Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αρνείται να εισακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων για ασφαλή δουλειά

Παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν την περασμένη Τρίτη εργαζόμενοι του δήμου, απαιτώντας άμεσα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά., στο φόντο των αυξανόμενων εργατικών «ατυχημάτων» που αντιμετωπίζει το προσωπικό. Να σημειωθεί πως μέσα στη διετία 2020-2022 σημειωνόταν 1 ατύχημα κάθε 9 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά λοιδορήθηκαν προκλητικά στο τέλος από τη δημοτική αρχή, η οποία το μόνο που επαναλάμβανε είναι ότι έχει κάνει τεράστια βήματα όσον αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων, κάτι που διέψευσε με επιχειρήματα και συγκεκριμένα παραδείγματα ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων του δήμου, Κώστας Φουντούκης, στην τοποθέτησή του, περιγράφοντας τη ζοφερή πραγματικότητα και τις συνθήκες γαλέρας που βιώνουν καθημερινά.

Χαρακτηριστικό επίσης των προθέσεων της διοίκησης στη συζήτηση ήταν το γεγονός ότι κλήθηκαν οι εργαζόμενοι να μιλήσουν πριν την εισήγηση του δήμου και αργότερα παρά τη δέσμευση του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ότι θα είχαν δικαίωμα δευτερολογίας, τους αφαιρέθηκε με αυταρχικό τρόπο το δικαίωμα αυτό.

«Κόστος η ασφάλεια των εργαζομένων»

«`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Και από αυτό το κάδρο δεν βγαίνει και ο δήμος Θεσσαλονίκης, που μετρά ως κόστος τη ζωή των εργαζομένων του», σημείωσε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής συσπείρωσης», μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα πως «οι πανηγυρισμοί των επιχειρηματικών ομίλων, όλων των κυβερνήσεων, του κράτους και από δίπλα των δημοτικών αρχόντων για την περίφημη ανάπτυξη (συζητήσεις που άναψαν πριν τις βουλευτικές εκλογές και θα ξανανάψουν πριν τις δημοτικές) δεν μπορούν να κρύψουν ότι αυτού του είδους η ανάπτυξη στηρίζεται όχι μόνο στη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων με τους μισθούς ψίχουλα, τη φορομπηχτική πολιτική για να μην πληρώνουν ούτε ευρώ φόρο οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγάλες επιχειρήσεις, την εργασιακή ανασφάλεια, τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία».

Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή καμία πρόθεση δεν έχει να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ακόμα και αυτά που εμπεριέχονται στους ανεπαρκέστερους σημερινούς νόμους για την ασφάλεια των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε και με την καταψήφιση του ψηφίσματος που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», προτείνοντας ολοκληρωμένο πλαίσιο με βάση και τα αιτήματα των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ