Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Σφοδρές μάχες για τον έλεγχο του Χαρτούμ

Αγριες μάχες για τον έλεγχο της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, μαίνονται ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις υπό τον στρατηγό Α. Φ. Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο, που εστιάζουν τα πυρά τους κυρίως γύρω από στρατιωτικές βάσεις.

Το ίδιο διάστημα, ο στρατός αξιοποιεί την Πολεμική Αεροπορία για να πλήξει από αέρος θέσεις των παραστρατιωτικών και να θέσει υπό τον έλεγχό του το Χαρτούμ, βομβαρδίζοντας μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Οι παραστρατιωτικοί έχουν καταλάβει, παρ' όλα αυτά, το αρχηγείο της αστυνομίας και το τεράστιο οπλοστάσιό της, στο νότιο Χαρτούμ, πλήττοντας από εκεί θέσεις του στρατού. Αν οι RSF καταφέρουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους και τις τελευταίες στρατιωτικές βάσεις, θα καταλάβουν όλο το Χαρτούμ, εκτιμούν αναλυτές.

Με αφορμή την τριήμερη μουσουλμανική γιορτή Αϊντ αλ-αντχά που ξεκίνησε χτες, ο στρατηγός Μπουρχάν κάλεσε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα «όλους τους νέους της χώρας και όλους όσοι μπορούν να την υπερασπιστούν να μη διστάσουν να το πράξουν ή να ενταχθούν στον στρατό». Μερικές ώρες αργότερα, κήρυξε μονομερώς «παύση πυρός» λόγω της θρησκευτικής γιορτής, αν και οι μάχες συνεχίστηκαν ασίγαστες...

Ο δε στρατηγός Ντάγκαλο ανάρτησε στο Twitter μήνυμα για να απαντήσει στις καταγγελίες του ΟΗΕ περί «εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» και «εθνοτικού» πολέμου στο Νταρφούρ.

Νωρίτερα, η λεγόμενη «τρόικα για το Σουδάν» (Νορβηγία, ΗΠΑ, Βρετανία) κατήγγειλε «τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη σεξουαλική βία και τη βία με εθνοτικές διαστάσεις, που αποδίδονται κυρίως στους RSF και τις συμμαχικές τους δυνάμεις».

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν, που έχει απομακρύνει σχεδόν το σύνολο του προσωπικού της από τη χώρα, δήλωσε «πολύ ανήσυχη» για τη βία στο Κουρμούκ, μια περιοχή στον Γαλάζιο Νείλο, από όπου «εκατοντάδες άμαχοι διέφυγαν προς την Αιθιοπία».

Συνολικά περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους από τις 15 Απρίλη, ενώ 600.000 έχουν φύγει από τη χώρα και έχουν καταφύγει κυρίως στην Αίγυπτο και το Τσαντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ