Σάββατο 10 Ιούνη 2023 - Κυριακή 11 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Μια κατασκήνωση αλληλεγγύης, γνώσης, ζωντάνιας και ελπίδας

12 - 16 Ιούλη: Κατασκήνωση του «κόκκινου Αερόστατου» στο Νεστόριο (Γράμμος)

Τη δική τους - ομολογουμένως ξεχωριστή - θέση θα έχουν, για άλλη μια χρονιά, στην Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Νεστόριο οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου», αφού για 11η χρονιά θα λειτουργήσει παιδική κατασκήνωση για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Μία κατασκήνωση που φιλοδοξεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, να κερδίσει τις εντυπώσεις με την ξεχωριστή της ταυτότητα μέσα από παιχνίδια, συζητήσεις, πολύμορφες δραστηριότητες, το κλίμα, την ομαδικότητα και τη συντροφικότητα που πλουτίζουν τη σκέψη και το συναίσθημα των παιδιών που συμμετέχουν. Η ανυπομονησία των παιδιών που έχουν ξανασυμμετάσχει φουντώνει, όπως και τα ερωτήματα των μικρότερων για το αν επιτέλους μεγάλωσαν αρκετά για να έρθουν κι αυτά.

Για άλλη μια χρονιά, εκατοντάδες παιδιά απ' όλη την Ελλάδα θα διασκεδάσουν, θα μάθουν, θα γίνουν μια παρέα μέσα από το προσεγμένο πρόγραμμα που επιμελείται με μεράκι και με τη συνδρομή παιδαγωγών η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Στις πολύμορφες δραστηριότητες που θα ξετυλιχθούν, τα παιδιά θα χαρούν τη φύση, το παιχνίδι και την άθληση, μετά από μία ιδιαίτερα απαιτητική και κουραστική χρονιά για όλες τις οικογένειες, που προφανώς αφήνει το αποτύπωμά της και στα παιδιά. Σε αυτές τις συνθήκες μεγαλώνει η ανάγκη των παιδιών να βρεθούν με συνομηλίκους τους, να κατασκηνώσουν στη φύση και να κάνουν διακοπές, να εκφραστούν με δημιουργικό τρόπο και αισιόδοξα μηνύματα.


Ειδικά φέτος θα γνωρίσουν ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ελλάδας, καθώς η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο οργανωμένο camping του δήμου Νεστορίου δίπλα στον Αλιάκμονα ποταμό, σε μια τοποθεσία μεγάλης φυσικής ομορφιάς και πολύ κοντά στο χωριό Νεστόριο. Θα έρθουν, ακόμα, σε επαφή με πλευρές της σύγχρονης Ιστορίας του τόπου μας, θα μάθουν για τον ηρωικό αγώνα που έδωσε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.

Το πρόγραμμα υπόσχεται για ακόμα μια χρονιά μοναδικές στιγμές

Αξιοποιώντας την πολύ θετική πείρα από τα προηγούμενα χρόνια, εξασφαλίζονται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών. Η παιδική κατασκήνωση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της μία μέρα νωρίτερα. Τα παιδιά θα αναχωρήσουν οργανωμένα από τις περιοχές τους την Τετάρτη 12 Ιούλη και θα επιστρέψουν την Κυριακή 16 Ιούλη. Για 5 μέρες τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε αθλητικά παιχνίδια και φροντισμένες για την ηλικία τους δραστηριότητες, να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση και συναυλίες. Το πρόγραμμα που θα δημοσιευτεί αναλυτικά τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές.

Επαφή με τη φυσική ομορφιά του τόπου: Θα πραγματοποιηθούν φροντισμένες αθλητικές δραστηριότητες, πεζοπορία στο βουνό, αλλά και ευφάνταστα παιχνίδια για το περιβάλλον.


Πώς κινούνται και αλλάζουν οι κοινωνίες: Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον προϊστορικό οικισμό στο Δισπηλιό, έναν λιμναίο οικισμό της Νεότερης Νεολιθικής Περιόδου, που αναπτύχθηκε γύρω από τη λίμνη από τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τα μέσα της 4ης χιλιετίας π.Χ. Η ανασκαφή αυτού του τόσου σημαντικού χώρου, που μας πλούτισε με πολύτιμες γνώσεις για το πώς ήταν η ζωή στην πρωτόγονη κοινωνία, πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο κομμουνιστή αρχαιολόγο Γιώργο Χουρμουζιάδη. Θα πραγματοποιηθούν επίσης δραστηριότητες βασισμένες στο βιβλίο «Κι όμως, κινείται...» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και αναφέρεται στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών.

«Εκεί που θριαμβεύει η ζωή...»: Σε αυτήν την ενότητα θα είναι ενταγμένες όλες οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν γύρω από τον αγώνα, τα ιδανικά και το όραμα των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ, με την επίσκεψη και ξενάγηση στη νοσοκομειούπολη του ΔΣΕ να ξεχωρίζει.

Γνωριμία με την περιοχή: Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Νεστόριο, αλλά και στην όμορφη πόλη της Καστοριάς.

Γινόμαστε όλοι μαζί μια παρέα. Ξεχωρίζει το πάρτι που θα πραγματοποιηθεί για τα 30 τεύχη του περιοδικού, αλλά και ο διαγωνισμός τραγουδιού, η συμμετοχή σε συναυλίες κ.λπ.

Χρήσιμες πληροφορίες

Οι μικροί κατασκηνωτές χρειάζεται να γνωρίζουν ότι θα συμμετέχουν σε μια 5μελή ομάδα παιδιών της περιοχής τους και μαζί με τον ομαδάρχη τους θα μένουν σε μεγάλες σκηνές, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της παιδικής κατασκήνωσης, ο οποίος διαθέτει όλες τις απαιτούμενες υποδομές (κτιστές τουαλέτες, ντους, ιατρείο, ταβέρνες - μπαρ). Επίσης, όπως κάθε χρόνο, θα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό φαγητό (με βάση ειδικό διατροφολόγιο που θα ανακοινωθεί προσεχώς στους συμμετέχοντες). Τέλος, θα υπάρχουν γιατρός και ιατρείο στον χώρο της κατασκήνωσης, ενώ απαραίτητο είναι να ενημερωθεί ο ομαδάρχης για τυχόν πρόβλημα υγείας ή αλλεργία κάποιου παιδιού, όπως και για την επαφή του παιδιού με τη θάλασσα και το νερό.

Επειδή η φετινή κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί σε μεγάλο σχετικά υψόμετρο, μέσα σε δάσος, τα παιδιά πέρα από υπνόσακο, σεντόνι, παγούρι, αντικουνουπικό, είδη προσωπικής υγιεινής (οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα, πετσέτα, σαμπουάν, προληπτικό αντιφθειρικό κ.λπ.), φάρμακα, εφόσον ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή, χρειάζεται να έχουν μαζί τους και ρουχισμό για πιο χαμηλές θερμοκρασίες, όπως παντελόνια, μπουφάν, φούτερ, κάλτσες, ζεστές πυτζάμες, αδιάβροχο, κλειστά αθλητικά παπούτσια. Επίσης να έχουν μαζί τους είδη θαλάσσης καθώς στο ταξίδι προς και από το Νεστόριο έχει προβλεφθεί στάση για μπάνιο στη θάλασσα. Καλό είναι να μην πάρουν μαζί τους ηλεκτρονικά παιχνίδια, τάμπλετ, κινητά ή άλλα αντικείμενα αξίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθυνθείτε στις κατά τόπους Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ