Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΣΕ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Επιμένουν στις προκλητικές τους προτάσεις οι εργοδότες

Με ...μια από τα ίδια απάντησαν οι εργοδοτικοί φορείς στην Ομοσπονδία, στα σωματεία και τους εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι στο Φάρμακο έχει να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση από το 2009, καθώς οι εργοδοτικές ενώσεις απέφευγαν όλα τα προηγούμενα χρόνια κάθε σχετική συζήτηση. Σήμερα, η διαδικασία της διαπραγμάτευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, με την Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) να έχει θέσει στο επίκεντρο των διεκδικήσεών της το ζήτημα της Σύμβασης. Μάλιστα, στις 5 Ιούλη πραγματοποιήθηκε πανελλαδική κλαδική απεργία, ενώ ανάλογη κινητοποίηση είχε γίνει και πέρσι το καλοκαίρι.

Στις 25 Ιούλη οι φαρμακοβιομήχανοι κοινοποίησαν στην Ομοσπονδία τη δική τους πρόταση για την κλαδική ΣΣΕ, όπως είχαν δεσμευτεί στη συνάντηση που είχε γίνει τη μέρα της κλαδικής απεργίας. Για μια ακόμα φορά η εργοδοτική πλευρά κωλυσιέργησε και απάντησε με καθυστέρηση, μετά από παρεμβάσεις με επιστολές της ΟΕΦΣΕΕ και σωματείων, ενώ επικαλέστηκε τις καλοκαιρινές άδειες για να μη γίνει νέα συνάντηση.

Οσον αφορά το περιεχόμενο της εργοδοτικής πρότασης, αυτή επαναλαμβάνει τις ήδη διατυπωμένες προκλητικές αξιώσεις και καθήλωση του μισθού σε πολύ χαμηλά επίπεδα και άνοιγμα του δρόμου για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. «Η πρόταση των φαρμακοβιομηχάνων είναι πίσω από τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου και αποδεικνύει την επιδίωξή τους να φτηνύνουν κι άλλο την εργατική μας δύναμη, να μας κάνουν πιο "ευέλικτους" εργαζόμενους, προκειμένου να εξασφαλίζουν το "θαύμα" της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας του κλάδου πάνω στις δικές μας πλάτες», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία.

Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδοτικοί φορείς «επιμένουν στην πρότασή τους για κατώτατο μισθό 819 ευρώ», δηλαδή σε ένα ποσό μόλις 5% πάνω από τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, ενώ «δεν προβλέπουν στη συγκεκριμένη πρόταση κανένα επίδομα, ούτε καν το επίδομα γάμου, καμιά τριετία και κανένα μισθολογικό κλιμάκιο!».

Οσον αφορά το ωράριο, επιμένουν στην πρόταση για 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, «δηλαδή στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σύμφωνα με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεών τους, κατ' εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη».

«Οσο σημαντική είναι η υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για τη συλλογική κατοχύρωση και προστασία όλων των εργαζομένων του κλάδου, άλλο τόσο σημαντική είναι και η ουσιαστική διασφάλιση μέσα από την κλαδική ΣΣΕ βασικών μισθολογικών κι εργασιακών δικαιωμάτων μας», τονίζει η Ομοσπονδία. Οπως εξηγεί, «με πλήρη επίγνωση της ευθύνης της αλλά και των εμποδίων που το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο ορθώνει μπροστά στις εργατικές διεκδικήσεις», θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη για την υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ, με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στην κατεύθυνση αυτή έχει ήδη στείλει επιστολή στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΦΕΕ - ΠΕΦ), με τις κυριότερες ενστάσεις της στην πρότασή τους και ζητώντας συνάντηση αμέσως μετά τις καλοκαιρινές άδειες.

«Η μάχη αυτή είναι υπόθεση του κάθε σωματείου και του κάθε εργαζόμενου στον κλάδο, γι' αυτό καλούμε κάθε σωματείο και κάθε εργαζόμενο σε αγωνιστικό "παρών" και το επόμενο διάστημα. Οι δύο κλαδικές απεργίες, καθώς και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά επιχείρηση, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, δείχνουν τον δρόμο. Σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο μαχητικά!», αναφέρει η Ομοσπονδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ