Σάββατο 26 Αυγούστου 2023 - Κυριακή 27 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Για τα προβλήματα των φαντάρων

Στην εύλογη ερώτηση κάθε νέου που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί στον στρατό, αν αντιμετωπίζονται τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της θητείας, η απάντηση είναι «Ναι»!

Προϋπόθεση αποτελεί η αγωνιστική στάση και μάλιστα με το κεφάλι ψηλά, καθώς και η πάλη μαζί με τους συναδέλφους φαντάρους για όλα τα προβλήματα και η συνέχιση της επαφής μας με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, δηλαδή τα συνδικάτα, τους συλλόγους και κάθε άλλη μαζική μορφή του λαϊκού κινήματος!

Γιατί η διέξοδος σε κάθε δυσκολία, πρόβλημα ή εμπόδιο έχει αποδειχτεί ότι είναι η αλληλεγγύη, το «ένας για όλους και όλοι για έναν», επομένως και η διεκδίκηση όλων όσα απαιτούνται και για την περίοδο αυτή. Αυτό είναι το αποτελεσματικότερο «όπλο» στα χέρια των νέων στρατευμένων.

Κανένα από τα κοινωνικά ή πολιτικά δικαιώματα που έχουν οι νέοι πριν από τη θητεία δεν χάνεται ή σταματά κατά τη διάρκεια αυτής!

Περνάνε κανονικά τις πύλες των στρατοπέδων μαζί τους, όπως και ο «Ριζοσπάστης», ο «Οδηγητής» κι ένα καλό βιβλίο, που θα τους συντροφεύει καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας!

Αυτά είναι κάποιες από τις βασικές προϋποθέσεις που όσοι τις εξασφαλίσουν θα ολοκληρώσουν τη θητεία τους με αξιοπρέπεια και επιτυχία.

Η θητεία για έναν νέο αποτελεί κομμάτι της ζωής του και επιδρά σε αυτήν. Αντίστοιχα οι συνθήκες της ζωής του νέου πριν καν καταταχτεί επιδρούν καθοριστικά στη διάρκεια της θητείας του. Στον καπιταλισμό η ζωή ενός ανθρώπου και οι ανάγκες του γίνονται πεδίο κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις και ατομική του ευθύνη να αντεπεξέλθει στα βάρη που του φορτώνουν κράτος - κυβερνήσεις. Ετσι ακριβώς αντιμετωπίζεται από το αστικό κράτος και η στρατιωτική θητεία, ως ατομική υποχρέωση και ευθύνη του ίδιου και της οικογένειάς του να τα βγάλει πέρα.

Οι εξαγγελίες του υπουργείου δεν απαντούν στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις των στρατευμένων νέων

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση οργανωμένα στρώνει το έδαφος για τη δουλειά μέχρι τα 74 χρόνια και τη 16ωρη δουλειά θα ήταν το λιγότερο αστείο να πιστεύει κανείς πως ενδιαφέρεται για την επαγγελματική αποκατάσταση των στρατευμένων.

Πραγματική ανακούφιση για τους φαντάρους είναι μόνο οι θέσεις του ΚΚΕ, που παλεύει μέσα και έξω από τη Βουλή για:

- Ουσιαστική αύξηση του μισθού των φαντάρων στο ύψος των σημερινών αναγκών.

- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα της στρατιωτικής θητείας.

- Η περίοδος της στρατιωτικής θητείας να προσμετράται ως συντάξιμη περίοδος.

- Για όσους εργάζονταν πριν από τη θητεία, ανεξαρτήτως σύμβασης που είχαν, να επαναπροσλαμβάνονται με ευθύνη και εποπτεία του κράτους, εφόσον το επιθυμούν.

- Για όσους δεν εξασφαλίζεται δουλειά, να καλύπτονται με επίδομα ανεργίας.

- Ολες οι μετακινήσεις για την περίοδο της θητείας να είναι δωρεάν.

- Ολα τα αντικείμενα ένδυσης και υπόδησης, καθώς και όλα όσα απαιτούνται για την ειδικότητα και τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν, να χορηγούνται δωρεάν από την υπηρεσία.

Σε αυτές τις συνθήκες οι φαντάροι, αλλά και όσοι καλούνται να παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα δικαιολογημένα θεωρούν πρόκληση τα όσα βγήκε να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στρατιωτική θητεία. Τάχα για τη στήριξή τους θα μοιράσει tablet και laptop, ενώ δεν έχουν φράγκο στην τσέπη ούτε για δύο καφέδες στις εξόδους τους με τα 8,62 ευρώ/μήνα. Βέβαια, αν ψάξει κανείς στα ψιλά γράμματα θα βρει πως θα επιδοτηθεί το πρόγραμμα από το Ταμείο Ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων που έφτιαξε η κυβέρνηση της ΝΔ και στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Γεμίζει από τη φορολογία του λαού για να ταΐζει τις επιχειρήσεις και τα κέρδη τους. Δηλαδή, δεν τους απασχολεί αν θα δώσουν tablet, laptop ή οτιδήποτε άλλο, αφορμή έψαχναν για να μοιράζουν χρήματα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Την ίδια στιγμή μέσα στα στρατόπεδα όλης της χώρας και στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού οι στρατευμένοι ζουν σε συνθήκες διαβίωσης άλλης εποχής. Δεν είναι λίγα τα στρατόπεδα που οι εγκαταστάσεις τους είναι ασυντήρητες για χρόνια, πολλές από αυτές, όπως κατά περιόδους φαντάροι έχουν καταγγείλει δημόσια, δεν ξέρουν τι θα γίνει σε έναν πιθανό σεισμό, δεν λειτουργούν τουαλέτες, οι θάλαμοι δεν θερμαίνονται τον χειμώνα και δεν ψύχονται τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ και εκεί που υπάρχουν κλιματιστικά σε πολλές περιπτώσεις είναι ασυντήρητα, εστίες μικροβίων. Τόσο οι θάλαμοι, όσο και τα εστιατόρια - μαγειρεία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εστίες μικροβίων, ενώ έλεγχοι και καθαρισμοί από εξειδικευμένα συνεργεία δεν γίνονται. Πρόσφατα φαντάρος από τη Χίο κατήγγειλε με επιστολή του τη δηλητηρίαση στρατιωτών από ληγμένα τρόφιμα λόγω του χαλασμένου ψυγείου! Παρόμοιες καταστάσεις έχουν κατά καιρούς καταγγείλει νεοσύλλεκτοι στο ΚΕΠΒ της Θήβας αλλά και σε άλλα στρατόπεδα για κακής ποιότητας και ανεπαρκούς ποσότητας φαγητό.

Το 2023 σε στρατόπεδα και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει εξασφαλιστεί από κράτος και κυβερνήσεις ούτε πρόσβαση σε δωρεάν πόσιμο νερό, υποχρεώνοντας τους φαντάρους να πληρώνουν και το νερό που πίνουν.

Σήμερα, υπάρχουν ορισμένες δυνατότητες που μπορούν οι νέοι στρατευμένοι να αξιοποιούν τις εξόδους τους για αναψυχή και διασκέδαση, η οποία είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα για τις συνθήκες των στρατοπέδων. Ετσι, αν ήθελε έστω για τα μάτια του κόσμου η κυβέρνηση να κάνει κάτι που θα δώσει ανάσα στους φαντάρους, θα ήταν να ανοίξει τις βιβλιοθήκες και τα γυμναστήρια στα στρατόπεδα, να αποκτήσουν ζωή και δραστηριότητα τα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας (ΚΨΜ). Να λειτουργήσουν χώροι που θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο οι στρατευμένοι. Οργανωμένα και για όσους το επιθυμούν να έχουν δωρεάν - ελεύθερη πρόσβαση σε καλλιτεχνικές, πολιτιστικές παραστάσεις και δραστηριότητες του τόπου που υπηρετούν (θέατρα, σινεμά, μουσικές συναυλίες κ.ά.). Να έχουν δωρεάν - ελεύθερη πρόσβαση σε μουσεία κ.α.

Παράδειγμα προς μίμηση είναι οι δραστηριότητες που αξιοποίησαν οι φαντάροι σε μονάδες της παραμεθορίου παραγγέλλοντας βιβλία από τη «Σύγχρονη Εποχή», με την ειδική έκπτωση 40% που τους έχει εξασφαλίσει, για να διαβάσουν στον ελεύθερο χρόνο τους, γεμίζοντας και τις βιβλιοθήκες των στρατοπέδων. Στην Αλεξανδρούπολη και αλλού οι φαντάροι πήραν ανάσα από τις πολιτιστικές δραστηριότητες (όπως π.χ. προβολές ταινιών, συναυλίες, γλέντια κ.ά.) Εργατικών Κέντρων, σωματείων και φοιτητικών συλλόγων που τους υποδέχτηκαν με χαρά.

Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Αντίστοιχα και την ασφάλεια και την ευημερία τους μπορούν να τις εξασφαλίσουν μόνο ο λαός και η νεολαία, με τον αγώνα με το ΚΚΕ. Χωρίς καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που μας εμπλέκει σε πολεμικούς σχεδιασμούς με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Οι νέοι στρατευμένοι έχουν δίπλα τους το ΚΚΕ και την ΚΝΕ που αναδεικνύουν τα δικαιώματά τους μέσα στους αγώνες και στη Βουλή με παρεμβάσεις και Ερωτήσεις. Με πιο δυνατό ΚΚΕ σε κάθε χώρο, παντού, ενισχύουν και τη δική τους φωνή. Αυτό περνάει μέσα και από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη με την εκλογή περισσότερων κομμουνιστών δημάρχων, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων.


Γ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ