Πέμπτη 27 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Κατηγορεί το ΝΑΤΟ για αποσταθεροποίηση του Νότιου Καυκάσου

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για συνθήκη «ειρήνης» και ο ανταγωνισμός για «διαμεσολάβηση»

Η Ρωσία κατηγόρησε ευθέως το ΝΑΤΟ ότι εμποδίζει τη «διευθέτηση» στον Νότιο Καύκασο και ότι η ανάμειξή του θα επιφέρει αποσταθεροποίηση, καθώς τον τελευταίο χρόνο διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα διαγκωνίζονται στην περιοχή για τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Συχνά οι ηγέτες και οι ΥΠΕΞ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον, όπου διαπραγματεύονται με διαμεσολαβητή τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, και στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ. ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να σπάσουν το «μονοπώλιο» της Ρωσίας στη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Οσον αφορά το θέμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ Αρμενίων αξιωματούχων και του Πενταγώνου, βλέπουμε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Τουρκίας, εκδηλώνουν αυξημένο ενδιαφέρον για τον Νότιο Καύκασο. Είμαστε βέβαιοι ότι η εμπλοκή της συμμαχίας στις υποθέσεις της περιοχής θα φέρει αποσταθεροποίηση και θα απωθήσει την πλήρη, ισχυρή ειρηνική διευθέτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα», τόνισε χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα.

Την προηγούμενη μέρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, υποδέχτηκε στη Μόσχα τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ελπίδες για σύναψη συμφωνίας ειρήνης παρότι «ο δρόμος δεν είναι εύκολος».

Στη συνάντηση δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα του καθορισμού των συνόρων, που συνδέονται στενά με το σύνολο των προβλημάτων υπό συζήτηση, όπως η διασύνδεση και η μεταφορά προϊόντων, το καθεστώς του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Το Γερεβάν συμφώνησε να αναγνωρίσει το Ναγκόρνο Καραμπάχ ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, αλλά απαιτεί διεθνείς μηχανισμούς για την προστασία των δικαιωμάτων και της ασφάλειας του αρμενικού πληθυσμού της περιοχής. Το Μπακού επιμένει ότι τέτοιες εγγυήσεις πρέπει να παρέχονται σε εθνικό επίπεδο, απορρίπτοντας κάθε διεθνή μορφή.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές Ιούλη το Μπακού έκλεισε με διάφορα προσχήματα την κυκλοφορία στον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό οδικό άξονα που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την αρμενική επικράτεια. Στο σημείο έχουν αναπτυχθεί από το 2020 περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ παρότρυνε παράλληλα το Μπακού να επιτρέψει «χωρίς καθυστέρηση να παραδοθούν (...) στον πληθυσμό του Ναγκόρνο Καραμπάχ τρόφιμα, φάρμακα, αγαθά πρώτης ανάγκης και να εγγυηθεί τον απρόσκοπτο εφοδιασμό ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα και το αέριο».

Ακόμη, παρότι διαβεβαίωσε ότι «εξαίρει» όσους «ενδιαφέρονται ειλικρινά» να βοηθήσουν το Μπακού και το Γερεβάν να «καταλήξουν σε λύση», στηλίτευσε τη συμπεριφορά όσων θέλουν να «επιβληθούν» στις δύο πλευρές «ορισμένες συμφωνίες», υπονοώντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ