Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δράσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας

Χιλιάδες συμμετέχουν και φέτος στις δραστηριότητες που οργανώνονται από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της περιοχής

Τα παιδιά μαθαίνουν τις λειτουργίες του τηλεσκοπίου για να «ταξιδέψουν» στο Διάστημα
Τα παιδιά μαθαίνουν τις λειτουργίες του τηλεσκοπίου για να «ταξιδέψουν» στο Διάστημα
Σε μία περίοδο που η ακρίβεια καλπάζει, στερώντας από το 50% των λαϊκών οικογενειών τη δυνατότητα έστω και ολιγοήμερων διακοπών, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τα εργατικά σωματεία και άλλοι φορείς της πόλης οργανώνουν μια πολύμορφη καλοκαιρινή δραστηριότητα για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας με δράσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας. Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται οι δωρεάν ημερήσιες εκδρομές στην παραλία της Λούτσας Πρεβέζης καθώς και το μεγάλο ετήσιο Γλέντι Αλληλεγγύης στην κεντρική πλατεία της πόλης, την Τρίτη 30 Αυγούστου.

Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σταθερά τα τελευταία 10 χρόνια, με συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων στον νομό και αποδεικνύουν έμπρακτα το ταξικό περιεχόμενο της αλληλεγγύης, αφού ανάμεσα στα άλλα έχουν συμβάλει στην ισχυροποίηση των σωματείων, στη μαζικοποίησή τους, ώστε συλλογικά να αντιπαλεύονται οι δυσκολίες της λαϊκής οικογένειας που γεννά η επίθεση του κεφαλαίου στη ζωή της.

Πρόσθετα σε αυτή την κατεύθυνση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη για δεύτερη χρονιά εκδήλωση με πολύμορφες δραστηριότητες για παιδιά, που κορυφώθηκαν με παράσταση Καραγκιόζη. Την εκδήλωση φέτος οργάνωσαν εργατικά σωματεία, σε συντονισμό με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, την Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΤΑ και τον Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων (ΟΓΕ) με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου της πόλης.

Εργαστήρι «πειραμάτων»
Εργαστήρι «πειραμάτων»
Οι διοργανωτές αναφέρουν πως οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται για να αναδειχθεί η ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των συνδικαλιστικών φορέων για διεκδίκηση δημόσιων δωρεάν υποδομών για τα παιδιά από το κράτος και τους δήμους, της ανάγκης αναβάθμισης των ελεύθερων χώρων της πόλης, ώστε να μπει φραγμός στην εγκατάλειψή τους ή στην ανταποδοτική λειτουργία τους.

Σύμφωνα με το Σωματείο Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, μία λαϊκή οικογένεια το καλοκαίρι στα Γιάννενα δεν έχει πού να αφήσει τα παιδιά της, αφού λειτουργούν μόλις 6 δημοτικά ΚΔΑΠ σε μία πόλη των 100.000 κατοίκων. Η εγγραφή σε κάποιο από τα πολυάριθμα ιδιωτικά ΚΔΑΠ είναι απαγορευτική για τις περισσότερες λαϊκές οικογένειες, αφού η μηνιαία εγγραφή για ένα παιδί ξεκινάει από 105 ευρώ τον μήνα χωρίς σίτιση και ξεπερνάει τα 150 ευρώ με σίτιση. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, το ΔΗΠΕΘΕΙ δεν έχει ανεβάσει καμιά θεατρική παράσταση για παιδιά τα τελευταία χρόνια, ενώ το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών φέτος δεν έχει προγραμματισμένη καμία παιδική παράσταση.

Ετσι, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και της εργαζόμενης μητέρας από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, αυτές αποδεικνύονται μια απάτη, αφού ο καθένας στο τέλος καλείται να καλύψει τις ανάγκες του ανάλογα με την τσέπη του. Η εμπορευματοποίηση κάθε δραστηριότητας γύρω από το παιδί «σπάει κόκαλα» με αμφίβολης ποιότητας παροχή υπηρεσιών, υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές.

Θεατρικό παιχνίδι
Θεατρικό παιχνίδι
«Ανάσα» σε αυτήν την κατάσταση αναδεικνύονται για ακόμη μία φορά οι δράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων με γνώμονα την ανάγκη να θέσουν στο επίκεντρο της δράσης τους όλες τις πλευρές της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Η πρωτόγνωρη εξάλλου συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών και γονέων δείχνει τις δυνατότητες και απαιτήσεις αυτής της δουλειάς, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φέρουν σε επαφή τα σωματεία με νέες ηλικιακά εργατικές - λαϊκές οικογένειες που σήμερα βρίσκονται μακριά από το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ποιοτική δημιουργική απασχόληση των παιδιών

Δεκάδες εθελοντές συνέβαλαν στην ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών με ομαδικό παιχνίδι, χορό και ζωγραφική, κάνοντας μία προσπάθεια να αναδειχτούν δραστηριότητες και γνώσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες δυνατότητες του 21ου αιώνα. Εκατοντάδες παιδιά είχαν τη δυνατότητα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους να συμμετάσχουν σε ένα ή περισσότερα από τα 4 εργαστήρια που στήθηκαν στον χώρο.

Συγκεκριμένα στα εργαστήρια «θεατρικού παιχνιδιού» και «ζωγραφικής» αναδείχτηκε πως μέσα και από το παιχνίδι των παιδιών αυτά μπορεί να έρθουν σε επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία που βρίσκεται υπό διωγμό στο σύγχρονο σχολείο.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Αλσος
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Αλσος
Αντίστοιχα στα εργαστήρια «πειραμάτων» και «ένα ταξίδι στο Διάστημα» τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις θετικές επιστήμες, τη φυσική, τη χημεία, την αστρονομία. Εμαθαν να μαγνητίζουν βελόνα και να φτιάχνουν αυτοσχέδιες πυξίδες για να μη χάσουν ποτέ τον προσανατολισμό τους στο συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με τους νόμους της φύσης, ενώ στη συνέχεια έμαθαν με απλά υλικά που έχει ο καθένας στο σπίτι, να φτιάχνουν το δικό τους «ηφαίστειο» αναμειγνύοντας υλικά που προκαλούν «εκρήξεις» στη φαντασία των παιδιών. Τέλος τα παιδιά είχαν την τύχη να δουν από κοντά ένα υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο και να συζητήσουν για το φεγγάρι, τους πλανήτες, τον ήλιο και τους γαλαξίες του σύμπαντός μας, ταξιδεύοντας έτη φωτός «πίσω» από την εποχή μας.

Στην εκδήλωση ολιγόλεπτο χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, που ανάμεσα στα άλλα κάλεσε τους γονείς να μην κάνουν καμία έκπτωση στις ανάγκες των παιδιών τους, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν λύνεται με την «ατομική ευθύνη», αφού σε μια κοινωνία εκμετάλλευσης δεν έχουν όλοι τις ίδιες δυνατότητες. Γι' αυτό κάλεσε τους συμμετέχοντες να εμπιστευτούν τα Σωματεία, να συσπειρωθούν σε αυτά, να παλέψουν οργανωμένα, να επιβάλουν το δίκιο τους συλλογικά, αντί να αναζητούν ατομικά σωτήρες που δεν υπάρχουν.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την παράσταση «ο Καραγκιόζης σε νέες περιπέτειες», σκορπώντας το γέλιο και τη χαρά σε μικρούς και μεγάλους, ενώ γενική ήταν η παραδοχή από γονείς ότι σε αντίθεση με τους παιδότοπους που αναγκάζονται να προσφεύγουν για την απασχόληση των παιδιών τους, η παιδική εκδήλωση στο Αλσος προσέφερε ποιοτικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ