Τετάρτη 5 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΣΜΟ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Ενοχοι δύο αστυνομικοί

Ενοχοι κρίθηκαν χτες οι αστυνομικοί Παν. Αθανασόπουλος και Δημ. Στάντζος, εκ των τριών κατηγορούμενων αστυνομικών για τον βασανισμό του τότε φοιτητή Αλέξανδρου Μ., στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης. Το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέα του Γ' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, η οποία πρότεινε την απαλλαγή μόνο του ενός αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. επειδή, σύμφωνα με το σκεπτικό της, δεν προκύπτει ότι τέλεσε το αδίκημα μαζί με τους δύο συναδέλφους του για την αστυνομική βία στις 7 Μάρτη 2021. Υπενθυμίζεται ότι απρόκλητη επίθεση είχαν υποστεί τότε - περίοδο της πανδημίας - από αστυνομικές δυνάμεις, κάτοικοι, περαστικοί, ακόμα και οικογένειες με παιδιά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και μάλιστα όταν υπήρξαν διαμαρτυρίες για την προκλητική συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων, ακολούθησε ακόμη μεγαλύτερη καταστολή. Υπήρξαν καταγγελίες για αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. που μιλούσαν άσχημα σε μανάδες με παιδιά που τηρούσαν όλα τα μέτρα (μάσκες, αποστάσεις, είχαν στείλει μηνύματα), που όταν διαμαρτυρήθηκαν γιατί τους κόβουν πρόστιμο η απάντηση ήταν «γιατί έτσι θέλω. Τώρα τα παράπονά σας στον Χαρδαλιά».

Οταν κάποιοι άνθρωποι θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στους αστυνομικούς, όπως ο φοιτητής Αλ. Μ., ξεκίνησε το ξύλο, που συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, όπως καταγράφηκε και σε σχετικά βίντεο αυτοπτών μαρτύρων. Η αστυνομία σε ανακοίνωσή της εμφάνιζε τη βάναυση συμπεριφορά των μελών της ΔΙ.ΑΣ. ως ...απάντηση σε επίθεση που δήθεν δέχτηκε. Να σημειωθεί ότι χτες η εισαγγελέας, Παναγ. Λαμπρινάκου, δεν αποδέχθηκε την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορούμενων αστυνομικών περί «άμυνας». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στα βίντεο που προβλήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, ούτε «επικίνδυνη ομάδα» αναρχικών κατά τα λεγόμενα των αστυνομικών φαίνεται ούτε «απειλητικός» ο 29χρονος φοιτητής. Αυτό που φαίνεται είναι η υπέρμετρη χρήση βίας εναντίον του, όπως υπογράμμισε επανειλημμένα η πρόεδρος της έδρας, Πέλ. Τζανετή.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο βράδυ έγινε πορεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την πλατεία της Νέας Σμύρνης προς το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων και διέλυσαν τη διαδήλωση.

Είχαν προχωρήσει μάλιστα σε 11 προσαγωγές, που μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών κατήγγειλαν από την πρώτη στιγμή οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Σμύρνης του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ