Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
«Σας έχουμε ανάγκη δίπλα μας, εδώ..»

Συνέντευξη με τον Μουστάφα Μπαργκούτι, γιατρό στο νοσοκομείο της Ραμάλα και επικεφαλής της ανθρωπιστικής «Επιτροπής Ιατρικής Ανακούφισης»

Με λευκό χρώμα απεικονίζονται τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει όλες τις αυτόνομες πόλεις της Δυτικής Οχθης, πλην της Ιεριχούς, ενώ δεν έχουν ακόμη γίνει κινήσεις εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλωστε, και πριν τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός ήταν παντού με τη δικαιολογία της προστασίας των διάσπαρτων εποικισμών
Με λευκό χρώμα απεικονίζονται τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ισραηλινός στρατός έχει καταλάβει όλες τις αυτόνομες πόλεις της Δυτικής Οχθης, πλην της Ιεριχούς, ενώ δεν έχουν ακόμη γίνει κινήσεις εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας. Αλλωστε, και πριν τις τελευταίες ημέρες, ο ισραηλινός στρατός ήταν παντού με τη δικαιολογία της προστασίας των διάσπαρτων εποικισμών
«Σας έχουμε ανάγκη, δίπλα μας, εδώ, για να σταματήσει η ανείπωτη ανθρωπιστική καταστροφή». Αυτό μας είπε ο Μουστάφα Μπαργκούτι, γιατρός στο νοσοκομείο της Ραμάλα, επικεφαλής της ανθρωπιστικής «Επιτροπής Ιατρικής Ανακούφισης» και ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης προστασίας των πολιτικών δικαιωμάτων «LAW», μετά από πολλές προσπάθειες, καθώς οι τηλεφωνικές γραμμές, ιδιαίτερα στα παλαιστινιακά εδάφη, μοιάζουν να μη λειτουργούν σχεδόν ποτέ τις τελευταίες ημέρες.

- Ποια είναι η κατάσταση τώρα στα παλαιστινιακά εδάφη;

- Ολόκληρη η Δυτική Οχθη δέχεται επίθεση. Η χειρότερη κατάσταση, τα τελευταία 24ωρα, επικρατεί στις Νάμπλους και Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός βάλλει κατά των νοσοκομείων, κατά ολόκληρης της πόλης, κατά των προσφυγικών στρατοπέδων με τανκς και με ελικόπτερα, τα οποία σαρώνουν ολόκληρη την περιοχή. Στη Νάμπλους, μόνο την Παρασκευή, καταφέραμε με μεγάλη δυσκολία να προσεγγίσουμε και να συλλέξουμε 11 πτώματα. Στην Τζενίν και στη Νάμπλους σφυροκοπούν τα νοσοκομεία. Μία γυναίκα σκοτώθηκε μέσα στο νοσοκομείο στην Τζενίν.

Εχουμε πτώματα που κείτονται εκτεθειμένα σχεδόν σε όλες τις πόλεις, καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν επιτρέπει στα ασθενοφόρα να μετακινούνται. Είναι πλέον περισσότερο από απειλητικός ο κίνδυνος επιδημιών, γιατί τα πτώματα μένουν στους δρόμους, στα σπίτια για πολλά 24ωρα. Η χειρότερη κατάσταση, από αυτήν την άποψη, επικρατεί στην Τζενίν, στην Τουλκαρέμ και στη Νάμπλους, όπου οι μάχες μαίνονται νυχθημερόν και έχει επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Τεράστιο πρόβλημα έχουμε σε όλες τις κατειλημμένες πόλεις και με τους τραυματίες. Δε μας επιτρέπεται να τους προσεγγίσουμε, αιμορραγούν αβοήθητοι και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Εχουν μπλοκάρει όλες τις εισόδους, όλους τους δρόμους. Εχουμε πληροφορηθεί ότι υπάρχουν άνθρωποι νεκροί στα σπίτια, όχι μόνο τραυματίες, αλλά και άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια και δεν μπορούμε να τους πάρουμε. Μπορώ να σας αναφέρω πολλά περιστατικά τέτοια στη Νάμπλους, στην Τζενίν, ακόμη και εδώ στη Ραμάλα, γιατί υπάρχουν συνοικίες που δε μας έχει επιτραπεί να πλησιάσουμε. Πρόκειται για μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή σε ολόκληρη τη Δυτική Οχθη.

«Απελαύνουν τους ξένους εθελοντές»

- Εχει γίνει εφικτή η παροχή κάποιας βοήθειας από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις; Εχετε εικόνα, αν κάποιες από αυτές τις οργανώσεις κατάφεραν να εισέλθουν στα κατεχόμενα εδάφη;

- Οχι μόνο δεν έχουν επιτρέψει στις ανθρωπιστικές αποστολές να εισέλθουν, αλλά πλέον ο ισραηλινός στρατός συλλαμβάνει ξένους υπηκόους, που συνεργάζονται μαζί μας στην παροχή πρώτων βοηθειών ή ως νοσηλευτές ή γιατροί. Την Παρασκευή το πρωί, συνέλαβαν μία Γαλλίδα και μία Βρετανίδα, που εθελοντικά βρίσκονταν μαζί μας και λειτουργούσαν την κινητή μονάδα παροχής πρώτων βοηθειών της «Επιτροπής Ιατρικής Ανακούφισης». Αυτό έγινε στη Ραμάλα, καθώς προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τα διαλείμματα στην απαγόρευση κυκλοφορίας και να προσφέρουμε κάποιες πρώτες βοήθειες. Σταματούν τα εναπομείναντα ασθενοφόρα ανά μία ώρα.

Σε ένα τέτοιο μπλόκο σταμάτησαν την κινητή μας μονάδα, συνέλαβαν τις δύο εθελόντριες και τις υποχρέωσαν να εγκαταλείψουν τα παλαιστινιακά εδάφη. Τις μετέφεραν στην Ιερουσαλήμ και από ό,τι πληροφορούμαι θα τις απελάσουν από το Ισραήλ. Ξέρετε ότι δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Απέλασαν και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και την ελληνική αποστολή των «Γιατρών του Κόσμου» όπως έμαθα, ενώ δεν επιτρέπουν σε άλλες αποστολές ούτε καν να εισέλθουν στο Ισραήλ. Εχουν τρελαθεί εντελώς.

Την Παρασκευή κατάφερε να φθάσει στο νοσοκομείο της Ραμάλα μία αποστολή ανθρωπιστική, κυρίως ευρωβουλευτών από την Ελλάδα και την Ιταλία. Φιλοξενήθηκαν από την «Επιτροπή Ιατρικής Ανακούφισης». Κάνουμε έκκληση σε όλους εσάς, σε γιατρούς, σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη ανθρωπιά να έρθει εδώ, να δει την κατάσταση από κοντά, να καταλάβετε ότι πρόκειται για πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή. Ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί, πάση θυσία, να βγάλει από τα παλαιστινιακά εδάφη κάθε ξένη παρουσία, κάθε ανθρωπιστική οργάνωση, για να επιβάλει ένα «μπλακ άουτ» στην ενημέρωση.

Η χειρότερη κατάσταση, και από άποψη ενημέρωσης, επικρατεί στη Νάμπλους και στην Τζενίν. Ο ισραηλινός στρατός είχε, ήδη, φροντίσει να απομακρύνει όλους τους δημοσιογράφους και όλα τα μέλη ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων. Δεν υπάρχει πια ούτε ένας μάρτυρας για τα εγκλήματα που σημειώνονται εκεί κάθε λεπτό. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει, είναι χειρότερο από το 1967.

- Πολλοί φάνηκαν να αναθαρρεύουν κάπως από το διάγγελμα Μπους και την αποστολή Πάουελ στην περιοχή. Ορισμένοι, μάλιστα, μίλησαν και για αχτίδα ελπίδας. Εσείς, ζώντας την κατάσταση, τι νομίζετε;

- Αυτό που μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει ώρα με την ώρα, λεπτό προς λεπτό την κατοχή του στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Πρόεδρος Μπους μπορεί να χρησιμοποίησε τον όρο «άμεση αποχώρηση» για τον ισραηλινό στρατό, αλλά δεν ανέφερε κανένα συγκεκριμένο μηχανισμό ή τρόπο που θα υποχρεώσει τον ισραηλινό στρατό να πράξει κάτι τέτοιο. Εδώ τίποτε δεν άλλαξε μετά το διάγγελμα Μπους, αλλά αντίθετα ο ισραηλινός στρατός εντείνει τις επιχειρήσεις του, επεκτείνει την κατοχή, δολοφονεί και προκαλεί ένα απερίγραπτο αιματοκύλισμα στα παλαιστινιακά εδάφη. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα κάθε στιγμή που περνά.

«Οι μεγαλύτερες ανάγκες: φάρμακα, νερό και εσείς»

- Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας από άποψη αναγκών τώρα;

- Χρειαζόμαστε φάρμακα. Δεν έχουμε τα απαραίτητα υλικά για την παροχή πρώτων βοηθειών. Ηλεκτρικό έχει, τώρα, το νοσοκομείο της Ραμάλα, αλλά διακόπτεται κατά διαστήματα. Πολλά μέρη της πόλης, όμως, παραμένουν ακόμη από την περασμένη Παρασκευή χωρίς ηλεκτρικό. Στην Τζενίν, στην Τουλκαρέμ και στη Νάμπλους δεν υπάρχει καθόλου ηλεκτρικό, πουθενά, ούτε στα νοσοκομεία. Οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν τη δουλιά τους.

Το χειρότερο πρόβλημα είναι το νερό. Δεν έχουμε πόσιμο νερό. Στη Ραμάλα υπάρχει ελάχιστο νερό, με διακοπές, και σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχει καθόλου νερό. Στη Νάμπλους, στην Τζενίν, στην Τουλκαρέμ, από ό,τι γνωρίζω, δεν υπάρχει καθόλου νερό. Εχουν ελάχιστα αποθέματα, μόνο σε μπουκάλια. Οι συνάδελφοί μου στα νοσοκομεία της Βηθλεέμ, της Νάμπλους και της Τζενίν έχουν, ήδη, ζητήσει μια μικρή κατάπαυση του πυρός, για μερικές ώρες, για να θάψουν τα πτώματα που έχουν συσσωρευτεί στα νεκροτομεία σε μαζικούς τάφους, στα προαύλιά τους, όπως κάναμε και στη Ραμάλα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις οικογένειες των θυμάτων, γιατί υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας και δεν μπορούν να έρθουν, όμως τα ψυγεία μας δε χωρούν άλλους νεκρούς.

Περισσότερο από όλα, όμως, χρειαζόμαστε εσάς. Να έρθετε εδώ, να δείτε, να ενημερώσετε, να συνεχίσετε να ενημερώνετε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ