Κυριακή 7 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιταχύνεται το «ξεκαθάρισμα»

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει κι άλλο τις επιχειρήσεις του, επιχειρώντας να «τελειώνει» με τις εστίες παλαιστινιακής αντίστασης, πριν φθάσει στην περιοχή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πάουελ - αν και δεν αποκλείεται, φυσικά, αυτές να συνεχιστούν και κατά την επίσκεψή του, αφού η ισραηλινή ηγεσία επιμένει στην τακτική της στρατιωτικής εξόντωσης και ψυχολογικής ταπείνωσης των Παλαιστινίων μαχητών και αμάχων, αντίστοιχα.

Η εξαγγελθείσα από τον Μπους επίσκεψη Πάουελ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα γίνει μετά τα μέσα της επόμενης βδομάδας, πράγμα που δίνει ένα επιχειρησιακό «περιθώριο» στον ισραηλινό στρατό. Ο οποίος, σύμφωνα με την εικόνα που έδιναν έως χθες τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενέτεινε από το βράδυ της Παρασκευής τον κλοιό των τανκς και συνέχισε το κυνήγι Παλαιστινίων μαχητών, όχι μόνο στη Ραμάλα και νότια της Χεβρώνας, αλλά - πρακτικά - σε σχεδόν το σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών. Στις σφοδρές μάχες που καταγράφονταν ως χθες, αναφέρονταν 2 Παλαιστίνιοι νεκροί στη Γιάτα, 3 στην Τζενίν και τον εβραϊκό οικισμό Ράφαχ Γιαμ, 6 στην Τουμπάς, ενώ άλλοι 15 συνολικά Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, είχαν σκοτωθεί στις επιχειρήσεις της Παρασκευής. Από ισραηλινής πλευράς, καταγράφονταν 3 θάνατοι στρατιωτών. Στη Βηθλεέμ, η πολιορκία του Ναού της Γέννησης συνεχιζόταν. Μια πρόγευση, ίσως, του τι έχουν κατά νου οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, υπήρξε σε συριακή ορθόδοξη εκκλησία, όπου εισέβαλαν ειδικές δυνάμεις, άνοιξαν πυρ, τραυμάτισαν δύο Παλαιστινίους και «συνέλαβαν» τον ένα.

Από τις διαδηλώσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Από τις διαδηλώσεις που γίνονται στη Νέα Υόρκη
Την ίδια ώρα, ερχόταν μια εξαιρετικά ανησυχητική είδηση από τον Παλαιστίνιο κορυφαίο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του οποίου στο CNN «κάθε επικοινωνία με τον Γιάσερ Αραφάτ έχει χαθεί», πράγμα που, ίσως, σηματοδοτεί απλώς το ότι οι Ισραηλινοί «απομονώνουν» ακόμη περισσότερο τον Παλαιστίνιο ηγέτη - χωρίς, όμως, να μπορεί κανείς να αποκλείσει κάτι χειρότερο για την τύχη του Παλαιστίνιου ηγέτη, με δεδομένη την πάγια θέση του Αριέλ Σαρόν, ότι ο Αραφάτ είναι «εχθρός» και, άρα, ακόμη και η φυσική εξόντωσή του δεν είναι εκτός προγράμματος, ακόμη και μετά τη συνάντησή του με τον Αντονι Ζίνι την Παρασκευή...

Στο «διπλωματικό» επίπεδο, ο Αμερικανός ΥπΕξ, Κόλιν Πάουελ, φερόταν έτοιμος να αρχίσει μια προπαρασκευαστική περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής, ήδη, από σήμερα, Κυριακή. Η παλαιστινιακή πλευρά δηλώνει πως εάν ο Πάουελ δε συναντηθεί με τον Αραφάτ, θα «μποϊκοτάρει» την επίσκεψή του. Ο Ερεκάτ είπε ξεκάθαρα (στο Αλ - Τζαζίρα) πως «η απουσία συνάντησης Πάουελ - Αραφάτ» θα σημάνει πως ο πρώτος δε θα συναντηθεί «με κανέναν Παλαιστίνιο αξιωματούχο».

Ο ίδιος ο Πάουελ, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις - ελιγμούς Μπους, κάλεσε το Ισραήλ να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τις παλαιστινιακές περιοχές «χωρίς καθυστέρηση» και να μη χρησιμοποιήσει τις μέρες πριν από το ταξίδι του στην περιοχή αυτό το Σαββατοκύριακο «ως αφορμή» για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις. Φυσικά, ελισσόμενος, έκανε αυτήν τη δήλωση για να περισώσει τα προσχήματα - κατά τον ίδιο τρόπο που εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως ο Πάουελ«πιθανότατα» θα συναντηθεί με τον Αραφάτ, αν και «ακόμη αυτή η συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί».

Την απάντηση στις «παραινέσεις»Πάουελ την έδιναν οι πύραυλοι που εκτόξευαν τα ισραηλινά ελικόπτερα και οι οβίδες των τανκς. Ενώ, την ίδια ώρα, ισραηλινές επιθέσεις πραγματοποιούνταν και στο Λίβανο. Πράγμα, που αναζωπυρώνει τους φόβους περί «διάχυσης» της σύγκρουσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πέθανε από κορονοϊό ο γγ της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (2020-11-11 00:00:00.0)
Φονικά και συλλήψεις η απάντηση στις μεταρρυθμίσεις... (2003-02-15 00:00:00.0)
Ο «έξαλλος» Μπους δίνει πράσινο φως για αντίποινα... (2002-08-02 00:00:00.0)
Ευλογούν τη σφαγή οι ΗΠΑ (2002-04-13 00:00:00.0)
Το Ισραήλ πετάει στα σκουπίδια όλες τις συμφωνίες από το 1993! (2001-08-11 00:00:00.0)
Αντιδράσεις εκατέρωθεν προκαλεί ο Πάουελ (2001-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ