Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κλείδωσε» συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ουγγαρία

Copyright 2023 The Associated

Στο πλαίσιο των σχεδίων ανάδειξης της Τουρκίας σε ευρύτερο ενεργειακό κόμβο, με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού Δύσης - Ρωσίας και τα σχέδια «απεξάρτησης» της Ευρώπης (και όχι μόνο) από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, η κυβέρνηση Ερντογάν υπέγραψε με την ουγγρική κυβέρνηση συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου στην Ουγγαρία από την Τουρκία.

Η συμφωνία υπογράφτηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, στην Ουγγαρία το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αναγγέλλοντάς την, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλ. Μπαϊρακτάρ, επέλεξε - καθόλου τυχαία - να σχολιάσει ότι «η Τουρκία συνεχίζει να συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Οι υπογραφές που έπεσαν αφορούν συνεργασία ανάμεσα στην τουρκική εταιρεία «Turkish Petroleum Pipeline Corporation» (BOTAS) και την ουγγρική MVM, ενώ, όπως έσπευσε να επισημάνει ο Μπαϊρακτάρ, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνουν εξαγωγές φυσικού αερίου από την Τουρκία προς μια ευρωπαϊκή χώρα με την οποία δεν γειτνιάζει άμεσα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι αποστολές φυσικού αερίου αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος. Για τη συγκεκριμένη συνεργασία θα αξιοποιηθούν οι υποδομές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Τουρκίας και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου που διαθέτουν και οι δύο χώρες, «στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων τους», όπως αναφέρεται σχετικά. Αλλες πληροφορίες για τον όγκο των σχεδιαζόμενων εξαγωγών δεν έχουν δοθεί προς το παρόν.

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν σε δική του ανάρτηση αναφέρθηκε και στον όγκο του διμερούς εμπορίου που οι δύο χώρες θέλουν να αυξήσουν κι άλλο, αναφέροντας ότι το 2022 αυτό έφτασε τα 3,5 δισ. δολάρια - επίπεδο που αποτελεί ρεκόρ μέχρι σήμερα. Στόχος είναι σύντομα να φτάσει τα 6 δισ. δολάρια.

Με αφορμή την έναρξη του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου αλλά και τις εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή της 20ής Αυγούστου, στη Βουδαπέστη βρέθηκαν επίσης το Σαββατοκύριακο μεταξύ άλλων ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, ο Πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην οποία πλειοψηφούν οι Σέρβοι), Μ. Ντόντικ, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Βαλκανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι κυρίαρχο θέμα σε μια σειρά από διμερείς συναντήσεις ήταν η προώθηση παλιών και νέων ενεργειακών συνεργασιών, όπως αυτή που επιταχύνεται και ανάμεσα σε Βελιγράδι και Μπακού.

Σύμφωνα με το δίκτυο «Balkan Green Energy News», ο Βούτσιτς δήλωσε ότι το σημερινό «μπλόκο» στη ροή ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσα από την Ουκρανία θα επιδεινώσει και την αξιοποίηση του αγωγού «Turkstream», βασική δίοδο ενεργειακού εφοδιασμού για τη χώρα του. Γι' αυτό και η σερβική κυβέρνηση επιταχύνει την κατασκευή διασυνδετηρίου αγωγού με τη Βουλγαρία (ώστε να δημιουργηθεί και εναλλακτική στον «Turkstream» οδός), αλλά πλέον διαπραγματεύεται απευθείας και με το Αζερμπαϊτζάν, για την εισαγωγή 300 - 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου.

Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει και η ενεργειακή συνεργασία που η Τουρκία ενισχύει με τη Βουλγαρία, με την οποία τον Γενάρη υπέγραψε για την εξαγωγή μέχρι και 1,5 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως, για τα επόμενα 13 χρόνια.

Προχτές, η Βουλγάρα ΥΠΕΞ, Μαρία Γκάμπριελ, βρέθηκε στην Αγκυρα, μεταξύ άλλων τονίζοντας ότι η Σόφια θα στηρίξει την ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ