Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΡΗΤΗ
Νεκρός από θερμοπληξία εργατοτεχνίτης σε ανασκαφή στο Λασίθι

Το τέταρτο εργοδοτικό έγκλημα με θύματα εργαζόμενους σε μεροκάματο μέσα στο λιοπύρι

Eurokinissi

Ενας εργατοτεχνίτης, που δούλευε σε ανασκαφικές εργασίες στο Καβούσι Ιεράπετρας, κοντά στην παραλία Θόλος, έχασε τη ζωή του έχοντας υποστεί θερμοπληξία την ώρα της δουλειάς εν μέσω καύσωνα, και μάλιστα σε ώρες που υποτίθεται ότι απαγορεύονταν οι υπαίθριες εργασίες. Ο 67χρονος εργαζόμενος Ευάγγελος Φιοράκης είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Ιούλη, νοσηλεύτηκε σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ και κατέληξε την Τετάρτη 26 Ιούλη. Πρόκειται για τον τέταρτο νεκρό εργαζόμενο που χάνει τη ζωή του δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιούλη ένας εργάτης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έπεσε νεκρός την ώρα της δουλειάς κάτω από τον καυτό ήλιο ενώ εργαζόταν υπερωριακά αν και ήταν καρδιοπαθής. Λίγες μέρες μετά και ενώ ήδη τα εργατικά σωματεία είναι «στο πόδι» απαιτώντας μέτρα από την κυβέρνηση που έχει εκδώσει «υπουργικές αποφάσεις» και συστάσεις προς την εργοδοσία, στη Χαλκίδα πεθαίνει από θερμοπληξία εργαζόμενος διανομέας και μάλιστα με ποδήλατο, που δούλευε μέσα στον καύσωνα ανασφάλιστος. Ενας ακόμα εργαζόμενος, αυτήν τη φορά δημοτικός υπάλληλος στην Καλλιθέα, πεθαίνει εν μέσω καύσωνα την ώρα της δουλειάς. Τώρα, το θανατικό των εργαζομένων μέσα στις υψηλές θερμοκρασίες, που φανερώνει το ξεσάλωμα της εργοδοσίας, περνάει και από την Κρήτη με τον θάνατο του 67χρονου, που αντί να έχει βγει στη σύνταξη εργαζόταν στις ανασκαφές.

«Είναι πραγματικά θλιβερό ένας έμπειρος και αγαπητός σε συναδέλφους και πολίτες εργαζόμενος, που εργαζόταν για πολλά χρόνια σε ανασκαφές στην Ιεράπετρα και σε όλο τον νομό Λασιθίου, να χάσει με αυτόν τον τραγικό τρόπο τη ζωή του», αναφέρει σε δήλωσή της η υποψήφια δήμαρχος Ιεράπετρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μαρία Κοτσιφάκη.«Πρόκειται για 67 χρόνων εργαζόμενο που υπέστη θερμοπληξία ενώ εργαζόταν σε ανασκαφή σε μέρα καύσωνα και μάλιστα σε ώρες που είχε απαγορευτεί η απασχόληση λόγω της θερμοκρασίας από τις 12.00 έως τις 17.30. Πρόκειται για εργοδοτικό έγκλημα αφού ένας εργαζόμενος εκτέθηκε σε μεγάλες θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου σε - ούτως ή άλλως - σκληρές συνθήκες που επικρατούν στις ανασκαφές, με αποτέλεσμα να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή», καταγγέλλει. Ακόμα επισημαίνει ότι είναι «ευθύνη της κυβέρνησης, του υπουργείου και των αρμόδιων υπηρεσιών να προστατεύουν τους εργαζόμενους που καλούνται να εργάζονται σε τόσο δύσκολες συνθήκες, να φροντίζουν να εφαρμόζονται οι αποφάσεις που παίρνονται, όπως αυτή της απαγόρευσης απασχόλησης τις μέρες του καύσωνα, αφού καμία μέριμνα και επόπτευση δεν πάρθηκε για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη οδηγία».

Η Μαρία Κοτσιφάκη εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην οικογένεια του εκλιπόντος και καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τη νεολαία της περιοχής «να δυναμώσουν τον οργανωμένο, συλλογικό τους αγώνα ενάντια στην κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία και εκμετάλλευση, υπερασπίζοντας την εργασία τους και τη ζωή τους».

Με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο εργάτης σε δήμο

Εγκεφαλικό επεισόδιο υπέστη 52χρονος εργάτης νεκροταφείου, στον δήμο Αγίου Δημητρίου, την ώρα του διαλείμματος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής εύχεται περαστικά στον εργαζόμενο και τονίζει ότι με αυτές τις θερμοκρασίες δούλευε σε ένα πόστο άκρως βαρύ «και όπως μας καταγγέλλουν οι συνάδελφοι είχε βαρύ ιατρικό ιστορικό». Ακόμα, σημειώνει πως θα έπρεπε ειδικά αυτό το διάστημα, με δεδομένη την αυξημένη θερμοκρασία, οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας να έχουν εντατικοποιηθεί, όμως για ακόμα μια φορά ήταν απούσα και ενώ η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών «κάνει στην κυριολεξία ό,τι θέλει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ