Πέμπτη 29 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Οργή για τον θάνατο 17χρονου από αστυνομικά πυρά

Εντονες αντιδράσεις σε όλη τη Γαλλία έχει προκαλέσει ο προχτεσινός θάνατος 17χρονου μαθητή από αστυνομικά πυρά μετά από «άρνηση συμμόρφωσης», όπως υποστήριξαν οι αρχές.

Ο 17χρονος Ναέλ Μ. πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής από αστυνομικό, όταν προσπάθησε να «διαφύγει» από έλεγχο, για τον οποίο τον είχαν σταματήσει δύο αστυνομικοί, σημαδεύοντάς τον με όπλα. Λίγα μέτρα μετά τον πυροβολισμό, το αυτοκίνητο προσέκρουσε σε στύλο.

Πηγές της αστυνομίας έκαναν λόγο για «απειλή» που προκλήθηκε για τους αστυνομικούς όταν ο νεαρός προσπάθησε να διαφύγει του ελέγχου, ενώ αρχικά είχαν υποστηρίξει ότι το αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε δύο μοτοσικλετιστές της.

Βίντεο που έκανε τον γύρο του κόσμου καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς και καταγράφει τη στιγμή που οι δύο αστυνομικοί σημαδεύουν με όπλα τον οδηγό του αυτοκινήτου, ενώ ακούγεται και η απειλή «θα φας σφαίρα στο κεφάλι!».

Προχτές βράδυ έγιναν διαδηλώσεις στην περιοχή Ναντέρ του Παρισιού, όπου έμενε ο 17χρονος, ενώ η οικογένειά του κάλεσε σε νέα διαμαρτυρία. Ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 17χρονο τέθηκε υπό κράτηση.

Γαλλικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι μόνο την περσινή χρονιά 13 άτομα σκοτώθηκαν αφού πυροβολήθηκαν λόγω «άρνησης συμμόρφωσης», ενώ - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - η πλειοψηφία των αστυνομικών που εμπλέκονταν στα σχετικά περιστατικά κρίθηκε ότι δεν χρειαζόταν να περάσουν από έρευνα.

Επίσης, την τελευταία δεκαετία φέρεται να έχουν εκτοξευτεί κατά 50% οι περιπτώσεις υπόπτων που κρίθηκε ότι «αρνήθηκαν να συμμορφωθούν».

Μια σειρά από δημοσιεύματα σχολίαζαν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές νομοθετικές αλλαγές, διευρύνοντας τα περιθώρια που έχουν οι αστυνομικοί να χρησιμοποιούν τα υπηρεσιακά τους όπλα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν - σε ένα νέο ρεσιτάλ υποκρισίας - δήλωσε ότι ο θάνατος του 17χρονου είναι «ακατανόητος» και «αδικαιολόγητος», ζητώντας «να αποδοθεί δικαιοσύνη» και παρατηρώντας ότι «όλη η χώρα είναι συγκλονισμένη».

Η δε πρωθυπουργός, Ελιζαμπέτ Μπορν, είπε ότι είναι άμεση ανάγκη «να έρθει στο φως η αλήθεια προκειμένου ο κατευνασμός να επικρατήσει της οργής».

Ο κυβερνητικός μηχανισμός δεν παρέλειψε να ενισχύσει τις «δυνάμεις ασφαλείας» που βρίσκονται σε επιφυλακή, κινητοποιώντας 2.000 αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ