Σάββατο 24 Ιούνη 2023 - Κυριακή 25 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
«Εγγυήσεις» για τα γαλλικά μονοπώλια και συνεργασία «κυρίαρχων εθνών»

Οταν ο Κινέζος πρωθυπουργός προσγειώθηκε την Πέμπτη στο Παρίσι, το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ως «επείγουσα είδηση» τη δήλωση του Λι από το αεροδρόμιο ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να εργαστεί με τη Γαλλία για να επεκταθεί το αμοιβαίο άνοιγμα, να οικοδομηθούν πιο αξιόπιστες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες μεταξύ της Κίνας και της Γαλλίας, μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης».

Διευκρινίσεις γι' αυτήν την «επέκταση του αμοιβαίου ανοίγματος» πιθανώς δόθηκαν στις κατ' ιδίαν επαφές που έγιναν με εκπροσώπους ευρωπαϊκών μονοπωλίων, υπουργών κ.λπ.

Το σίγουρο είναι ότι ένα βασικό θέμα που απασχολεί τα ευρωπαϊκά κράτη και μονοπώλια είναι το εμπορικό έλλειμμα, που παραμένει τεράστιο στις σχέσεις της Κίνας με την ΕΕ συνολικά, ενώ ειδικά στην περίπτωση της Γερμανίας ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής Γαλλίας - Κίνας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ ζήτησε «δίκαιες συνθήκες» και εγγυήσεις για τις γαλλικές εταιρείες, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ως κυρίαρχο έθνος με κυρίαρχο έθνος, από κυρίαρχη ήπειρο σε κυρίαρχη ήπειρο».

Από τη πλευρά του ο Λι είπε ότι «υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και αστάθειες, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ των χωρών, αλλά η ανθεκτικότητα της σινογαλλικής σχέσης είναι μια πολύτιμη βεβαιότητα», σπεύδοντας να χαιρετίσει το ότι η Γαλλία «αντιτίθεται στην αποσύνδεση» (decoupling) με την Κίνα.

Στην Κίνα είναι σήμερα εγκατεστημένες σχεδόν 2.000 γαλλικές εταιρείες. Τη δεκαετία 2012 - 2022 ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 60%, φτάνοντας τα 80 δισ. ευρώ. Το δε έλλειμμα παραμένει σημαντικό σε βάρος της Γαλλίας (το 2018 έφτανε τα 29,2 δισ. ευρώ).

Ο Μακρόν «αυτοπροσκαλείται» σε Σύνοδο των BRICS...

Την «κινητικότητα» που μεγαλώνει στον άξονα Ευρώπη - Κίνα επιβεβαίωσαν και τα σενάρια (που φροντίζει να διακινεί το ίδιο το Παρίσι) για πιθανή συμμετοχή της Γαλλίας στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, την οποία θα φιλοξενήσει η Νότια Αφρική τέλη Αυγούστου.

«Η διεξαγωγή διαλόγου είναι πάντα θετική, ακόμα κι αν (όσοι συμμετέχουμε σε αυτόν) δεν συμφωνούμε 100% σε όλα», δήλωσε προ ημερών η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά από την Πρετόρια, προσθέτοντας: «Σκεφτόμαστε φωναχτά - αν και προφανώς πρόκειται για απόφαση που μόνο οι αντίστοιχες χώρες μπορούν να λάβουν - την πιθανότητα συνέχισης αυτού του διαλόγου, γιατί όχι και στη Σύνοδο των BRICS ή σε ένα άλλο σχήμα...».

Γαλλικά ΜΜΕ, μάλιστα, όπως η εφημερίδα «L' Opinion», ανέφεραν πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν έχει ζητήσει από τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του να προσκληθεί στη Σύνοδο.

Ανεξάρτητα από το τι θα γίνει τελικά, μόνο και μόνο η συζήτηση που πυροδότησε το Παρίσι και η ικανοποίηση με την οποία την υποδέχτηκε το Πεκίνο είναι χαρακτηριστικές...

Σχετική ανάλυση των «Global Times» (αγγλόφωνης κινεζικής διπλωματικής εφημερίδας) σχολίαζε σχετικά: «Η αρχική αντίδραση πολλών όταν άκουσαν τα νέα ήταν να θεωρήσουν την ιδέα τολμηρή ή ακόμα και "τρελή" (...) Από την άλλη πλευρά, η ιδέα μοιάζει λογική. Η Γαλλία είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα η οποία συνειδητοποίησε νωρίς τις ιστορικές αλλαγές που συντελούνται στο παγκόσμιο τοπίο. Ο ίδιος ο Μακρόν σε πολλές περιστάσεις έχει κάνει δηλώσεις που έχουν προκαλέσει έκπληξη, δείχνοντας ένα ορισμένο επίπεδο αυτονομίας από την Ουάσιγκτον».

Θυμίζουμε ότι επιστρέφοντας την άνοιξη από πολυήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, συνοδευόμενος από μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία, ο Μακρόν είχε υποστηρίξει ότι «το να είσαι σύμμαχος με τις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι και υποτελής (...) οφείλουμε να θέσουμε στους εαυτούς μας το ζήτημα του δικού μας συμφέροντος, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική των μπλοκ».

Την ίδια ώρα ωστόσο, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Μόσχα δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό του Πεκίνου για μια συμμετοχή του Παρισιού στη Σύνοδο των BRICS, ζητώντας αρχικά οι Γάλλοι να ξεκαθαρίσουν αν «θέλουν να επιδείξουν τη σχετική (διπλωματική) δραστηριότητα του Παρισιού ή πρόκειται για ένα είδος "Δούρειου Ιππου" - ας μας εξηγήσουν».

Την Παρασκευή, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σ. Ριαμπκόφ εκτίμησε ότι μια συμμετοχή της Γαλλίας στη Σύνοδο θα ήταν «ανάρμοστη», ξεκαθαρίζοντας ότι «ενημερώσαμε τους Νοτιοαφρικανούς συναδέλφους μας. Περιμένουμε να λάβουν πλήρως υπόψη τους τη γνώμη μας...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ