Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΝΟΣ
Σοβαρή απειλή από φωτιά στη χωματερή

ΚΚΕ: Ενα ακόμα επεισόδιο στο διαχρονικό έγκλημα

Αλλη μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε προχτές 9 Αυγούστου στη χωματερή στο Κοσσίνι της Τήνου, στον χώρο του δεματοποιητή, αναδεικνύοντας τη σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού, των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών από την ανεξέλεγκτη χωματερή.

Σε κοινή δήλωση για το θέμα ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και η Αννα Μαραβέλια, δημοτική σύμβουλος Τήνου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρουν:

«Στο ίδιο έργο θεατές.

Για ακόμα μια φορά, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στη χωματερή στο Κοσσίνι. Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων από τη σημερινή δημοτική αρχή, αλλά και από τις προηγούμενες, γίνεται σε βάρος της υγείας και των ζωών των κατοίκων, είναι καταστροφική για το περιβάλλον και για τη λαϊκή περιουσία.

Η τελευταία πυρκαγιά δεν είναι παρά ένα ακόμα επεισόδιο στο διαχρονικό έγκλημα που συντελείται στο Κοσσίνι και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια ολόκληρου του νησιού, των κατοίκων, των εργαζομένων και των επισκεπτών. Επιβεβαιώνει όσα καταγγέλλουμε όλα αυτά τα χρόνια για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη αυτή χωματερή.

Η φωτιά στα σκουπίδια στον χώρο του δεματοποιητή φέρνει για πολλοστή φορά στην επικαιρότητα τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που εδώ και χρόνια υλοποιούν τις επικίνδυνες κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής και η εμπορευματοποίηση των απορριμμάτων, και συντηρούν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη διαχείριση των απορριμμάτων, φορτώνοντας το κόστος στις πλάτες του λαού. Αυτοί ευθύνονται για την "τοξική" πολιτική, που έχει τραγικές συνέπειες για τον τηνιακό λαό και οι οποίες είναι ορατές σε καθεμία και καθέναν: Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, των χωραφιών, των βοσκοτόπων και της ατμόσφαιρας, από τα εκλυόμενα δηλητηριώδη αέρια. Ολα αυτά δρουν εδώ και χρόνια σωρευτικά, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" επανειλημμένα έχει θέσει το ζήτημα στα Δημοτικά Συμβούλια, τονίζοντας τη σοβαρότητα του και ζητώντας σύγκληση ΔΣ μόνο με αυτό το θέμα. Ομως η δημοτική αρχή πεισματικά αρνείται να φέρει προς συζήτηση εφ' όλης της ύλης το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το ζήτημα της τραγικής και επικίνδυνης κατάστασης στο Κοσσίνι έχουν αναδείξει και οι βουλευτές του ΚΚΕ με σχετική Ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ζητάμε να βρεθεί λύση εδώ και τώρα για την καθαριότητα, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και την ανακύκλωση.

Να απομακρυνθεί άμεσα από το Κοσσίνι η χωματερή και να αρχίσει η αποκατάσταση της περιοχής.

Να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη μεταφορά αυτών των δεμάτων σε κατάλληλους ΧΥΤΥ, να οργανωθεί - όπως προβλέπει ο νόμος ήδη από το 2001 - η διαλογή στην πηγή με ευθύνη του κράτους, έτσι ώστε να μειωθεί ο όγκος των προς ταφή απορριμμάτων.

Με ευθύνη του δήμου να γίνουν επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία και στο περιβάλλον η απαράδεκτη διαχείριση απορριμμάτων όλων αυτών των χρόνων και να ενημερωθεί υπεύθυνα ο λαός του νησιού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ