Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αντιδρά η Ρώμη στις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ

Την επιλογή της διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να διατηρήσει την αύξηση των επιτοκίων, στο πλαίσιο της οικονομικής διαχείρισης για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, επιβεβαίωσε χτες ο Ιρλανδός, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φ. Λέιν, προειδοποιώντας τις αγορές πως οι αυξήσεις θα συνεχιστούν και την επόμενη διετία.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εξήγησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται «σε φάση προσαρμογής» και επισήμανε τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους δανεισμού, ωστόσο υπογράμμισε ότι «ο πληθωρισμός δεν θα φθάσει στο 2% τα επόμενα χρόνια».

Την ίδια ώρα, όμως, έρχονται στην επιφάνεια αντιθέσεις εντός Ευρωζώνης, αποτυπώνοντας και τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης.

Η προσήλωση της ΕΚΤ στην αύξηση των επιτοκίων εντείνει αντιδράσεις, ειδικά σε χώρες με μεγάλα κρατικά χρέη και «ευαίσθητο» τραπεζικό σύστημα, με τεράστιο όγκο «κόκκινων» δανείων, όπως η Ιταλία.

Μιλώντας χτες στη βουλή, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι άσκησε έντονη κριτική στην επιλογή της αύξησης επιτοκίων, εκτιμώντας πως πρόκειται για «απλοϊκή συνταγή» που δεν είναι ο σωστός δρόμος.

«Δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι η διαρκής αύξηση των επιτοκίων απειλεί να βλάψει τις οικονομίες μας περισσότερο παρά να μειώσει τον πληθωρισμό, καθιστώντας τη μια θεραπεία που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Μ. Σαλβίνι, χαρακτήρισε «ανόητη και επικίνδυνη» την προοπτική περαιτέρω σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και τον Ιούλιο από την ΕΚΤ, ενώ ο Αντ. Ταγιάνι, έτερος αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, εκτίμησε πως η ΕΚΤ διακυβεύει την πρόκληση νέας ύφεσης στην οικονομία της Ευρωζώνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ