεις. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αναγνωρίζει και να αποζημιώνει το 100% της ζημιάς από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Καταστροφές στον Εβρο

Καταστροφές υπέστησαν οι παραγωγοί του βόρειου Εβρου λόγω των καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών. Συγκεκριμένα, 1.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης στις περιοχές Ελληνοχωρίου, Καρωτής και Λαγού Διδυμοτείχου υπέστησαν ζημιές από τη σφοδρή αλλά μικρής διάρκειας χαλαζόπτωση. Οι καλλιέργειες αφορούν κυρίως σιτηρά και βαμβάκι, όπου η καταστροφή ήταν ολοσχερής, κάτι που πιθανόν να οδηγήσει στην επανασπορά αλλιώς θα υπάρχει απώλεια παραγωγής. Μεγάλες και μικρές ζημιές υπέστησαν οι σκορδοπαραγωγοί της Βύσσας. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι μισές στρεμματικές εκτάσεις έχουν καταστραφεί από τις έντονες βροχοπτώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ