Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, το βράδυ της Δευτέρας, προκάλεσαν τον θάνατο 13 ενόπλων μισθοφόρων της «Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ», οργάνωσης - παρακλαδιού της «Αλ Κάιντα», που εξαπολύει συχνές επιθέσεις εναντίον του συριακού στρατού στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας. Το μεσημέρι της Δευτέρας το συριακό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο στρατός κατέρριψε «τρία drones φορτωμένα με εκρηκτικά», με τα οποία οι τζιχαντιστές αποπειράθηκαν να επιτεθούν σε «ασφαλείς» περιοχές.

ΚΑΪΡΟ.-- Το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε νέο κοίτασμα πετρελαίου στην περιοχή πετρελαϊκής έρευνας και εκμετάλλευσης «Geisum and Tawila West Concession», στον Κόλπο του Σουέζ. Η νέα ανακάλυψη έγινε από την αιγυπτιακή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου «Cheiron», μέσω του πηγαδιού έρευνας GNN-11, που αυτήν τη στιγμή παράγει περισσότερα από 2.500 βαρέλια ημερησίως, ανακοίνωσε το υπουργείο.

ΛΑΧΑΪΝΑ.-- «Είμαστε μαζί σας για όσο καιρό χρειαστεί, το υπόσχομαι», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους κατοίκους της πόλης Λαχάινα στο Μάουι της Χαβάης, όπου περισσότεροι από 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 800 αγνοούνται από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές. Στη διάρκεια επίσκεψης μερικών ωρών, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι το ομοσπονδιακό κράτος θα συνδράμει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει προσωρινά τα καθήκοντα του Φρανς Τίμερμανς ως αρμόδιος για την «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Ο Τίμερμανς υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς θα είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Ολλανδίας, στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Νοεμβρίου, ως κοινός υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος και των Πρασίνων.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Στις κάλπες καλούνται σήμερα περίπου 6,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Ζιμπάμπουε, για να εκλέξουν νέο Πρόεδρο μεταξύ 11 υποψηφίων. Το ένα έκτο των ψηφοφόρων θα ψηφίσει για πρώτη φορά. Υποψήφιος από το κυβερνών κόμμα ZANU-PF είναι ο 80χρονος Πρόεδρος Εμερσον Μαναγκάγκουα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Και δεύτερος άνθρωπος πέθανε στις πυρκαγιές που μαίνονται στις ΗΠΑ, στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, από την Παρασκευή, οι οποίες έκαναν στάχτη πάνω από 137 τ.χλμ. γης και 265 κτίρια. Οι εκτοπισμένοι πυρόπληκτοι ξεπερνούν τους 5.000.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Κενυατική αντιπροσωπεία έφτασε χτες στην Αϊτή και άρχισε συναντήσεις με αξιωματικούς της αστυνομίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποτίμησης των αναγκών, καθώς το Ναϊρόμπι έχει ανακοινώσει ότι θα ηγηθεί διεθνούς ένοπλης δύναμης η οποία θα αναπτυχθεί με το «πράσινο φως» του ΟΗΕ και τη συγκατάθεση του Πορτ-ο-Πρενς, στο όνομα της αντιμετώπισης των ένοπλων συμμοριών που λυμαίνονται την Αϊτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ