Σάββατο 24 Ιούνη 2023 - Κυριακή 25 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΜΑΡΟΚΟ
Συγκάλυψη των συνθηκών θανάτου δεκάδων μεταναστών στη Μελίγια

Η ισπανική Εισαγγελία έχει κλείσει την υπόθεση χωρίς να απαγγείλει κατηγορίες

Από την άγρια καταστολή των ισπανικών και των μαροκινών δυνάμεων εναντίον των μεταναστών στη Μελίγια τον Ιούνη του 2022

Copyright 2022 The Associated

Από την άγρια καταστολή των ισπανικών και των μαροκινών δυνάμεων εναντίον των μεταναστών στη Μελίγια τον Ιούνη του 2022
Για συγκάλυψη των συνθηκών θανάτου δεκάδων μεταναστών στον ισπανικό θύλακα Μελίγια πέρυσι, μετά από άγρια αστυνομική βία και καταστολή, κατηγορεί την Ισπανία και το Μαρόκο η Διεθνής Αμνηστία.

Τον Ιούνη του 2022, χιλιάδες μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική προσπάθησαν να εισέλθουν στον ισπανικό θύλακα, πηδώντας πάνω από το ψηλό συρματόπλεγμα που τον χωρίζει από τη μαροκινή πόλη Ναντόρ. Δεκάδες έχασαν τη ζωή τους, καθώς αντιμετώπισαν άγρια καταστολή από τις ισπανικές και τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις μαροκινές αρχές σκοτώθηκαν 23 μετανάστες, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ στη Μελίγια και στον άλλο ισπανικό θύλακα, τη Θέουτα, τα δύο μοναδικά σύνορα της ΕΕ στην αφρικανική ήπειρο.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι ειδικοί που διορίστηκαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 37 νεκρούς μετανάστες, ενώ άλλοι 76 αγνοούνται, σύμφωνα με οργανώσεις.

«Εναν χρόνο μετά τη σφαγή στη Μελίγια, οι ισπανικές και οι μαροκινές αρχές εξακολουθούν να αποποιούνται τις ευθύνες τους και εμποδίζουν τις προσπάθειες να αποκαλυφθεί η αλήθεια», κατήγγειλε η γγ της Διεθνούς Αμνηστίας.

Επεσήμανε ότι οι αρχές δεν έκαναν καμία προσπάθεια να επαναπατρίσουν τις σορούς των θυμάτων, δεν έχουν παρουσιάσει πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών και τα αίτια θανάτου, ούτε και το υλικό από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

Μάλιστα, τόσο η μαροκινή όσο και η ισπανική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ποδέμος», τότε, είχαν αρνηθεί ότι έκαναν «υπερβολική» χρήση βίας και κατηγόρησαν τους μετανάστες ότι ήταν «βίαιοι προς τους αστυνομικούς».

«Δεν μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα» ότι μέλη των ισπανικών δυνάμεων ασφαλείας «αύξησαν τον κίνδυνο για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των μεταναστών», εκτίμησε στα τέλη Δεκέμβρη η ισπανική Εισαγγελία, η οποία έκλεισε την υπόθεση χωρίς να απαγγείλει κατηγορίες.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα και χτύπησαν τους μετανάστες την ώρα που βρίσκονταν στο έδαφος. Τις καταγγελίες αυτές αναπαρήγαγαν το BBC και το «Lighthouse Reports», μεταδίδοντας και τα σχετικά βίντεο.

Η έρευνα που ξεκίνησε η Εισαγγελία της Ναντόρ επίσης δεν κατέληξε σε κάποια καταδίκη.

Αντιθέτως, 87 επιζώντες της τραγωδίας καταδικάστηκαν, κυρίως για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση παράνομης μετανάστευσης», σε ποινές έως και 4 χρόνια φυλάκιση, σύμφωνα με τη Μαροκινή Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH).

5 ισπανικές ΜΚΟ κατέθεσαν προσφυγή την προηγούμενη βδομάδα στη Μελίγια, για να ξεκινήσει δίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ