Τρίτη 26 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Χιλιάδες έδωσαν το «παρών» στο μεγάλο ταξικό - αγωνιστικό αντάμωμα

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε η πολιτιστική εκδήλωση των Εργατικών Κέντρων Αμαλιάδας και Πάτρας, του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών και της Επιτροπής των Μεταναστών εργατών γης

Ενα ακόμα μεγάλο αγωνιστικό, ταξικό αντάμωμα, σταθμός στην πάλη, την αλληλεγγύη και την κοινή διεκδίκηση Ελλήνων και ξένων εργατών έγινε πράξη με τη μαζική και γεμάτη ενθουσιασμό πολιτιστική εκδήλωση με τους μετανάστες εργάτες γης, που διοργανώθηκε το περασμένο Σάββατο στο Δημοτικό Γήπεδο Νέας Μανωλάδας.

Διοργανωτές ήταν τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και η Συντονιστική Επιτροπή Εργατών γης της Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής, ενώ κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα». Το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες εργάτες γης από το Μπανγκλαντές και άλλες χώρες, που δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα φραουλοχώραφα και τις άλλες καλλιέργειες της περιοχής. Ολοι τους αναγνωρίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ στην οργάνωση του αγώνα τους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, κι αυτό εκφράστηκε τόσο από τις ομιλίες στην εκδήλωση όσο και από την υπόσχεση συνέχισης και κλιμάκωσης του κοινού αγώνα.

Για πάνω από τρεις ώρες, οι μετανάστες εργάτες γης, σε ένα διάλειμμα από τη σκληρή δουλειά, γλέντησαν και χόρεψαν με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε αγαπημένα τραγούδια από τις πατρίδες τους.

Εσείς παράγετε τον «κόκκινο χρυσό»!


«Αδέλφια μας από το Μπανγκλαντές και απ' όπου αλλού ήρθατε στην πατρίδα μας κι από όπου αλλού ήρθατε για το μεροκάματο, για να βοηθήσετε τις οικογένειές σας στη δικιά σας πατρίδα, το ΠΑΜΕ είναι εδώ, μαζί σας, μαζί με τα Εργατικά Κέντρα της Αμαλιάδας, της Πάτρας, το Συνδικάτο Ποτών και Τροφίμων, τη Συντονιστική Επιτροπή»: Με τα λόγια αυτά, μιλώντας αρχικά στη γλώσσα τους, καλωσόρισε τους μετανάστες εργάτες στην εκδήλωση ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, προκαλώντας τη συγκίνηση των συγκεντρωμένων και ένα δυνατό χειροκρότημα.

Οπως είπε, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις παίζουν σημαντικό ρόλο για την εργατική τάξη, «γιατί πέρα από το να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε και να διασκεδάζουμε».

Θύμισε στιγμές από τον κοινό αγώνα που δίνουν εδώ και καιρό και, όπως είπε, «Ελληνες και ξένοι εργάτες καταφέραμε από κοινού να φέρουμε κάποιες νίκες, όπως να αρχίσει επιτέλους ο εμβολιασμός. Δεν φτάνουν όμως. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε να σας δοθούν νομιμοποιητικά έγγραφα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς παράβολα. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Με ευθύνη της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών συνεχίζουν και παραμένουν άλυτα τα τεράστια προβλήματα των μεταναστών εργατών γης. Είστε εσείς που παράγετε τον "κόκκινο χρυσό", έναν τεράστιο πλούτο για τους μεγαλοτσιφλικάδες. Αυτό συμβαίνει διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις».


Συνεχίζουμε τον αγώνα και τη διεκδίκηση, ανέφερε ο Fayzoul Islam, από την Επιτροπή Αγώνα Μεταναστών εργατών γης, ευχαριστώντας ταυτόχρονα τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ για τη διαχρονική στήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας. «Ανταμώνουμε σήμερα στη Νέα Μανωλάδα για να γλεντήσουμε μαζί στους ρυθμούς των δικών σας τραγουδιών και χορών. Να μάθουμε τον πολιτισμό σας, να γνωριστούμε. Να βρεθούμε όλοι μαζί για να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο, διεκδικώντας μια ζωή με αξιοπρέπεια», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Απόψε, με το χορό και το τραγούδι παίρνουμε δύναμη και ανάσα για να συνεχίσουμε τον όμορφο και δίκαιο διεκδικητικό μας αγώνα. Το σύνθημά μας "Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι" όχι απλά το πιστεύουμε αλλά παλεύουμε καθημερινά για να γίνεται πράξη ο κοινός αγώνας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σταθόπουλος, πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Αχαΐας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ