Τρίτη 9 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
Αυτορρυθμιζόμενα... τηλε-σκουπίδια

Οι καναλάρχες τελικά θα έχουν την αρμοδιότητα να καθορίζουν και να ορίζουν τις ώρες που θα προβάλλουν τα τηλε-σκουπίδια τους «Bar» και «Big Brother». Η «σύγχυση» που επικράτησε με την απόφαση του ΕΣΡ για μετάθεση της ώρας στις 00.30 διαλύθηκε μετά τη χτεσινή «συνόψιση» των απόψεων των μελών του ΕΣΡ από τον αναπληρωτή πρόεδρο, Σπύρο Φλογαΐτη, που ούτε λίγο ούτε πολύ δίνει στους υπεύθυνους του MEGA και του ΑΝΤΕΝΝΑ την αρμοδιότητα να κρίνουν το περιεχόμενο των δύο τηλε-σκουπιδιών.

Η κατεύθυνση αυτή είχε γίνει ορατή από τις απαντήσεις του Σπύρου Φλογαΐτη στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΕΣΡ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη. Και με τη «συνόψιση» επιβεβαιώνεται το γεγονός πως τον πρώτο και τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι ιδιοκτήτες και οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών σταθμών, στο πλαίσιο της αυτορρύθμισης θερμός υπερασπιστής της οποίας είναι και ο υπουργός Τύπου. Διευκρινίστηκε ουσιαστικά ότι η πλειοψηφία του ΕΣΡ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο που συνόψισε τις απόψεις των μελών, αποφάσισε οι ιδιοκτήτες να κρίνουν σε ποιες ώρες θα μεταδίδουν τα τηλε-σκουπίδια τους. Ωρες φυσικά που κάθε άλλο, παρά θα είναι μεταμεσονύχτιες. Αλλωστε, όπως επισημαίνεται και στη συνόψιση των πρακτικών το ΕΣΡ διαπιστώνει την έλλειψη αρμοδιότητάς του να ρυθμίσει απευθείας το χρόνο εκπομπής των προγραμμάτων.

Η «συνόψιση» του Σπύρου Φλογαΐτη μεταξύ άλλων αναφέρει, πως τα ενδιαφερόμενα κανάλια, αφού προβαίνουν σε μοντάζ των επεισοδίων, πρέπει να έχουν τη «δική τους, σταθερή αντίληψη κινδυνότητας και καταλληλότητας του προγράμματος στο σύνολό του, ώστε ούτε η απόφαση του Συμβουλίου να καταστρατηγείται, ούτε και ο έλεγχος στο σύνολο της εκπομπής να παρακωλύεται».

Το ΕΣΡ μετά από την απόφαση της πλειοψηφίας, καλεί τα «ενδιαφερόμενα κανάλια να ακολουθήσουν τις διαδικασίες της υπάρχουσας νομοθεσίας για τον καθορισμό της ζώνης, στην οποία θα εκπέμπεται το καθένα από τα δύο προγράμματα σεβόμενοι την παρούσα απόφαση». Κατά τα λοιπά το ΕΣΡ θα παρακολουθήσει τον τρόπο με τον οποίο τα κανάλια θα ενεργήσουν και θα συμμορφωθούν στις απαιτήσεις του και θα πράξει περαιτέρω με τη σειρά του τα νόμιμα.

Η πλειοψηφία του ΕΣΡ εντοπίζοντας ουσιαστικά τις παραβιάσεις μόνο στο θέμα των ανηλίκων, αποφάσισε την επιβολή σε καθένα από τους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς κύρωσης - σύστασης για δύο συγκεκριμένες εκπομπές και την προειδοποίηση ότι εάν οι αποδέκτες της σύστασης δε συμμορφωθούν με τις «απαιτήσεις του ΕΣΡ ως προς τα κριτήρια προστασίας ιδίως της νεότητας», τότε επιφυλάσσεται να προχωρήσει και σε άλλες κυρώσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παρατράγουδα» διαπόμπευσης (2002-04-04 00:00:00.0)
Κάτι ξέρουν... (2002-04-04 00:00:00.0)
Μήνυμα - φραγμός στην τηλεοπτική χωματερή (2002-03-22 00:00:00.0)
Στο χρόνο των... παραβιάσεων (2001-06-28 00:00:00.0)
Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ελέγχου (2001-01-17 00:00:00.0)
Είκοσι εκατ. για "ροζ" παραβιάσεις (1996-11-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ