Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία ετοιμάζεται να αναχαιτίσει πλοία που κατευθύνονται προς την Ουκρανία

Συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας για την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα

Η ρωσική κορβέτα «Σεργκέι Κοτόφ» περιπολεί στη Μαύρη Θάλασσα
Η ρωσική κορβέτα «Σεργκέι Κοτόφ» περιπολεί στη Μαύρη Θάλασσα
Mε μοναδικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, μετά από αίτημα του Κιέβου.

Η Ρωσία έχει διαμηνύσει πως θα θεωρεί στο εξής οποιοδήποτε πλοίο κινείται προς την κατεύθυνση ουκρανικών λιμένων στη Μαύρη Θάλασσα στρατιωτικό στόχο, ενώ αντίστοιχα και η Ουκρανία θα θέτει στο στόχαστρό της ρωσικά σκάφη και ρωσικά λιμάνια. Ηδη προχτές ρωσικό πολεμικό πλοίο που περιπολούσε στη Μαύρη Θάλασσα, η κορβέτα «Σεργκέι Κοτόβ», δέχτηκε ουκρανική επίθεση με δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας, τα οποία κατέστρεψε.

Σε κάθε περίπτωση η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εισέλθει σε νέα φάση κλιμάκωσης στη στρατηγική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Το Κίεβο επιμένει πως θα πρέπει να συνεχιστεί η μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που έθεσε και στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ουκρανίας, και να διασφαλιστούν «διάδρομοι σιτηρών». Το Κίεβο κάλεσε τον ΟΗΕ και τις γειτονικές χώρες να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εμπορευμάτων μέσω κοινών περιπολιών. Κάτι τέτοιο αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου και μιας άμεσης σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας, σε περίπτωση που χτυπηθούν «δυτικά» πλοία.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι δήλωσε πως η σύνοδος του συμβουλίου NATO - Ουκρανίας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ασφάλεια των λιμανιών και των εξαγόμενων ουκρανικών σιτηρών: «Ο κόσμος γνωρίζει ότι η ασφάλεια των λιμανιών μας στη Μαύρη Θάλασσα είναι το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων».

Η Ρωσία ενδέχεται να ετοιμάζει αποκλεισμό της Μαύρης Θάλασσας

Στο μεταξύ, χτες το βρετανικό υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε ότι η Ρωσία ενδέχεται να προετοιμάζει αποκλεισμό της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας άλλαξε τη στάση του από τότε που η Ρωσία αποχώρησε από την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε ετοιμότητα να επιβάλει αποκλεισμό στην Ουκρανία», ανέφερε το υπουργείο στην καθημερινή ενημέρωση πληροφοριών του.

«Η σύγχρονη κορβέτα "Sergei Kotov" έχει αναπτυχθεί στη νότια Μαύρη Θάλασσα, περιπολώντας τη ναυτιλιακή λωρίδα μεταξύ του Βοσπόρου και της Οδησσού. Υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να αποτελέσει μέρος μιας ομάδας για την αναχαίτιση εμπορικών πλοίων που η Ρωσία πιστεύει ότι κατευθύνονται προς την Ουκρανία», ανέφερε.

Παράλληλα τα ρωσικά πλήγματα τις τελευταίες μέρες στόχευσαν εγκαταστάσεις εξαγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών του Δούναβη κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι μίλησε νωρίτερα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σουνάκ, για το πώς θα διασφαλιστεί η ροή ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές εν μέσω νέων αεροπορικών επιδρομών από τη Ρωσία στο λιμάνι της Οδησσού και στην πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο Σούνακ κατέστησε σαφές κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Ζελένσκι ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες της Ρωσίας να αποτρέψει την έξοδο των σιτηρών από την Ουκρανία θα ήταν «εντελώς απαράδεκτες».

Αντίστοιχα οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως και των ΗΠΑ, θεωρούν πιθανό η Ρωσία να στοχεύσει πολιτικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και να ρίξει το φταίξιμο στην Ουκρανία, δήλωσε χτες ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζ. Κλέβερλι.

Η ΕΕ θέλει να εξάγει όλα τα ουκρανικά προϊόντα

Η ΕΕ, προσπαθώντας να επωφεληθεί οικονομικά και γεωπολιτικά από την κατάσταση, είναι έτοιμη να εξάγει σχεδόν όλα τα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα μέσω των «διαδρόμων αλληλεγγύης», δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Γ. Βοϊτσεχόφσκι, δηλαδή μέσω οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με χώρες - μέλη της ΕΕ που συνορεύουν με την Ουκρανία.

«Η κατάσταση είναι παρόμοια με εκείνη στις αρχές του πολέμου. Είμαστε έτοιμοι να εξάγουμε σχεδόν τα πάντα. Πρόκειται για περίπου 4 εκατ. τόνους ελαιόσπορων και σιτηρών μηνιαίως και πετύχαμε αυτόν τον στόχο τον περασμένο Νοέμβρη», ανέφερε.

Εξήγησε ότι το 60% των ουκρανικών εξαγωγών προωθούνταν μέσω αυτών των διαδρόμων αλληλεγγύης και μόνο το 40% μέσω της Μαύρης Θάλασσας, την εποχή που η συμφωνία εφαρμοζόταν. Οι αφρικανικές χώρες εξαρτώνται από τις παραδόσεις διά θαλάσσης.

Ο Βοϊτσεχόφσκι είπε επίσης ότι η ΕΕ εξετάζει διάφορες πρωτοβουλίες των χωρών - μελών ώστε να καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, για να καλυφθεί το πρόσθετο κόστος της μεταφοράς των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια εκτίμηση αυτού του κόστους, πρόσθεσε.

Ακόμη ένα στρατιωτικό πακέτο από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα διαθέσουν έως και 400 εκατ. δολάρια σε πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε προχτές το υπουργείο Αμυνας.

Η νέα βοήθεια προς το Κίεβο θα περιλαμβάνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη Hornet της «FLIR Systems», αλλά και πυρομαχικά αεράμυνας, τεθωρακισμένα οχήματα και όπλα κατά θωρακισμένων στόχων. Είναι πρώτη φορά που τα Hornet θα σταλούν στην Ουκρανία.

Το νέο πακέτο χρηματοδοτείται από ένα ειδικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, την Presidental Drawdown Authority ή PDA, η οποία εξουσιοδοτεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να μεταφέρει πόρους χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το υλικό θα προέλθει από το πλεονάζον απόθεμα των ΗΠΑ.

Αυτό είναι το 43ο πακέτο βοήθειας που εγκρίνει η Ουάσιγκτον για την Ουκρανία. Συνολικά, περισσότερα από 43 δισ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια έχουν κατευθυνθεί στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας το 2022.

Στο πεδίο οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνεται πως διεξήγαγαν χτες μεγάλης έντασης αντεπίθεση στα νότια και οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι απέκρουσαν τη μαζική επίθεση αρμάτων μάχης του ουκρανικού στρατού στη Ζαπορίζια, «καταστρέφοντας 22 εχθρικά άρματα μάχης και διατηρώντας τις θέσεις τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Κίεβο θα λάβει δυτικά πολεμικά πλοία για περιπολίες στον «διάδρομο» της Μαύρης Θάλασσας (2023-11-28 00:00:00.0)
Στο Κίεβο ο Βρετανός ΥΠΕΞ, με έμφαση στα όπλα και την αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα (2023-11-17 00:00:00.0)
Ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα (2023-11-10 00:00:00.0)
Παραπέρα στρατιωτική βοήθεια και «επενδυτικό ενδιαφέρον» από τις ΗΠΑ (2023-09-26 00:00:00.0)
Χώρες της Ανατ. Ευρώπης απαγορεύουν την εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων (2023-04-20 00:00:00.0)
Παζάρια με την Τουρκία για το άνοιγμα «διαδρόμων» στη Μαύρη Θάλασσα (2022-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ