Σάββατο 24 Ιούνη 2023 - Κυριακή 25 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΗΠΑ
Ενίσχυση συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς

«Το πιο ολοκληρωμένο μέχρι στιγμής όραμα για την πρόοδο των διμερών σχέσεων» υποστήριξαν ότι κατάρτισαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ν. Μόντι, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε μετά τη συνάντησή τους την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος οργάνωσε επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του Μόντι (αποτυπώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τη βαρύτητα που δίνουν οι ΗΠΑ στην ενίσχυση της σχέσης τους με την Ινδία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με την Κίνα), έκανε λόγο για μια διμερή σχέση «πιο ισχυρή, πιο στενή και πιο δυναμική από ποτέ».

Ο δε Μόντι συμφώνησε ότι πρόκειται για μια σχέση «που θα καθορίσει αυτόν τον αιώνα».

Μεταξύ διαφόρων συμφωνιών που έκλεισαν ξεχώρισε αυτή για την κατασκευή μηχανών αεροσκαφών στην Ινδία από τον αμερικανικό όμιλο «General Electric».

Ακόμα, η Ινδία θα αποκτήσει επιθετικά drones «MQ-9B SeaGuardian» από τις ΗΠΑ, ενώ αμερικανικά πολεμικά πλοία θα μπορούν να ελλιμενίζονται με ειδικούς όρους σε ινδικά λιμάνια για επισκευές.

Ξεχωριστή σημασία έχει η συνεργασία που οι δύο πλευρές θα ενισχύσουν στον τομέα των ημιαγωγών, στον οποίο μέχρι τώρα ήταν καταλυτικός ο ρόλος της Κίνας. Επιπλέον, ΗΠΑ και Ινδία θα δυναμώσουν τη συνεργασία τους στα κρίσιμα μέταλλα, στην τεχνολογία, στη Διαστημική κ.α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ