Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είναι δολοφόνοι γιατί είναι ναζί, φασίστες

Και υποστηρικτές των ναζί του Αζόφ στην Ουκρανία
Και υποστηρικτές των ναζί του Αζόφ στην Ουκρανία
Οι «Bad Blue Boys» της Ντιναμό είναι ναζί, φασίστες και δεν το κρύβουν. Είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν το ναζιστικό Τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία και μάλιστα το διατυμπανίζουν και με πανό που αναρτούν στο γήπεδο. Χαιρετούν ναζιστικά μέσα και έξω από τα γήπεδα. Η εγκληματική δράση τους είναι γνωστή για χρόνια, αλλά δεν τους αγγίζουν οι κροατικές αρχές. Εχουν για σήμα το μπουλντόγκ και λειτουργούν ως ναζιστικό τάγμα εφόδου, έχοντας αναφορές στη φασιστική οργάνωση «Ουστάσι» του Αντε Πάβελιτς, στην Κροατία, που στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε συνεργαστεί με τους ναζί, παίζοντας ρόλο στην εξόντωση Εβραίων, Ρομά και Σέρβων.

Οι «Bad Blue Boys» είχαν κυρίαρχο ρόλο στα αιματηρά γεγονότα στο «Μαξιμίρ» το 1990. Για πολλούς ο πόλεμος μεταξύ Κροατίας και Σερβίας ξεκίνησε μέσα στο γήπεδο, όπου συγκρούστηκαν - κυριολεκτικά - η Ντιναμό Ζάγκρεμπ και ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου.

Το 2018 η κροατική αστυνομία έκανε έφοδο σε συνδέσμους των «Bad Blue Boys» στο Ζάγκρεμπ και προχώρησε στην κατάσχεση πλήθους όπλων, ροπάλων, πυροτεχνημάτων, μασκών full face και πυρομαχικών για πυροβόλα όπλα. Ακόμα, οι χώροι τους ήταν διακοσμημένοι με γκράφιτι αφιερωμένα στον Χίτλερ και στον Πάβελιτς, ιδρυτή των «Ουστάσι». Στους εκτός έδρας αγώνες της Ντιναμό οι «Bad Blue Boys» έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με την παρουσία τους, είτε μέσω επεισοδίων είτε μέσω προκλητικών συνθημάτων και κινήσεων. Χαρακτηριστική επίσης είναι η «παρέλαση» που είχαν κάνει στους δρόμους του Μιλάνου, το 2022 χαιρετώντας ναζιστικά.

Εκτός όμως από αυτά, η ιστορία της Ντιναμό κατά την τρέχουσα χιλιετία συνδέεται με τον επιχειρηματία Ζντράβκο Μάμιτς, που εξελέγη πρόεδρος του συλλόγου το 2003. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μάμιτς διατηρούσε στενές σχέσεις με τη μαφία.


Παρελαύνουν με ναζιστικό χαιρετισμό
Παρελαύνουν με ναζιστικό χαιρετισμό

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ