Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παρουσιάστηκε η επίσημη δισκογραφία του Μανώλη Καλομοίρη από τον Θωμά Ταμβάκο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η παρουσίαση του 4ουβιβλίου επίσημης δισκογραφίας του μουσικογράφου - ερευνητή Θωμά Ταμβάκου με τίτλο «Μανώλης Καλομοίρης (14/12/1883 - 3/4/1962), Επίσημη Δισκογραφία (1920 - 2022). Συμβολή στα 140 χρόνια από τη γέννησή του» στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η έκδοση είναι της Μουσικής Εταιρείας Αλεξανδρούπολης, 2023.

Στην παρουσίαση μίλησαν η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, Στεφανία Μεράκου, ο καθηγητής Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Μαλιάρας, η εγγονή του συνθέτη και διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, Χαρά Καλομοίρη, η μουσικολόγος Μυρτώ Οικονομίδου, ο μαέστρος, πρόεδρος του ΔΣ του «Συλλόγου Φίλων Καλομοίρη», Βύρων Φιδετζής, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εκδότης Θανάσης Τρικούπης και ο συγγραφέας. Ολοι τους εξήραν την ανιδιοτέλεια του ερευνητή και συγγραφέα ως προς τη συλλογή των τεκμηρίων, τους ίδιους πόρους για την απόκτησή τους, τα 50 περίπου χρόνια έρευνας και συλλογής.

Το συγκεκριμένο βιβλίο έρχεται μετά τα αντίστοιχα των Σπύρου Σαμάρα, Νίκου Σκαλκώτα και Δημήτρη Δραγατάκη. Πρόκειται για μια μοναδική προσφορά του Ταμβάκου στην επιστημονική κοινότητα, στους φιλόμουσους και κάθε ενδιαφερόμενο για την ανάδειξη των ηχογραφημάτων που κυκλοφόρησαν σ' ολόκληρο τον πλανήτη σε 102 χρόνια. Μελετώντας την επίσημη δισκογραφία, παρατηρούμε πως οι περισσότεροι δίσκοι που κυκλοφόρησαν και κυκλοφορούν, προέρχονται από διάφορες μεριές, σπανιότατα όμως από το κράτος. Το συγκεκριμένο πόνημα, 258 σελίδων, για τον Καλομοίρη, εμπεριέχει εκατοντάδες φωτογραφίες και αντιπροσωπευτικά βιογραφικά των ερμηνευτών, πάνω από 1.000 παραπομπές, διαφορετικά ευρετήρια στο τέλος και ελληνόγλωσση και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, παρουσιάζει δε τον Καλομοίρη όχι μόνο ως συνθέτη αλλά και ως μαέστρο, πιανίστα και ομιλητή. Πρόκειται, όπως τόνισε ο συγγραφέας, για ένα κυριολεκτικά χειροποίητο βιβλίο, μιας που όλο γράφτηκε και σελιδοποιήθηκε σε ένα απλό πρόγραμμα Word του ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τον ίδιο, χωρίς καμία εξωγενή ελκυστική γραφιστική προσθήκη.

Ο ευπατρίδης ερασιτέχνης της μουσικής μας ζωής, Θωμάς Ταμβάκος, αφιερώνει το βιβλίο του στη μνήμη των Θεόδωρου Αντωνίου, Δημήτρη Δραγατάκη, Αλέξη Ζακυθηνού, Τάκη Καλογερόπουλου, Ντίνου Κωνσταντινίδη και Κώστα Μπραβάκη.

Η βραδιά έκλεισε με ένα μουσικότατο ρεσιτάλ τραγουδιού από το Duo Vocialo (Ιωάννα Βρακατσέλη - μέτζο-σοπράνο και Χρήστος Μαρίνος - πιάνο). Παρουσιάστηκαν πέντε αδισκογράφητα τραγούδια του Μ. Καλομοίρη από το 1908 έως το 1943.

Τη βραδιά παρακολούθησαν φιλόμουσοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Χρήστος Ηλ. ΚΟΛΟΒΟΣ
Αρχιμουσικός


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ