Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ξεκινούν και φέτος οι πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και πολιτισμού

Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση για τα παιδιά στο Αλσος
Στιγμιότυπο από την περσινή εκδήλωση για τα παιδιά στο Αλσος
Με ένα πλούσιο και πολύμορφο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων αλληλεγγύης, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, πρωτοβάθμια σωματεία και άλλοι φορείς στα Γιάννενα δίνουν συνέχεια στην αγωνιστική δράση του προηγούμενου διαστήματος, έχοντας σταθερά στο επίκεντρο το σύνολο της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και των αναγκών της.

Γιατί, όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, ο αγώνας για 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, ενάντια στη διευθέτηση και τα 10ωρα, πάει μαζί με την ανάδειξη των σύγχρονων αναγκών στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στις διακοπές και την ψυχαγωγία. Με τη διεκδίκηση δημόσιων δωρεάν υποδομών από το κράτος και τους δήμους, την αναβάθμιση των ελεύθερων χώρων της πόλης και τον φραγμό σε κάθε επιχειρηματική ή ανταποδοτική λειτουργία τους.

Πρόσθετα, σε μία περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει, στερώντας από το 50% των λαϊκών οικογενειών τη δυνατότητα έστω και ολιγοήμερων διακοπών, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν στην κυριολεξία «ανάσα» για τη λαϊκή οικογένεια. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δράσεις εμπλέκονται εκατοντάδες μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων και αγκαλιάζονται κυριολεκτικά από χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και νέους της πόλης.

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα στηρίζεται η λειτουργία των «Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης», όπως και συνολικά η δράση των σωματείων. Εχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των εργαζομένων της πόλης οι δωρεάν ημερήσιες εκδρομές σε κοντινές παραλίες της Ηπείρου, η εκδήλωση για μικρά παιδιά, οι αιμοδοσίες που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο μαζί με σωματεία.

Κορύφωση αυτής της δραστηριότητας θα είναι φέτος η μεγάλη εκδήλωση αλληλεγγύης που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στην πλατεία Χατζή στους Αμπελόκηπους, αντί της κεντρικής πλατείας όπως τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των έργων ανακατασκευής της.

Στην προμετωπίδα όλων αυτών των εκδηλώσεων το Εργατικό Κέντρο θέτει την ανάγκη να έρθουν περισσότεροι εργαζόμενοι κοντά στα σωματεία τους, να οργανωθούν στους χώρους δουλειάς, να κάνουν δηλαδή πράξη το «κανένας μόνος» απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεών της.

Στην κατεύθυνση αυτή, παράλληλα με τις εκδηλώσεις, ξεδιπλώνεται μια πλατιά καμπάνια σε χώρους εργασίας και γειτονιές. Με τετρασέλιδη ανακοίνωση και με το κουπόνι της λαχειοφόρου αγοράς, δεκάδες μέλη σωματείων και άλλων φορέων συζητούν με τους εργαζόμενους για τις αγωνίες και τα καθημερινά τους βάσανα, για τις αιτίες και τη διέξοδο.

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα το πρόγραμμα εκδηλώσεων των εργατικών σωματείων και συζητά με την Ελένη Μάντη, εκπαιδευτικό των «Λαϊκών Μαθημάτων Αλληλεγγύης», για την εκδήλωση για τα μικρά παιδιά και την Τίνα Ζέκα, πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων και περιφερειακή σύμβουλο Ηπείρου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για τις υποδομές του δήμου Ιωαννιτών και την κατάσταση των ελεύθερων χώρων στην πόλη.

Πάλη για δημιουργική απασχόληση, για αναβάθμιση ελεύθερων χώρων και δωρεάν κρατικές υποδομές

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται φέτος η εκδήλωση για μικρά παιδιά, την ερχόμενη Τρίτη 25 Ιουλίου, στο Αλσος. Σύμφωνα με την Ελένη Μάντη, εκπαιδευτικό, ο στόχος είναι διπλός. Πρώτον «να αναδειχθεί η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των συνδικαλιστικών φορέων, συνολικά των Γιαννιωτών, για διεκδίκηση δημόσιων δωρεάν υποδομών για τα παιδιά από το κράτος και τους δήμους, να μπει φραγμός στην εγκατάλειψή ή την ανταποδοτική λειτουργία των ελεύθερων χώρων της πόλης, με παράλληλη αναβάθμισή τους».

Και δεύτερον, «να αναδειχτούν οι δυνατότητες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών συνολικά, ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού που διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Γιατί δεν μπορεί, μετά από μια εξοντωτική σχολική χρονιά που για τα παιδιά ήταν άλλο ένα διαρκές κυνήγι "δεξιοτήτων" και φροντιστηρίων, οι διακοπές του καλοκαιριού να περάσουν μπροστά σε μία κονσόλα στην τηλεόραση ή στο κινητό». Ετσι ο ελεύθερος χρόνος στις διακοπές μοιάζει με κενό χρόνου που μπορεί και να κουράζει, αντί να ψυχαγωγεί και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Για τους διοργανωτές, οι δύο αυτές πλευρές είναι αλληλένδετες. «Μία λαϊκή οικογένεια το καλοκαίρι στα Γιάννενα δεν έχει πού να αφήσει τα παιδιά της, αφού λειτουργούν μόλις πέντε δημοτικά ΚΔΑΠ σε μία πόλη των 100 χιλιάδων κατοίκων», τονίζει από την πλευρά της η Τίνα Ζέκα. Επιπλέον υπογραμμίζει ότι μέσα στην περασμένη χρονιά ο δήμος προχώρησε στο κλείσιμο ενός ακόμη Δημοτικού ΚΔΑΠ, στη Νεοκαισάρεια.

«Επικαλέστηκαν προκλητικά ότι δεν έγιναν αιτήσεις συμμετοχής. Στην πραγματικότητα μειώθηκε ο αριθμός των δικαιούχων γονέων για τα λεγόμενα voucher του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία αυτών των δομών που εξαρτώνται λόγω έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης από αυτούς τους πόρους», σημειώνει. Την ίδια ώρα, καθόλου τυχαία, πολυάριθμα ιδιωτικά ΚΔΑΠ φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Η ένταξη ενός παιδιού σε αυτά είναι απαγορευτική για τις περισσότερες λαϊκές οικογένειες, αφού η μηνιαία εγγραφή για ένα παιδί ξεκινάει από 150 ευρώ τον μήνα χωρίς σίτιση και ξεπερνάει τα 150 ευρώ με σίτιση. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η κριτική που από την πρώτη στιγμή άσκησαν τα εργατικά συνδικάτα, ότι η ανάγκη δημιουργίας δομών δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και όχι εφήμερα ευρωπαϊκά προγράμματα, που επί της ουσίας δημιουργούν τους όρους ανάπτυξης μιας νέας αγοράς.

Πρόσθετα, «τα δημοτικά πάρκα είναι σε εγκατάλειψη. Η δημοτική υπηρεσία πρασίνου λόγω υποστελέχωσης αδυνατεί να τα συντηρήσει, να κόψει τα χόρτα ή να ποτίσει το γκαζόν και η υπηρεσία καθαριότητας δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε τον καθημερινό καθαρισμό των καλαθιών μέσα στα πάρκα. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις παιδικές χαρές. Ο δήμος διαθέτει μόλις δύο συμβασιούχους ξυλουργούς του προγράμματος 55-67. Η κατασκευή και ανακατασκευή τους παραδίδεται σε εργολαβίες που δεν ολοκληρώνονται για χρόνια, με αποτέλεσμα οι παιδικές χαρές να μην πληρούν τους όρους ασφαλούς λειτουργίας», καταγγέλλει η Τίνα Ζέκα.

Ετσι, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και της εργαζόμενης μητέρας από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, αυτές αποδεικνύονται μια απάτη, αφού ο καθένας στο τέλος καλείται να καλύψει τις ανάγκες του ανάλογα με την τσέπη του. Η εμπορευματοποίηση κάθε δραστηριότητας γύρω από το παιδί «σπάει κόκαλα», με αμφίβολης ποιότητας παροχή υπηρεσιών, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές.

Οσο για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αυτές φυτοζωούν. Στο Πανηπειρωτικό Στάδιο, το μεγαλύτερο της πόλης, οι εικόνες εγκατάλειψης είναι ορατές. Δεν υπάρχει ούτε επαρκής φωτισμός, ενώ μία ΠΑΕ, αυτή του ΠΑΣ Γιάννενα, έχει οικειοποιηθεί χώρους όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου, που ανακατασκευάζεται, αποκλείοντας αθλούμενους και αθλητικούς ερασιτεχνικούς συλλόγους. Αντίστοιχες εικόνες στη «Λιμνοπούλα». Η στέγη του κολυμβητηρίου «τρέχει βροχή» στην πρώτη νεροποντή, ενώ η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων συνοδεύονται με ακόμη ένα δυσβάστακτο κόστος για τη λαϊκή οικογένεια.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι τόσο το κεντρικό όσο και το τοπικό κράτος λειτουργούν με ενιαία κριτήρια. Τη γνωστή λογική του «κόστους - οφέλους», που από τη μια δεν αντέχει τη χρηματοδότηση υποδομών που καλύπτουν κρίσιμες λαϊκές ανάγκες όταν αυτές δεν παραδίδονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Από την άλλη, είναι το ίδιο κράτος που σπαταλά 5,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο για να αλλάξουν τα πλακάκια της κεντρικής πλατείας στα Γιάννενα, για χάρη της τουριστικής ανάδειξης της πόλης.

Πλούσιο πρόγραμμα με επίκεντρο τα «θέλω μας»!

«Αυτή η κατάσταση δεν είναι μονόδρομος», τονίζει η Ελένη Μάντη, για να καλέσει τους γονείς να μη συμβιβαστούν με αυτήν την πραγματικότητα. «Μέσα από τις δραστηριότητες που φιλοξενούνται στην εκδήλωση στο Αλσος, επιδιώκουμε αυτές να δυναμώσουν τη φωνή των παιδιών, της λαϊκής οικογένειας. Για αυτό, όλες προβάλλουν ως κεντρικό μήνυμα τα "θέλω μας"... Θέλουμε σύγχρονες, ασφαλείς και όμορφες παιδικές χαρές. Θέλουμε γήπεδα, χώρους άθλησης και δραστηριοτήτων για όλα τα παιδιά. Θέλουμε ζωγραφιές και όμορφες παραστάσεις να ξεχειλίζουν από τις γειτονιές μας», υπογραμμίζει.

Η λειτουργία τεσσάρων εργαστηρίων που θα στηθούν στον χώρο, δίνει τη δυνατότητα σε εκατοντάδες παιδιά, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, να παίξουν, να έρθουν σε επαφή με επιστημονικά, αθλητικά και καλλιτεχνικά πεδία. Συγκεκριμένα, μέσα από το αθλητικό εργαστήρι, με τη συμμετοχή του Περιβαλλοντικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων, τα παιδιά θα γνωριστούν με το άθλημα της κωπηλασίας και θα «τραβήξουν κουπί» παίζοντας με μια κωπηλατική μηχανή. Αντίστοιχα η Αθλητική Ακαδημία Ιωαννίνων «Η ΕΥΡΟΙΑ», με τη συμμετοχή του τμήματος ξιφασκίας, θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να υψώσουν τα ξίφη τους, να βγάλουν τον μαχητή από μέσα τους.

Το εργαστήρι φυσικών επιστημών θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετάσχουν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τους νόμους της φύσης. Παράλληλα στήνεται για πρώτη φορά εργαστήριο εκπαιδευτικής ρομποτικής από τον STEM Education.

Στο εργαστήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας η Αθηνά Τσικνιά από το θέατρο «Αctina» θα εισάγει τα παιδιά στον μαγευτικό κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού, ενώ παράλληλα οι μικροί φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκήσουν τα ταλέντα τους στη ζωγραφική και τη χειροτεχνία.

Στον χώρο θα υπάρξει έκθεση παιδικού βιβλίου, ενώ η βραδιά θα κλείσει με την αγαπημένη παράσταση των παιδιών «Ο Καραγκιόζης σε νέες περιπέτειες» του Αγάπιου Αγαπίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας(2024-06-18 00:00:00.0)
Το μοναδικό ΚΔΑΠ ΜΕΑ του δήμου κινδυνεύει να κλείσει(2024-02-29 00:00:00.0)
Δράσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας(2022-07-26 00:00:00.0)
Βασική ανάγκη τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, απαιτείται να ενισχυθούν(2022-02-23 00:00:00.0)
Επείγει η αντιμετώπιση του προβλήματος(2014-06-21 00:00:00.0)
Να μην κλείσουν τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών(2013-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ